reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zdrowie i uroda

Ania2608: zimno może być problemem jesli nie miałaś go nigdy przed ciążą a jesli miałaś wcześniej to masz też odpowiednie przeciwciała. Nie martw się. Uważaj tylko bo opryszczka może czasem przenieść się na narządy rodne a to może juz stanowić problem zwłaszcza jesli wystąpi w okolicach porodu bo można zarazić dzidzię. ja też miałam zimno zaraz na początku ciąży więc się wszystkiego dowiedziałam. Prawdopodobieństwo problemów jest baaaardzo małe

reklama
Ania2608: zimno może być problemem jesli nie miałaś go nigdy przed ciążą a jesli miałaś wcześniej to masz też odpowiednie przeciwciała. Nie martw się. Uważaj tylko bo opryszczka może czasem przenieść się na narządy rodne a to może juz stanowić problem zwłaszcza jesli wystąpi w okolicach porodu bo można zarazić dzidzię. ja też miałam zimno zaraz na początku ciąży więc się wszystkiego dowiedziałam. Prawdopodobieństwo problemów jest baaaardzo małe

Dorotka masz racje, z tym że jak masz na narządach rodnych opryszczkę przed porodem to wykonują cesarskie cięcie. Ja tez mam ten problem czasami

Dorotka dziękuję bardzo:tak: Wcześniej też miałam zimno,ale nie tak często:no: Wyczytałam gdzieś,ze to może być problem dla tego wolałam zapytać kogoś kto pytał o to lekarza.Całe szczęście na narządach rodnych nigdy nic takiego nie miałam.

czesc,
o ile dobrze pamiętam, to rodzajów wirusów wywołujących opryszczkę jest kilka. i to, że jestes nosicielem tego, ktory pojawia się w okolicy ust/nosa, nie oznacza, że masz też te np odpowiedzialne za inne obszary ciała. ja kiedys miałam na kolanie...
wirusy uaktywniają sie zazwyczaj przy osłabionym (stresem, ciążą...) organizmie - więc ładuj w siebie swieże warzywa - teraz ich mamy pod dostatkiem, odpoczywaj i myśl pozytywnie - to zaszkodzi oprszyczce, a dzieciątku bardzo pomoże:-)

a co do prewencji odparzeniowej, to myślę, że warto w te upały nosić leciutkie biustonosze - bez żadnych firzbin/fiżbin?, poduszek, usztywnień i szwow. są takie specjalne dla kobiet w ciąży (mamabel triumpha) za około 60 pln i jedyną ich wadą jest niski poziom seksowności;-) ale za to mozna zacząc sie przyzwyczajac - bo podobnie wygladają te do karmienia:-p. poza tym "rosną" o jeden rozmiar razem z biustem i ja swój noszę już od kilku miesięcy:-D

czesc Dziewczyny!

mam do Was pytanie dt zestawienia krwi powodującego konflikt serologiczny w drugiej ciąży. Czy którejś z Was to dotyczy?
Czy lekarz zalecał jakieś badania na przeciwciała? Czy wspominał coś o podaniu immunoglobuliny w czasie ciąży?:confused:

pozdrowienia :-)

Mój lekarz chciał wiedzieć tylko jaką ja mam grupę...gdy powiedziałam że + to powiedział że nie ma konfliktu...i tyle...

Pinokia ja mam konflikt - mam 0 RH-
to jest moja pierwsza ciąża i teraz za dwa tygodnie mam mieć robione badanie krwi na przeciwciała, wiem też że po porodzie będe mieć podany zastrzyk tylko nie pamiętam nazwy z czym:sorry2:.

reklama
U Nas będzie konflikt serologiczny ale w pierwszej ciąży tylko robię badania na obecność przeciwciał w krwi oraz po porodzie otrzymam immunoglobulinę aby w 2 ciąży nie było problemów.

Do góry