Używasz bardzo starej przeglądarki. Nasza strona (oraz inne!) może nie działać w niej dobrze. Naprawdę czas na zmianę na przeglądarkę, która będzie bezpieczna i szybka, na przykład darmowego Firefox, albo darmową Operę. Obie są bardzo szybkie, bezpieczne i wygodne.
Hej dziewczyny, chciałam powiedzieć,że legginsy, które kupiłam na allegro, po używaniu przez jakiś miesiąc ... są w stanie beznadziejnym Obłażą strasznie, nadają się teraz jako spodnie domowe, wstyd w nich wyjść gdzieś A po drugie, na szwach w kroku pękają... generalnie zachowały się jak...szmata NIE POLECAM z perspektywy czasu
Wstawiam zdjęcia zakupowe co prawda z lumpka ale nie widac tego . nie moglam sie powstrzymac, na ostatnim zdjeciu jest kurteczka polarowa którą kupił mój P w C&A jak zobaczylam cene to aż żal było nie kupić.;-)
Doświadczone mamusie i nie tylko
jakie termometry polecacie? Taki żeby był dokładny innadawal sie i dla maluszkow i dla dorosłych.. Myśle o tych bezdotykowych ale nie wiem jaka firma dobra itd... Proszę o opinie
nnatalie nie mam pojęcia jaki termometr kupić.
Ja mam jeszcze mase starych. Nawet nie się przyznam jakich. Bo należało je zdac jakiś czas temu do apteki
Pietrucha złóż reklamacje. Warto
Malta ale zakupy. Ja się nie odważe ubrań kupić gdzieś do 8 miesiąca.
Za to zdecydowaliśmy z P. że reszte kupimy używaną na carbootach... żeby taniej było.
Dziś zamówiłam sobie ( i dziś odbieram) kosztyk mojrzeszowy z materacem, i z okryciem na płozach za całe 10 funciaków. Postoji na strychu. Ale za to oszczedziłam jakies 100 funciaków. Bedzie na wózek.
Landrynka tak już właśnie myślałam, żeby bardziej doświadczone mamusie pomogły nam stworzyć listę "wyprawka maluszka". Ja znalazłam coś takiego w internecie, napiszcie co o tym myślicie, co potrzebne, a co nie i czy ewentualnie coś pominięto:
[h=4]Ubranka[/h]
4 — 5 koszulek bawełnianych w rozmiarze 56 – 62, z czego 1 – 2 najlepiej niech będą batystowe i bez kołnierzyka
5 bawełnianych kaftaników w rozmiarze 56 – 62, zapinanych z przodu, z boku lub na ramieniu – wówczas zakładanie będzie łatwiejsze. Kaftanik odsłania kikut pępkowy co jest bardzo istotne.
około 5 – 6 bawełnianych śpioszków na zatrzaski w rozmiarze 56 – 62
2 –3 pary skarpetek bawełnianych albo buciki bawełniane, które będą ogrzewać maleńkie stópki dziecka
2 sweterki (na chłodniejsze dni) + spodenki
2 lekkie czapeczki, które zakłada się, gdy temperatura w domu nie przekracza 18°C
1 — 2 czapeczki bawełniane zakładane przed spacerem
rękawiczki chroniące buzię noworodka przed zadrapaniem paznokciami
kombinezon zimowy jednoczęściowy (można z tym zaczekać)
pajacyki i body w rozmiarze 56 – 62 (jeżeli będziemy stosować pampersy i majtki z ceraty) – pajacyk powinien być rozpinany na całej długości, łącznie z krokiem. Jest to ubranko bardzo łatwe w obsłudze wystarczy położyć maleństwo na rozpostartym ubranku, pozapinać — i gotowe.
[h=4]Do snu[/h]
kołderka + poszewki na kołderki
około 3 prześcieradeł do łóżeczka
ciepły koc do łóżeczka
2 lżejsze kocyki
2 – 3 duże ceraty do łóżeczka i ceratki do wózka
w zależności jakie pieluchy będziemy stosować: pieluchy jednorazowe czy pieluchy z tetry – jeśli te drugie trzeba zaopatrzyć się w około 40 – 50 sztuk
2 dziecięce ręczniki frotte
rożek (becik) – w beciku dziecko czuje się bezpiecznie i prawie jak w łonie matki, a młodej i niewprawionej mamie łatwiej w tan sposób trzymać noworodka.
[h=4]Do kąpieli[/h]
2 ręczniki kąpielowe z kapturem – powinny dobrze lgnąć do ciała
wanienka do kąpieli – nie powinna być zbyt wielka ponieważ często będziesz ją przenosić. Część wanienek ma półeczki na mydło, a także odpływ wody.
stelaż do ustawienia wanienki dzięki któremu nie trzeba się zbytnio schylać przy kąpieli
myjka
bezpieczne nożyczki do obcinania paznokci niemowlętom
szczotka do włosów z miękkiego włosia
termometr do wody, który bardzo ułatwia uregulowanie temperatury. Można również zastąpić do własnym łokciem.
mydełko dziecięce – natłuszczające, delikatne i bezzapachowe np. Bambino czy Bobas
oliwka dla niemowląt np. Bambino lub przegotowana spożywcza oliwa z oliwek. Przyda się wtedy, gdy skóra malca jest wysuszona po kąpieli.
sterylne gaziki
spirytus 70%-owy do pielęgnacji kikuta pępowiny
sól fizjologiczna do przemywania oczu oraz do czyszczenia noska
waciki z bezpiecznymi końcówkami do czyszczenia uszu oraz do delikatnego przemywania pępka spirytusem
gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa
[h=4]Pielęgnacja[/h]
krem na pupę np. Sudokrem
wazelina do natłuszczenia termometru
wata bawełniana
proszek do prania bez fosforanów np. Jelp
płatki mydlane (które stosuje się w przypadku, gdy dziecko ma uczulenie, a także do zamaczania zmoczonych pieluch)
chusteczki nawilżane — bardzo praktyczne zwłaszcza w nocy i kiedy znajdujemy się poza domem
[h=4]Do pokoiku[/h]
nawilżacz powietrza, szczególnie przydatny w porze zimowej
łóżeczko + materacyk (dopasowany rozmiarem do ramy łóżeczka)
osłona na szczebelki łóżeczka, będąca miękką i wąską matą przyczepianą troczkami lub rzepami po wewnętrznej stronie wezgłowia – jest to przydatne, w przypadku, gdy dziecko „wędruje” po łóżeczku
przewijak (blat do przewijania)
[h=4]Akcesoria[/h]
termometr do pomiaru temperatury ciała
smoczki uspokajające dla dziecka w wieku do trzech miesięcy
mała latarka (podobna do długopisu)
pojemnik na wodę do przemywania pupy
pojemniki na czyste i brudne waciki
wiaderko na brudne pieluchy
wkładki laktacyjne
zakraplacz, łyżeczka z miarką
nożyczki z zaokrąglonymi końcówkami, by nie skaleczyć maluszka
[h=4]Do karmienia[/h]
butelka do picia lub karmieniem smoczkiem o małym przepływie (będzie ona rezerwą na wypadek gdyby były problemy z laktacją)
podgrzewacz do pokarmu
stylizator do butelek
zestaw szczotek do czyszczenia butelek i smoczków
termoopakowanie
[h=4]W podróży[/h]
fotelik samochodowy
wózek
śpiwór do wózka lub pościel
[h=4]Inne dodatki ułatwiające życie:[/h]
mały śpiworek, który zapobiega odkrywaniu się dziecka podczas snu
termometr, który mierzy temperaturę na czole lub w uchu w jedną sekundę
poduszka do karmienia piersią – jest bardzo wygodna
monitor oddechu, który kładzie się pod materacem łóżeczka i kontroluje oddech dziecka. Jeśli nastąpi dwudziestosekundowy bezdech, jest on sygnalizowany alarmem dźwiękowym.
jeżeli dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym, można zakupić pudełko, w którym mieszczą się trzy odmierzone wcześniej porcje mleka czy herbatki w proszku
elektryczna niania, którą stawia się przy łóżeczku, a odbiornik zabiera ze sobą np. do kuchni, dzięki takiej niani mama zawsze usłyszy płacz swojego malucha.