Ja niani nie kupuje Bo mam mieszkanko 50 m, bardzo ciche więc nie potrzebuje, przewijak kupuje w Ikei taki pompowany na pralke za 19 zł, więc wydatek żaden, będzie mi łatwo dziecko zaraz po kąpieli w łazience wytrzeć i ubrać i tylko w tym celu go biore bo normalnie moge przewijać na łóżku, że mi spadnie nie boje się, bo z pracy na OIOM noworodkowym mam nawyk trzymania ciągle jednej ręki na dziecku, gdy po coś sięgam to jedna mi wystarcza, z tego samego powodu kupie monitor oddechu, niestety zbyt duże doświadczenie z wieloma przykrymi sytuacjami których można było uniknąć/wcześniej wychwycić. Mimo, że jestem nauczona że ważniejsze od monitorów i wszelkiej aparatury jest nasz słuch wzrok i czujność, mimo, że potrafię nawet z daleka usłyszeć że noworodek/niemowle oddycha nie tak jak powinno to będę czuła się bezpieczniej wiedząc, że mam pomoc w tym monitorze oddechu bo w przeciwnym razie jestem gotowa zeschizować i w nocy czuwać nad łóżeczkiem. Znam sytuacje, w których monitor zaalarmował rodziców i to uratowało dziecko, on wykrywa momenty gdy dziecko przestaje wykonywać ruchy oddechowe, małym dzieciom niestety zdarzają się bezdechy, nawet tym zupełnie zdrowym. Może ja mam takie zboczenie zawodowe ale moi koledzy/koleżanki z pracy również tak postepują, chyba jak człowiek pewne rzeczy widział i ma taką namacalną świadomość tego co może się stać podchodzi inaczej do wielu rzeczy. Jak mi kasy zabraknie to go po prostu pożyczę na 6 miesięcy albo rok, zobaczymy.
Dorisday zazdroszczę zakupów i przyznam, że nad koszem na pieluszki też się zastanawiam - jakie to jest duże?
Jeszcze dopisze sie w kwestii łóżeczek turystycznych - również moim zdaniem one nie są stabilne, mam kilka koleżanek, które kupiły je tylko z myślą o wyjazdach (rodzina, wakacje itp) i mówią że i tak miały pewne obawy. Dla bardzo małego dzidziusia który niewiele waży i nie rusza sie jakoś specjalnie to może jakoś będzie ale potem zostawić dziecko samo w takim łóżeczku żeby się bawiło i np iść obiad gotować to strach bo moim zdaniem aktywne roczne dziecko to łóżeczko przewróci jak sie dobrze postara.