reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zakwalifikowane do ivf z rządowym dofinansowaniem

reklama
Czyli oznacza to, że był czterokomorkowy klasy B, ale co oznacza I to nie wiem, bo zazwyczaj jest oznaczenie albo literowe albo rzymskie, a Ty masz jakos pomieszane.

Dziewczyny, z tym podziałem zarodka to jest możliwe - mój obecny dr. ma pacjentkę w ciąży po IVF której 1 zarodek podzielił się w macicy ma 3 i będę trojaczki ... opowiadał mi o tym jak zaczęłam dopytywać o możliwość podania dwóch zamiast jednego ;-) to jeden z argumentów dlaczego mój dr. jest przeciwny podawaniu więcej niż 1 zarodka - taka ciąża jest bardzo ryzykowna ...

anuszka trzymam kciuki :tak: a poniżej wklejam info o 2 i 3 dniowych zarodkach (z której wynika że zarodek 4B w drugiej dobie jest bardzo dobrej jakości :tak:):

Klasyfikacja zarodków w stadium podziałowym (II i III doba od punkcji jajników i zapłodnienia), którą stosuje nOvum. Kryteria nie są zunifikowane i inne ośrodki mogą mieć inne kryteria oznaczania „jakości” zarodków:

Cyfra oznacza liczbę komórek potomnych, na które zapłodniona komórka się dzieli, czyli blastomerów; litera określa wielkość i symetrię blastomerów oraz stopień ewentualnej fragmentacji (obecności drobnych fragmentów obok dużych komórek):

klasa A: symetryczne, równej wielkości blastomery, bez fragmentów;

klasa A/B: jak wyżej oraz ≤ 10% fragmentacji;

klasa B: jak wyżej oraz 11 – 20% fragmentacji bądź niesymetryczne wielkości blastomery i ≤ 10% fragmentacji;

klasa B/C: jak wyżej oraz 21 – 30% fragmentacja bądź niesymetryczne wielkości blastomery i ≤ 11 – 20% fragmentacji;

klasa C: 31 – 50% fragmentacji;

klasa C/D: >50% fragmentacji;

klasa D: całkowita fragmentacja -, nie ma możliwości wyróżnienia blastomerów.

Najlepiej rokują zarodki o odpowiedniej do wieku ilości blastomerów (np. 4-komórkowy zarodek dwudniowy lub 8-komórkowy zarodek trzydniowy) oraz oznaczone literą B i powyżej.

Anuszka... Kurna :-( przykro mi! Ale bardzo wierzę w Twoje zarodki! To przecież bardzo dużo szans! A crio częściej się udaje więc głowa do góry!

reklama
Do góry