Agrafa, ja mniej więcej będę bazowac na tym co my rodzicom zalecamy jak zabieraja malucha do domu.
Pepek - zazwyczaj od nas maluchy wychodza już bez kikuta ale różnie bywa więc zalecamy wtedy rodzicom:
-
jałowe gaziki 5x5 cm - rodzice często boją się kikutem manewrować i używają patyczków ale kikut można spokojnie ruszać, malucha to nie boli i przetrzeć takim jałowym gazikiem, my tak preferujemy bo jałowy to idealnie czysty, patyczki do uszu takie juz nie są, ale na wszelki wypadek i tak mówimy żeby je kupili jakby się mieli stresować, więc dalej
-
patyczki do uszu
-
spirytus 70% ale czasami stosujemy wręcz 95% i pepki są perfect

I pępek powinien być tym spirolkiem tak od serca "zalany", my najpierw gazikiem jałowym ze spirytusem przecieramy dokładnie żeby wszystkie bródki usunąć a potem zalewamy spirytusem nie żałując ilości ale trzeba uważać żeby skórki obok nie polać żeby nie odparzyć, jak nie spirytus to:
-
spirytusowy roztwór fioletu gencjana 1% - to jest to słynne "fioletowe" którym zaopatruje sie kikuty w szpitalu - jest ok, wielu uważa że znacznie lepsze od spirytusu ale trzeba uważac bo farbuje więc jak ktoś sie decyduje to po toalecie pępka poczekać z ubraniem malucha aż fiolet wyschnie, lub:
-
octenisept - czyli to co większość rodziców lubi najbardziej - trzeba oczyścić kikut i solidnie z każdej strony spryskać
Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://apteka.mediweb.pl/img/21/73921.jpg
Kolka - ilość specyfików w tym temacie powalająca, podstawowy problem - na każde dziecko działa co innego więc ja bym specjalnie nie szalała poza
herbatką z kopru z tym że wydaje mi się lepsza taka w saszetkach do zaparzania lub saszetki
Plantex niż te granulaty dostepne w marketach, poza tym można mieć w domu krople
Espumisan (zawsze możesz je wykorzystać potem ty żeby sie nie zmarnowały); z innymi lekami bym sie wstrzymała bo może nie być potrzeby i oby nie było...
Witaminy:
-
witamina D krople
VITA D 400 30kaps. - Apteka internetowa e-zikoapteka.pl
-
witamina K krople jeśli dziecko karmione piersią
VITA K 30kaps. - Apteka internetowa e-zikoapteka.pl
- lub ich połączenie
VITA K+D 30kaps. - Apteka internetowa e-zikoapteka.pl
Ja będę podawać jeszcze Cebion
CEBION krople 30ml - Apteka internetowa e-zikoapteka.pl i tran od 6 tygodnia
http://www.aptekaslonik.pl/prod_info.php?c=&products_id=89