reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Zdrowie naszych dzieci/opieka nad maluszkami

A to jest zdjecie z najgorszego dnia.Robilam jej zdjecia niemal codziennie,bo wysypka czasem bladla i juz nie wiedzialam czy jest lepiej czy gorzej wiec porownywalam zdjecia.

mm, nasz mateo tez miał takie same liszajowe plamki, ale główce. nie było tego tk duzo jak u Twojej Anusi, ale brzydko wyglądało. któregoś dnia podczas spacerku weszłam do przychodni ( nie swojej, ale tam gdzie mam ginekologa) i lekarz pediatra przyjął nas bez problemu:szok:, mimo, że nigdy wcześniej u niego nie byłam i nigdy nie mielismy tam karty :tak::tak::tak:. popatrzył na głoweczkę i stwierdził, że paskudnie mu to wygląda i dał nam maść PROTOPIC 0,03%. Maśc kosztowała co prawda 48 złotych, ale juz po 3 użyciach wszyściutko zniknęło.., jakby nigdy nic..:-):-):-) więc może i Aneczce pomogłaby ta maść. to podobno jedyny specyfik, który nie :no:zawiera żadnych hormonów, sterydów, a działanie naprawde rewelacyjne.

reklama
Bylismy dzis na pierwszym szczepieniu,nie mieli szczepionki 6 w 1 wiec szczepilismy 5 w 1 + Wzw B + rotawirusy pierwsza dawka.Jeszcze musze zaszczpic dwie moje corki na pneumokoki.....Kuzwa te ich becikowe ktorego jeszcze nie odebralam to na szczepienia nawet nie starczy...

Mm moja tez miala tak wygladajaca wysypke tylko ze na brodzie i na policzku,ja z tego co wyczytalam w necie to chyba raczej podchodzilo to pod tradzik niemowlecy,ale nie wiem do tej pory co to bylo.Na poczatku biale krostki ktore z czasem sie czerwienilo dookola.

Łania szczepilam skojarzona 5 w 1 + wzw typu B + rotawirusy.Czyli dwa ukucia i doustna na rota.Jesli by byla 6 w 1 to bylo by jedno klucie bo w niej jest wzw.Na rota sa 3 dawki wiec trzeba sie przygotowac na wydatki.Jeszcze namawiali mnie na pneumokoki odrazu zaszczepic ale raz ze nie mialam tyle kasy przy sobie a dwa ze jeszcze nie wiem czy moja pojdzie do przedszkola bo jesli tak to wtedy obydwie zaszczepie.Szczepionki sa dostepne w przychodni w miejscu szczepien.Mozesz dowiedziec sie wczesniej czy maja te szczepionki a jak nie to idz po recepte najpierw i kup sama w aptece.Ogolnie to jesli chcesz szczepic dziecko na te dodatkowe szczepienia zalecane=platne to trzeba to omowic z lekarzem i ustalic kiedy jakie szczepienie.Jeszcze z dodatkowych szczepien jest na pneumokoki,meningokoki,wzw typuA ,ospa,no i jeszcze przeciwko kleszczowemu zapaleniu opon mozgowych .Pediatra ustali kiedy i jakie szczepienia mozna laczyc i w kjakim odstepie.Szczepionka na rota mozna tylko szczepic teraz bo do 24 tyg zycia chyba a sa to 3 dawki wiec jesli sie zdecydujesz to szczep na pierwszej wizycie juz.

Iwonko - dziekuje za odpowiedz. Na rota chyba sie zdecyduje. Natomiast nie wiem co z tymi pneumokokami... a jaki koszt jest? Juz sama zaczynam glupiec czy wszystko robic co dostepne czy nie przesadzac...

Łaniu nie wiem co ci doradzic.Mysle ze jesli dziecko do zlobka nie poslesz to chyba mozna sie wstrzymac z tymi pneumokokami do drugiego roku zycia.Wtedy juz sie szczepi tylko jedna dawka a koszt to chyba 200zl .ponizej drugiego roku sa chca ze 3 dawki.

dziewczyny pneumokoki jak sie szczepi od 6tyg to są 3 dawki + 1 w drugi roku zycia u mnie to kosztuje 300zl każda dawka!!! szok cenowy... ja sie jeszcze wstrzymuje po 7miesiącu zycia są 3dawki, a po 2 roku życia tylko 1 :tak:

jeżeli chodzi o rotawirus to jest 2 producentów szczepionek, różnią sie ilościa podawania dawek. jeden 2 dawki po 300zł , drugi 3 dawki po 220zł... ale to szczepienie musi byc podawanae od 6 tyg!

Jestem zszokowana tymi cenami. Pojutrze idziemy się szczepić. Chyba wybierzemy 5 w 1 i rotawirusy, bo na jesień chcemy też zaszczepić starszego na pneumokoki.

Bartuś miał wczoraj nieciekawy wieczór, pół godzinki musiałam go nosić pionowo bo coś się prężył, płakał i miał gazy...o bardzo nieciekawym zapachu:eek:. A nad ranem zrobił kupę która ledwo co się mieściła w pampersie i w dodatku bardzo bardzo rzadką. Zastanawiam się czy to nie skutek moich antybiotyków. na szczęście wczoraj była już ostatnia dawka.Sorki za pytanko ale jak wyglądają kupki waszych maluszków. ja pamiętam, że starszy Kubuś miał kupki z dużą ilością śluzu i potem pojawiła się wysypka na twarzy dlatego lekarka twierdziła że to alergia. Szczerze to do teraz nie wiemy skąd Kubuś miał te wysypki najpierw na twarzy potem na ciałku. A teraz co chwilę oglądam twarzyczkę Bartusia w poszukiwaniu krostek, ale są tylko potówki jak narazie.

Kerry u nas ta sprawa od niedzieli na szczęście wygląda już normalnie, od kiedy stosujemy Debridat. Wcześniej przez 3 tyg. kupki były co 3 dni. 3 dzień już wywoływałam kupkę, bo mała się prężyła i nic tylko bączki. Wtedy były właśnie jak woda i ledwo się mieściły w pieluszce, a czasami załatwiały drugą, bo tyle tego na raz było. Nie pomógł trilac przypisany przez mojego pediatrę. Poszłyśmy do pediatry Niki i przypisała debridat:-).

reklama
Nasz pediatra też przepisuje Debridat, ale w naszym przypadku okazało się, że zadziałał LACIDOFIL (bądź LACTIV). Dostalismy go na kolki i przeszły Szymonowi wszelkie dolegliwości brzuszkowe.
Wczesniej na kolki brał Ifacol, Espumisan i Esputicon -nic nie działało :-(
Tak naprawdę nie wiadomo, co pomogło, bo jednego dnia wprowadziliśmy Lacidofil, krople na kolkę (Sab-Simplex) i zmienilismy mleko na Bebilon Pepti.
Najważniejsze, że mogę powiedzieć, że od kilku tygodni NIE WIEM CO TO KOLKA :-):-):-)

Do góry