reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Dzięki kilolku

u nas jak na razie też luzne są uff, ale dalej się blokuje i robi po trochu

moze jakies cenne rady odnosnie diety? A jakie macie leki?

reklama
leki mamy forlax, lactuloce i parafine (napisalam w kolejnosci waznosci jak jeste lepiej odtsawimy od konca)
w diecie to u na sprzede wsyztskim 0 slodyczy, bananów, ryżu i gotowanych warzyw. Za to duzo warzyw surowych i kasz. Poza tym raz dziennie cos mlecznego, u nas to pomaga. I koniecznie owsianka z owocami z rana

forlax jeste bez recepty i faktycznie n ulotce jest ze jakos dla starszych, nawet w jednej aptece nie chcieli mi sprzedac jak dowiedzieli sie ze dla dziecka ale i lekarz domowy i w obydwu szpitalch kazali go brac. Tam jest nawet napisne ze wolno go tylko 3 czy 4 tygodnie stosowac ale wszyscy nam zlecli do stalego stosowania i on faktycznie jest najlepszy, bo reszta dziala tak doraznie, przeczyszczajaco a forlax faktycznie reguluje.

dzięki poczytalam sobie trochę o tych lekach
Ten forlax to na receptę? wiek od 8 lat?
Powiesz mi coś więcej o tej parafinie?
Ten syrop kupowałam chyba w aptece bez recepty, jak go dawkujesz? moze wroce do jakis syropow

O gotowanyvh warzywach nie wiedzialam, ze nie wolno grrrr
To na koniec zdradz mi przepis na owsianke z owocami
Pewnie masz mnie juz dosc :zawstydzona/y:

nie mam, nie mam
parafina do pici generalne nie wchłania sie do organizmu z przewodu pokarowego i nie rozluxnia kupy tylko daje poslizg, łatwiej wychodzi. Jak potrzeba to daje 10 ml koniecznie rano
Maxymalna dawka lactulosy jaka podawałam to 3x 5ml. Teraz daje raz, rano
owsianki gotowanej niestety moje dziecko nie lubi wiec kupuje owsianke bobovity "pyszne sniadanko" bez dodatków za to wkładam do niej caly sloiczek owoców (150 ml wody, 8 łyzek kaszki) bo zwyyklych owocow tez smarkacz nie lubi (poza bananami ktorych mu nie wolno) lekarz stwierdzil ze tez moze byc

z gotowanych warzyw duzo sie odklada w jelitach, lepsze surowe

Dziękuję bardzo bardzo !!!

Z syropów mam Lactulosum i Lactulosum tylko nie chciałabym na nie stawiać bo się boję :zawstydzona/y: że bez nich nie damy rady pozniej
Chciałabym jakos nad tym zapanować ale nie wiem z której strony jak mnie rozumiesz:zawstydzona/y:

Jutro podam tą parafinę tylo błonnik mam dawac na czczo i co tu teraz robic:confused::no: ja chyba oszaleje, dzisiaj na urodzinach zaliczyl ciasto i kilka innych produktow przyprawiajacych mnie o zawal serca, boje sie jutrzejszego/dzisiejszego dnia :-(

Etna - teraz ja Cię poduszę;-), jak dbasz o pupcię Pawła? Bo mnie już ręce opadły jak dzisiejszej nocy Gonia odstawiała histerię za histerią, że ją pupa boli... Fakt, że wczoraj zjadła brzoskwinię ( nie wiem czy przy azs i alergiach można... ) i kawałek czekolady. My jeszcze pieluchowi, ale ... może to ją lekko podrażniać, lecz efekty w postaci owrzodzeń mamy też i w dzień wyskakują....

Anawka:
mam dwie masci zapisane przez dermatologa do odbytu, stosowane na zewnątrz:
mocniejsza: TRAVOCORT
słabsza: BATRAFEN

Teraz dostałam od pediatry recepte na taka robiona masc posladkowa, bardzo sobie ją chwalę, wszystkie stany zapalne ładnie wysusza

jeszcze bez recepty jest FENISTIL (tak ten na komary) do stosowania na całym ciele, przeciwswiadowo -też polecam (to pomysl dermatologa)

KILOLKU parafiny jednak nie mialam w domu, zastosuje ją jak bedę miała wolne z rana
Kupilam dzisiaj tą owsiankę co polecałaś i mase owockow ze sloika (musialam je przeprosić bo z nimi jeszcze Paweł zjadl dzisiaj miseczke owsianki).
Po kościele Paweł miał straszne parcie kupy, ale tak się zaparł że wstrzymal :wściekła/y: nawet czopek nie zadziałał, musiałam wsadzić go do wanny bo musial go strasznie bolec brzuszek po tym czopku, kąpiel mu pomogła, ale kupy nie zrobił :(
Kupiłam dzisiaj herbatkę od 1 miesiąca na trawienie, wypił dwa kubeczki - bylam w szoku
potem cały dzien na diecie i na sam wyjazd Martolinka ok 19 kupa znowu zaczela wychodzić tym razem pomimo jego usilnych prób nie udało się jej zatrzymać i poszło!!!! uffff ale bylam szczesliwa, jutro spokojnie moze isc do przedszkola

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
ETNA oj biedaczysko z tego Pawełka, ale musi się męczyć i jeszcze ten ból brzuszka- o rany.:-(

A przypomniało mi się że jak moi mieli takie bardzo czerwone i brzydkie dupeczki to bardzo pomagał nam TORMENTIOL, a do dziś zarówno Julię jak i IGora po zrobieniu kupki smaruję kremem na odparzenia SOFEO i jest OK- tak profilaktycznie.

Ostatnia edycja:
Do góry