Ja ciągle się zastanawiam czy 5w1 czy 6w1 w sumie to rózni się tylko, że w tych 6w1 jest WZW dodane.
W środe mamy szczepienie oby mała od Ewy sie nie zaraziła do tego czasu.
Wiecie co my Ewcie zaszczepiliśmy na pneumokoki i rota, ciesze się bo bym sobie nie wybaczyła jak by coś sie stało. Te szczepionki są okropnie drogie i niestety nie kazdy moze sobie pozwolić.:-( Karolke też szczepić będziemy ale jeszcze nie w tą środe, krucho teraz z kasą.
Mam mieszane uczucia do tych szczepionek, Ewcia miała rota gdy miała ponad rok, fakt napewno lżej to przeszła bo obeszło sie bez spzitala, tylko nawadnianie w domu, a córka mojej siostry leciała dosłownie przez ręce tak się odwodniła w przeciągu chwili. Na pneumo powinna chronić przed zapaleniem płuc a Ewcia zachorowała gdy miała 2,5 miesiąca i wylądowałysmy w szpitalu. Długo sie zastanawiałam czy to nie przez tą szczepionke

są różne opinie ale wiadomo, że każdy rodzić chce uchronić dziecko i jak moze to zaszczepi, oczywiście jeśli uznaje, że szczepienie jest potrzebne.
W środe miałyśmy wizyte u ortopedy,na szczęście wszystko jest ok z bioderkami:-) wkurzyłam sie tylko bo zapłąciłam 120zł i miało być w cenie usg bioderek a dopiero dostałam skierowanie, mała jeszcze nie ma karty z CM wiec kolejen będzie trzeba bulić
Jeszcze chciałam dodać coś o pieluchowaniu. Przy 1 wizycie u ortopedy z Ewcią kazał mi ja nosić okrakiem tzn pleckami do mnie buzka do "swiata" i nóżki na boki odwodzić tak jak by dziecko do siusiania wysadzać. małam ją tak nosić do ok 4 miesiąca. tylko, że u nas było to spowodowane napięciem mięsniowym i asymetrią ale takie noszenie na bioderka dobrze robi bo to jak by dziekcu pieluche drugą wepchać. jak dziecko jest większe tzn trzyma już sztywno główkę to dobrze nosić je na swoim biodrze też żeby miało rozkraczone nóżki.