reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Dziewczynki a jak rozpoznać czy to trądzik czy alergia na to, że mama je prdukty mleczne? Mój syn miał te krostki i jak odstawiłam mleczne rzeczy to jakby to znikało, no ale w sumie nie wiem-można tylko gdybać. Dziś mam urodzinki i wczoraj mąż przywiózł tort, po takim czasie postu skusiłam się na tego śmietanowca-teraz czekam co to będzie.................................................albo go wysypie albo będzie brzuś bolał? Jak go wysypie będę wiedziała, że to od smietany.
Doświadczone mamusie, podpowiedzcie jak to z karmieniem piersią. Wiem, że jak się kończy na piersi B to kolejne karmienie jest właśnie od piersi B. A jeżeli mały zje mi tylko z piersi A a pierś B jest napełniona-przy następnym karmieniu podać znowu A?
Na krostki na buzi kolezanka polecała przemywanie rumiankiem, ostatnio w rumianku małego wykapałam.

reklama
Własnie znalazłam cos na temat tradziku:
"Trądzik niemowlęcy – bezbolesna dolegliwość skóry, występująca w pierwszych miesiącach życia dziecka. Czas trwania to zazwyczaj kilka dni do kilku tygodni. Przyczyna powstawania trądziku niemowlęcego nie jest znana. Charakteryzuje się on pojawieniem się w okolicach twarzy, szyi, czoła małych krostek, które przypominają potówki i które mogą zamienić się w czerwone plamki. Co znamienne, w miejscach ogrzanych (np. na policzku, na którym dziecko śpi) trądzik jest bardziej widoczny, krostki robią się czerwone. Podczas ochładzania zaś (np. na spacerze) krostki przybierają kolor skóry i wydaje się, że trądzik zanika.Trądzik niemowlęcy ustępuje samoistnie."

hm...no własnie u mnie bardziej jest widoczny jak mały płacze, czy alergiczne krostki sa cały czas czerwone??????
"Leczenie: Ponieważ nie są znane przyczyny powstawania trądziku niemowlęcego, nie ma konkretnego lekarstwa na tę dolegliwość. Zaleca się mycie skóry tzw. emolientami. Nie wolno myć zwykłym mydłem ani rumiankiem. Jeśli nie ma poprawy po paru dniach lub gdy trądzik występuję u niemowlęcia powyżej 4 miesiąca życia należy udać się do lekarza." - cofam co napisałam o rumianku :tak:

Przepraszam że się wtrącam na wasze forum, ale spać nie mogę to czytam wszystko co mi się w oczy rzuci :sorry: A też jestem listopadówką sprzed 4 lat...
Uleńka79- co do piersi- jak zje tylko z piersi A to nasępnym razem zacznij od B. A jesli zje z A, z B nie chce, ale B boli- odciągnij z B troszkę i zacznij następnym razem od B.
Co do alergi na mleko czyli mówisz o skazie białkowej? Moja córeczka miała, ale te krostki, hmmm... to raczej nie były krostki tylko takie szorstkie plamki- nie można tego przesuszać (plecam krem oliatum).Piszesz o krostkach- to pewnie trądzik, ale na tym się nie znam... Jeśli Twoje maleństwo ma skazę, powinien to obejrzeć lekarz- być może będziesz potrzebować maści na receptę na bazie sterydów (niestety). Czasem skaza może być tak silna (jak u mojej córy) że nie wystarczyło nie jeść czy nie pić przetworów mlecznych, nie tolerowała nawet białka z mięsa. Kilka miesięcy- pamiętam jak dziś jadłam tylko chleb z pasztetem, owoce i warzywa. POCIESZAJĄCE jest to, ze dziecko najczęściej (wcześniej lub później) z tego wyrośnie...
A co do kupek dziewczyny, mi położna pokazała dosłownie niezawodny sposób (choć może niektórym wyda się "niesmaczny). Masaż odbytu kciukiem nasmarowanym olekjkiem lub czymś tłustym. Oczywiście nie w środku, ale na zewnątrz (takie kuliste ruchu lekko uciskając) uwierzcie lub nie, uważam po problemach z moją córcią ze nic lepszego wymyślić nie można... Tyle że kilka minut na to poświęcić trzeba a czasem powtórzyć drugi czy trzeci raz w ciągu dnia, ale jak widać ze jest "parcie na kupkę" to idealny moment.
Pozdrawaim serdecznie i życzę powodzenia :-)

Ostatnia edycja:
Wyskoczyl mu jeden guz na glowce z prawej strony ponad tydzien temu, jak guz na czole gdy sie gdzies uderzy z tym ze bez siniaka i nie bolesny, przynajmniej jak dotykam to maly nie reaguje, jest bardzo miekki, jakby mial jakis plyn w sobie. Kilka dni temu wyskoczyl mu kolejny po lewej z tym ze mniejszy. Maja srednice okolo 4,5 cm, a drugi okolo 2.5-3 cm. Maly urodzil sie za pomoca przyssawki ktora byly przyssana do jego glowki 3 razy, mial bardzo znieksztalcona glowke na poczatku, ale opuchlizna wchlonela mu sie do 48h i nie bylo sladu po porodzie a to wyskoczylo tak nagle.... :-(

Dziekuje Karolinko.

Mi tez healt visitor o tym mowila... nie wiem co myslec na ten temat. Znajoma gdy jej coreczka skonczyla 2 miesiace to faktycznie rozrzedzala ale te papki z gerbera od 4 miesiaca i podawala malej i pomagalo :tak::tak:

Ja podaje kranówke przegotowaną oczywiście....hmm... ale Twoj post dal mi do myslenia i moze faktycznie powinnam sie zastanowic czy nie podawac butelkowana. :confused2::confused2::eek:

Dziewczyny a moze ktoras z Was probowala przecierac ten tradzik siuskami swoich dzieci? Dzis czytalam na BB posty dziewczyn z czerwca bodajze i ktoras z nich pisala ze na tradzik mocz tez jest dobry :confused2::confused2::confused2: troche to drastyczne no ale od zawsze mowilo sie ze na jakies rany to posikac i zagoi sie od razu... :eek: Pytam bo jezeli mialo by to pomoc malemu to bylabym chyba sklonna mu pomoc tak tyle ze wole nie probowac zanim nie bede wiedziala czy przynosi to jakies skutki?

Biedactwo, nie martw sie, te guzki zejda, mnie sie wydaje ze to moga byc po tych przyssawkach, to jak obrzek jak se uderzysz, pojawily sie pozniej ale zniknal. Zobaczymy co ci powiedza w szpitalu, wykloc sie z nimi o usg glowki najlepiej, to bedziesz pewna.
Moja mala tez miala tradzik, przeszedl po kilku diach, trzeba czasu na niego, uzywalam tylko wody przegotowanej. Co do siuskow to jakos mi sie ten pomysl nie widzi, rozumiem ze moze pomoc, ale do twarzy bym nie uzywala...
Sprobuj przemyc krochmalem moze jesli ich tak duzo.

My z kolei walczymy z sucha skora glowy, dla mnie to wyglada na ciemieniuche, ale health visitor zaprzeczyla i kazala tylko oliwke wsmarowywac. Smaruje od 2 tyg. i nic poprawy, jest wrecz gorzej, bo przenioslo sie to na druga strone i teraz musze natluszczac cala gore glowy. Dzis ide z mala na wazenie to moze cos przypisza, jesli nie to jutro ide do GP, nie bede czekac az sie jej zniszcza wloski.

Ehhh, tyle sie jeszcze musimy nauczyc z dziecmi, tyle nas jeszcze czeka...
Buziaki dla was z rana:)

A co do kupek to moja robi znow po 2-3 dziennie ale chyba dlatego, ze ostatnio ulewa cale zelazo po podaniu, moze wiec nie dziala ono az tak.
Musze pogadac z GP zeby jej wyniki krwi zrobili, bo nie wiem ile jej tego zelaza i witamin zostaje, jak tylko podam, odruch wymiotny i ulewanie kilka razy tak, ze mnie sie wydaje ze to co podalam to wyplywa cale.

Dziewczynki a jak rozpoznać czy to trądzik czy alergia na to, że mama je prdukty mleczne? Mój syn miał te krostki i jak odstawiłam mleczne rzeczy to jakby to znikało, no ale w sumie nie wiem-można tylko gdybać. Dziś mam urodzinki i wczoraj mąż przywiózł tort, po takim czasie postu skusiłam się na tego śmietanowca-teraz czekam co to będzie.................................................albo go wysypie albo będzie brzuś bolał? Jak go wysypie będę wiedziała, że to od smietany.
Na krostki na buzi kolezanka polecała przemywanie rumiankiem, ostatnio w rumianku małego wykapałam.

ULEŃKA 100 LAT!!!!! Wszystkiego Najlepszego!!!! :-D:-):-):-)

Ja mysle Ulenka ze to tradzik, jak sie nasila gdy jest cieplo i znikaja gdy zimno to pewnie tradzik ;-) ale z lekarzem mozesz skonsultowac zeby miec 100% pewnosci.
A co do rumianku to tak jak pisalo na wikipedii najlepiej nie uzywac, u nas pogorszyl sytuacje, od razu odstawilam. Moze to tylko zbieg okolicznosci ale wole nie ryzykowac.
A torta zjedz i nie miej wyrzutow, tak dlugo na niego czekalas :-D:tak:;-)

Przepraszam że się wtrącam na wasze forum, ale spać nie mogę to czytam wszystko co mi się w oczy rzuci :sorry:

Emih dziekujemy za porady :tak::tak: Milo jak ktos z doswiadczonych mamusiek tu zaglada i pomaga ;-)

Biedactwo, nie martw sie, te guzki zejda, mnie sie wydaje ze to moga byc po tych przyssawkach, to jak obrzek jak se uderzysz, pojawily sie pozniej ale zniknal. Zobaczymy co ci powiedza w szpitalu, wykloc sie z nimi o usg glowki najlepiej, to bedziesz pewna.

My z kolei walczymy z sucha skora glowy, dla mnie to wyglada na ciemieniuche, ale health visitor zaprzeczyla i kazala tylko oliwke wsmarowywac. Smaruje od 2 tyg. i nic poprawy, jest wrecz gorzej, bo przenioslo sie to na druga strone i teraz musze natluszczac cala gore glowy. Dzis ide z mala na wazenie to moze cos przypisza, jesli nie to jutro ide do GP, nie bede czekac az sie jej zniszcza wloski.

Ehhh, tyle sie jeszcze musimy nauczyc z dziecmi, tyle nas jeszcze czeka...
Buziaki dla was z rana:)

Dziekuje, mam taka nadzieje ze zejda i nie bedzie po nich sladu. Narazie moj synek wyglada jak po wojnie, z guzami na glowie i obsypany krostami hehe...

Co do suchej skory to ja tez walczylam z nia u malego ale nie bylo to jakos bardzo zaawansowane. Nalozylam oliwke na cala noc, Oli spal wtedy w czapeczce, rano nalozylam jeszcze jedna warstwe i wszystkoooo wyczesalam szczoteczka dla maluszkow. Sama oliwka nie wystarczy, trzeba wyczesywac. U nas jedyny moment na wyczesywanie byl jak maly jadl ale nie przeszkadzalo mu to wtedy.

Wczoraj odstawilam malemu mydelko, nie wiem czemu wczesniej uzywalam pomimo tego ze kapie go caly czas w oilatum i dzis rano ma jakby o wiele mniej krosteczek, moze przyniesie to jakies efekty.

Dziewczyny czy waszym dzieciom tez tak strasznnie wypadaja wloski? Mojemu normalnie moge palcami wyciagac, leni sie jak kotek.... jak spi na bialej pieluszcze to po spaniu jest cala owlosiona. Ale wypadaja mu wloski tylko z gory, na boczkach i caly tyl siedzi mocno_Oli wyglada jak maly dziadek prawie hehe

Ostatnia edycja:
ULEŃKA 100 LAT!!!!! Wszystkiego Najlepszego!!!! :-D:-):-):-)

Ja mysle Ulenka ze to tradzik, jak sie nasila gdy jest cieplo i znikaja gdy zimno to pewnie tradzik ;-) ale z lekarzem mozesz skonsultowac zeby miec 100% pewnosci.
A co do rumianku to tak jak pisalo na wikipedii najlepiej nie uzywac, u nas pogorszyl sytuacje, od razu odstawilam. Moze to tylko zbieg okolicznosci ale wole nie ryzykowac.
A torta zjedz i nie miej wyrzutow, tak dlugo na niego czekalas :-D:tak:;-)

Emih dziekujemy za porady :tak::tak: Milo jak ktos z doswiadczonych mamusiek tu zaglada i pomaga ;-)

Dziekuje, mam taka nadzieje ze zejda i nie bedzie po nich sladu. Narazie moj synek wyglada jak po wojnie, z guzami na glowie i obsypany krostami hehe...

Co do suchej skory to ja tez walczylam z nia u malego ale nie bylo to jakos bardzo zaawansowane. Nalozylam oliwke na cala noc, Oli spal wtedy w czapeczce, rano nalozylam jeszcze jedna warstwe i wszystkoooo wyczesalam szczoteczka dla maluszkow. Sama oliwka nie wystarczy, trzeba wyczesywac. U nas jedyny moment na wyczesywanie byl jak maly jadl ale nie przeszkadzalo mu to wtedy.

Wczoraj odstawilam malemu mydelko, nie wiem czemu wczesniej uzywalam pomimo tego ze kapie go caly czas w oilatum i dzis rano ma jakby o wiele mniej krosteczek, moze przyniesie to jakies efekty.

Dziewczyny czy waszym dzieciom tez tak strasznnie wypadaja wloski? Mojemu normalnie moge palcami wyciagac, leni sie jak kotek.... jak spi na bialej pieluszcze to po spaniu jest cala owlosiona. Ale wypadaja mu wloski tylko z gory, na boczkach i caly tyl siedzi mocno_Oli wyglada jak maly dziadek prawie hehe
a moze on juz gubi te pierwsze wloski i beda mu te prawdziwe rosnac.....

.....

Co do suchej skory to ja tez walczylam z nia u malego ale nie bylo to jakos bardzo
Gaja tez ma tradik i tez po rumianku gorzej wygladała - raz ja tylko przemylam. teraz uzywalam samej wody, a dzis wypróbuje krochmal...
Gai włoski trzymaja sie mocno, ale Eli jak miała 2 tygodnie tez sie zrobiła taka łysina a'la Lenin :-) nowe włosy pojawiły się dopiero po ok 2 miesiącach.... wyglądała z tą fryzurą obrzydliwie :-( ale nie miałąm odwagi ogolić jej tej reszty włosów po bokach i z tyłu, więc trzymałam ją w czapeczkach - miała więcej fajnych czapeczek niż bodziaków :tak:

ULEŃKA - uczulenie na mleko wygląda inaczej. Sądząc po opisie Twoje maleństwo ma trądzik !

reklama
Ja na tradzik rowniez uzywam tylko wody - nic wiecej - dzieki temu widze ze powoli znika. Podobno to najnaturalniejsza rzecz u maluchow wiec nie staram sie z tym walczyc tylko czekam az przeminie.

Co do wloskow to moj maluch urodzil sie z bujna czupryna, troche 'wylysial' z przodu i zrobily mu sie zakola, ale z tylu wciaz bujna fryzura - smiejemy sie z mezem ze niedlugo do fryzjera bedzie trzeba z nim isc bo juz mu wloski za kolnierz wchodza :-D

Do góry