reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

powiedzcie mi jak u waszych maluchów z główkami ?? bo mój Kuba upodobał sobie jeden bok i chociaż co chwilę staram się delikatnie przekręcić głowę na drugi bok to on momentalnie wraca do wcześniejszego ułożenia , no i wydaje mi się że ten bok jest bardziej płaski niż drugi , mój D twierdzi że przesadzam ale mnie się tak wydaje :-(
może tak być, ale nie msartw sięgłówka się podobno do 3 msca normuje więc może będzie eszcze się obracał na 2stronę, a jak co t próbuj go obracać kiedy śpi np albo jak karmis to kłaść więcej na tym drugim:tak:

reklama
Aaaa no właśnie! Ja myślałam cały czas o butelce, bo tak się karmimy :-) A do podania w postaci papki przed jedzeniem też pisze 1 miarka na 15ml. Jeszcze tak nie próbowałam - czy tak podany Nutriton też działa?
u mnie dziala i maly nei ulewa choc przyznam ze nie przy kazdym karmieniu mu to daje wlansie w postaci papki na łyżeczce do butelki próbowałam ale nie chcial jesc wcale

powiedzcie mi jak u waszych maluchów z główkami ?? bo mój Kuba upodobał sobie jeden bok i chociaż co chwilę staram się delikatnie przekręcić głowę na drugi bok to on momentalnie wraca do wcześniejszego ułożenia , no i wydaje mi się że ten bok jest bardziej płaski niż drugi , mój D twierdzi że przesadzam ale mnie się tak wydaje :-(

Sonia tez woli jeden bok (prawy) bardziej od drugiego i tez sie odwraca spowrotem jak ja przekrece na lewy. Myśle ze trzeba miec to na uwadze ale tez nie nakrecajmy sie nawzajem ;-) Nie widze żeby cos złego działo sie z jej główka..
Myslę natomiast cały czas o kładzeniu na brzuszku.. Jak juz kiedys pisałam Sonia bardzo tego nie lubi i wytrzymuje srednio 3min :sorry2:
Pytanie brzmi, czy powinnam "na siłę" ją do tego przyzwyczajac czy poczekac az dojrzeje do tego i sama bedzie chciała...?
Co myslicie? :confused:

Ja mysle zeby kłaść Sonie wlasnie na te 3 minuty lub ile wytrzyma a czesciej. Az nie zacznie marudzic. Mój Julek tez srednio lubi na brzuszku ale klade go czesto i odkrylam np ze lubi jak go poloze na kancie kanapy, tam gdzie jest troche podwyzszenie to tam glowke, latwiej mu wtedy ją dźwigać. A i kłade sobie na brzuchu, to bardzo lubi:tak:

na 120 ml mleka wsypuję 1,5 miarki nutritonu i raczej nie ulewa czasami jak mocno odbije to troszkę albo akurat zacznie wyciskac kupkę to coś zawsze zwróci

dziewczyny kładzenie na brzuszku
jak najczęściej próbować :tak: ile dzidzia wytrzyma

Michaśka czasami robi tak że jak ją położę na brzusiu to zaczyna mieć nerwy ale po chwili się wycisza i potrafi zasnąć wtedy ją mocno pilnuję i raczej zawsze ktoś na nią co chwilkę zerka żeby sobie czegoś złego nie zrobiła
bo wiadomo że do spania nie powinno zostawiać się dziecka na brzuszku

na codzień staram się zawsze przed jedzeniem na ok 5 min przełożyć Michaśkę na brzuszek

Martynia mało co leżała bo strasznie nie lubiła wyła okropnie pediatra wtedy powiedział że czasami tak bywa i nie kłaść na siłę kiedy edwidentnie widać że dziecko odrazu bardzo się napina i aż traci oddech z wysiłku
no ale próbować i jeszcze raz próbować z czasem może się zmienić i dziecko polubi nową pozycję

Myslę natomiast cały czas o kładzeniu na brzuszku.. Jak juz kiedys pisałam Sonia bardzo tego nie lubi i wytrzymuje srednio 3min :sorry2:
Pytanie brzmi, czy powinnam "na siłę" ją do tego przyzwyczajac czy poczekac az dojrzeje do tego i sama bedzie chciała...?
Co myslicie? :confused:
skoro wytrzymuje 3 minuty to na tyle ją kładź :tak: ja tak robiłam z Gają od początku - na krótko, ale często.

większość dzieci ma tendencję do preferowania jednej strony. U nas ortopeda kazał "organizować świat z lewej strony". No i jak gadamy do niej to zachodzimy ją z lewej, z lewej wiszą zabaweczki, jak macham jej grzechotką, to zawsze przesuwam ją w lewo, żeby małą odwracała za grzechotką głowę...
Tez widać lekkie spłąszczenie :tak: nie martw się;-)

reklama
Do góry