rykiavik - mnie się osobiście bardziej podoba ten X-lander. Stelaż wygląda zdecydowanie solidniej. No i ten drugi ma meeega gondolę (przynajmniej optycznie) - jak dla mnie za dużą, zwlaszcza jak bedzie trzeba do auta wsadzic,albo w domu postawić (ja mam u siebie ograniczoną przestrzeń). No ale wiadomo, że każdy woli co innego. Ja bym tylko Ci jeszcze zwróciła uwagę na zwrotność wózka, bo albo nie dopatrzyłąm się, albo ten Xlander nie ma skrętnych osi ani kół. Ja np jestem dość niska i drobna i mi się bardzo ciężko prowadzi wózki, które nie mają opcji skręcania i trzeba je lekko podnosić do góry żeby wymanewrować. Jednak taki wózek sam w sobie trochę waży + dzidzius + zakupy itp. Więc dla mnie to ważne było żeby wózek był skrętny.
Natolin - mam taki sam materac i też się zastanawiam na któej stronie będzie maluszkowi lepiej spać. Gryczana to jest ta z ziarenkami - wyczujesz ręką, a kokos jest gładki. A jak nie wyczuwasz ręką to rozepnij pokrowiec materaca i zajrzyj. To jest warstwami ułożone - taka brązowa mata ze zmielonego kokosa, pianka, a ziarenka gryczane są wszyte w ten pokrowiec materaca (przynajmniej u mnie to tak wygląda, bo rozbierałam go na części pierwsze i prałam wszystko bo mam używany).
up to - znaczy że ubranko jest 'do tej wagi'
Ja też ma troche ciuszkow na 56, a na spioszki mozesz zalozyc sweterek na 62. Jesli chodzi o spanie to też mi się wydaje ze w samym śpiworku to za chłodno (zależy jeszcze jaka temp. w mieszkaniu). Ja planuje kłaść maluszka zawiniętego w rożku i przykrywać dodatkowo kołderką. Kupiłam specjalnie większą 135x90 więc spokojnie daje rade porządnie ją zawinąć pod materac.