reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

A czy waszym maluszkom też tak skóra się jakby "łuszczy"? Najbardziej to w miejscach zgięć...:(
Kąpię w Oilatum, ostatnio nawet jeszcze zaczęłam smarować oliwką, ale to nic nie daje, a nawet mam wrażenie że jest tylko gorzej:(
mi w szpitalu położne kazały kąpać w oilatum lub emolium i już skórka ładnie wygląda...za na stópkach jak mały ma skarpetki to dalej się łuszczy...staram się mu ich nie zakładać i tylko przykrywać nóżki
a powiedzcie mi mamusie synków, czy w czasie kapieli odciagacie im napletek? bo mi położna kazała to robic a jak spróbowałam to nie dałam rady i zostawiłam to w spokoju:confused:

reklama
Natalka też ma takie krosteczki, głównie na buzi, ale to raczej potówki. W ciągu dnia znikają i pojawiają się nowe ...

upał straszny... a jeszcze minimum 2 takie tygodnie przed nami ...

Ja dzisiaj byłam u lekarza z małą bo się rano przeraziłam jak zobaczyłam całą jej buzię, szyję, ogólnie główkę bo nawet na skórze pod włosami miała, na dekoldzie, pleckach i w zgięciach łokci takie małe czerwone szorstkie krostki nie wyglądające mi na potówki. Ale pani doktor uspokoiła mnie że to potówki i żeby co najmniej 2 razy dziennie małą kąpać w rumianku i posypywać szyję i wszystkie fałdki pudrem (zasypką) i w takie upały ma wietrzyć się w samej pieluszce. (U nas teraz chłodniej się zrobiło i rzeczywiście trochę jej zniknęło tych krosteczek).
Poza tym obawiałam się już od wczoraj o uszka bo jadła z cyca i puszczała co chwilę a wtedy krzyk, jak cmoknęła (przy cycu) to też krzyk - ale na szczęście wszystko z uszkami w porządku i chyba pogoda zrobiła swoje że poprostu ogólnie była marudna.
Teraz się ochłodziło to ładnie zjadla i poszła spać :) (na brzuszku :D - co jej się rzadko zdarza)

a powiedzcie mi mamusie synków, czy w czasie kapieli odciagacie im napletek? bo mi położna kazała to robic a jak spróbowałam to nie dałam rady i zostawiłam to w spokoju:confused:
nie wolno:nerd: co to za położna:szok:? ale ja zauważyłam że mojemu Tymkowi czasem "włoski" od pieluszki się tam dostają:szok::szok::szok:i ja je wyciągam, ale zastanawiam się czy czegoś pod spodem nie ma:szok::baffled:;-)?

dziewczyny, małego chyba uczulił krem na słońce NIVEA, skóra mu się zaczęła łuszczyć, macie jakiś inny godny polecenia??
ja też mam niestety NIVEA i też między brwiami nad noskiem czsem ma delikatnie łuszczącą się skórkę:no:

mi_mi
my byliśmy u ortopedy i całe szczęście wszystko jest dobrze, pieluchować nie musimy

Ostatnia edycja:
Ja dzisiaj byłam u lekarza z małą bo się rano przeraziłam jak zobaczyłam całą jej buzię, szyję, ogólnie główkę bo nawet na skórze pod włosami miała, na dekoldzie, pleckach i w zgięciach łokci takie małe czerwone szorstkie krostki nie wyglądające mi na potówki. Ale pani doktor uspokoiła mnie że to potówki i żeby co najmniej 2 razy dziennie małą kąpać w rumianku i posypywać szyję i wszystkie fałdki pudrem (zasypką) i w takie upały ma wietrzyć się w samej pieluszce. (U nas teraz chłodniej się zrobiło i rzeczywiście trochę jej zniknęło tych krosteczek).
Poza tym obawiałam się już od wczoraj o uszka bo jadła z cyca i puszczała co chwilę a wtedy krzyk, jak cmoknęła (przy cycu) to też krzyk - ale na szczęście wszystko z uszkami w porządku i chyba pogoda zrobiła swoje że poprostu ogólnie była marudna.
Teraz się ochłodziło to ładnie zjadla i poszła spać :) (na brzuszku :D - co jej się rzadko zdarza)
a ten rumianek to taki w torebkach ekspresowych ?? i ile tego rumainku dajesz do kąpieli??

Tak w torebkach... Wieczorem pierwszy raz będziemy kąpać małą w rumianku, ale myślę że na początek 1-2 porządnie zaparzone torebeczki wystarczą na wanienkę wody (my kąpiemy w dość sporej ilości wody małą bo uwielbia się pluskać :)). Zobaczymy czy pomoże, najwyżej będziemy parzyć więcej za 2-3 dni jak nie będzie efektów (ale myślę że spadek temp na dworze też pomoże zniwelować krostki)

Mi lekarka powiedziała że lepiej kapac w nadmanganianie potasu lub krochmalu niz w rumianku,bo rumianek często uczula a jak dziecko już jest obsypane potówkami to wysypki uczuleniowej mozna wtedy po prostu nie zauwazyć.

Ja małego kapie w nadmanganianie i myje szarym mydłem i widze duza poprawe, do tego za poradą doswiadczonej sasiadki zadziałałam tormentiolem i przez 2 dni smarowałam go leciusko po tych chrostkach,efekt był niemal natychmiastowy,chroski zbladły i zaczynaja znikac

U nas okazalo sie ze to co myslalam ze jest uczuleniem na krem z filtrem (nawarstwienie skory na czole i brwiach) okazalo sie ciemieniucha, nasmarowalam wczoraj olejuszka i wytarlam wszystko recznikiem, skorka dzis jak u niemowlaka :-D:-D

mam pytanie: Lili bardzo ostatnio gryzie reke, jakby cos jej w buzi przeszkadzalo, wklada prawie cala piastke do ust. wczesniej robila tak przed jedzeniem a teraz rowniez po, i w miedzyczasie tez. wiecie co to moze znaczyc?

koriander mój mały też tak ma, nie wiedziałam, że to ciemieniucha:szok:

Co do wkładania rączek ( nie jestem pewna) to Twoja córeczka już ma półtora miesiąca, więc może się uczyc i bawić rączkami, może to naturalne

reklama
Dziewczyny jak pielęgnujecie szyje waszych maleństw, czym ja smarujecie. U mojej z jednej strony w zgięciu zrobiło się odparzenie:-( cieżko tam się dostać:-(, do pupy uzywam Alantanu Plus to jest krem czy mogę też to użyc so szyi? Co polecacie?

Do góry