• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Żłobki i przedszkola:)

Kilolku kiedy ma ta ustawa o 2latkach wejsc w zycie??bo mi znajoma powiedziala ze dopiero za pare lat...
Też jestem tego ciekawa, bo do żłobka się nie dostałyśmy :( No i czy są jakies inne wymogi, dostania się do państwowego przedszkola oprócz samodzielnego jedzenia, odwiedzania toalety no i oczywiście prezentu dla kierowniczki placówki ?

reklama
Też jestem tego ciekawa, bo do żłobka się nie dostałyśmy :( No i czy są jakies inne wymogi, dostania się do państwowego przedszkola oprócz samodzielnego jedzenia, odwiedzania toalety no i oczywiście prezentu dla kierowniczki placówki ?
tu u ciebie trzeba miec prezenty dla kierwniczki??u mnie nie ma czegos takiego a nawet jak jets to nieslyszlama o tym...

tu u ciebie trzeba miec prezenty dla kierwniczki??u mnie nie ma czegos takiego a nawet jak jets to nieslyszlama o tym...
Mieszkam w Poznaniu, w dzielnicy gdzie wybudowano pełno nowych osiedli, gdzie mieszkają młode małżeństwa z dziećmi. Bez 'prezentu' nie dostało się w tym roku 50 dzieci i to tylko do jednego ('naszego') przedszkola. Chociaz wiem, ze w innej części miasta zostało jeszcze pełno wolnych miejsc, wiec to zjawisko lokalne. Znam, tez koleżanki spod Poznania, które nawet w mniejszych miejscowościach muszą płacic za prywatne przedszkola, bo tylko takie zostały. W końcu, my jestesmy z babyboom'u stanu wojennego, który teraz sie rozmnaża.. wiec wyż będzie jak nic! Dlatego juz teraz wole sie przygotować na problemy przedszkolne, bo żłobek przegapiłam :(

no na pewno znajdzie się niejedna mam co powie, ze kaar to choroba ale żaden lekarz ci tak nie powie. A to, ze od kataru do choroby niedaleko to inna sprawa.
Nie rozumiem Ula, bo jak ty wyrazisz swoje zdanie to jest Twoje Zdanie i wara innym od niego ale jak ja czy ktoś inny napiszemy to zaraz, ze atak na Ciebie i wogóle jak śmiemy. Sorki ale zakończymy dyskusję wtedy jak każdy kto chce się wypowie a nie wtedy gdy ty "zakończysz debate"

ech to słowo pisane ;P
Nie chodziło mi to zaprzestanie pisania na temat...moze się zle wyraziłam ;/
chodziło mi o wymianę zdań z Cleo, jej post odebrałam byc moze nie tak jak powinnam, odpisałam i nie chcialam dalej kłotni ciągnąć
a nie zakonczyc temat chorowania ;/

:-p

Złośliwa to bym była bez tej emoty.A Ty jak zwykle odebrałaś moj koment do siebie.Miałaś nie czytać moich postów chyba??

To że siedzę w domu sama z dzieckiem to akurat tak wyszło i Twój komentarz jest nie na miejscu.
Ja jak bym miała całą świtę do pomocy jak TY to bym nawet nie jękneła na forum tak jak Ty robisz z siebie cierpiętnice.I nie pisz mi PW .

24 na dobe nie siedze chyba ze mrozy:-p

:-D kurczę...cierpię wtedy kiedy mi kot zginie albo dziecko choruje.
Na męża nie narzekam, na rodziców teraz też nie. Cierpiętnica :-D Proszę o wyjaśnienie :-D
Ogolnie mało narzekam na forum bo nie mam za bardzo na kogo i na co. I nie cierpię, bom zdrowa jak rybka :-D

Ostatnia edycja:
Kilolku kiedy ma ta ustawa o 2latkach wejsc w zycie??bo mi znajoma powiedziala ze dopiero za pare lat...
ja slyszłam, ze w 2011, bo 6-latki idą do skzół i miejsce w przedszkolach się robi. ale pewności to nie mam

wszystko zależy od gminy. Gmina ustala wymogi. U nas moze nie ma wymogow ale jest kolejność. Po pierwsze dzieci niepełnosprawne i dzieci niepelnosprawnych rodziców, następnie dzieci z rodzin rozbitych, następnie "patologicznch", w ciężkiej sytuacji materialnej, rodziców obojga pracujących, reszta. Moje się nie dostało w zeszlym roku mimo, ze pracowałam czyli "reszta" nie ma o czym marzyć. Ale jak jest mniej liczna gmina a moze raczej lepiej zaopatrzona w przedszkola to problem jest mniejszy

Mieszkam w Poznaniu, w dzielnicy gdzie wybudowano pełno nowych osiedli, gdzie mieszkają młode małżeństwa z dziećmi. Bez 'prezentu' nie dostało się w tym roku 50 dzieci i to tylko do jednego ('naszego') przedszkola. Chociaz wiem, ze w innej części miasta zostało jeszcze pełno wolnych miejsc, wiec to zjawisko lokalne. Znam, tez koleżanki spod Poznania, które nawet w mniejszych miejscowościach muszą płacic za prywatne przedszkola, bo tylko takie zostały. W końcu, my jestesmy z babyboom'u stanu wojennego, który teraz sie rozmnaża.. wiec wyż będzie jak nic! Dlatego juz teraz wole sie przygotować na problemy przedszkolne, bo żłobek przegapiłam :(
o kochana 50 osób na cale przedszkole?? to maleńko. W tym przedszkolu do którego ja Kubę chciałam zapisać nie przyjęto 250 osób. 150 samych 3-latków. Do grup starszych nie przyjęto ani jednego dziecka, bo nie zwolnilo się żadne miejsce. U nas jest masakra. Nie ma miejsc nawet w prywatnych a kosztują 800-1200zł za miesiąc + wpisowe na każdy rok

(...)
Ogolnie mało narzekam na forum bo nie mam za bardzo na kogo i na co. I nie cierpię, bom zdrowa jak rybka :-D

A ja właśnie kojarze Cie głownie z tego że narzekasz hahahahahah ;-)

Wracajac do tematu przedszkoli to mi to bez roznicy. Ja nie zamierzam narazie nigdzie wysylac malej, a jak jakims cudem znajde prace to wtedy zaczne myslec. Mam 2 babcie bezrobotne wiec w razie czego mam gdzie mala zostawic.

hmm no ja czytałam obwieszczenie ZNP na ich portalu, ze złożyli projekt ustawy i jest w trakcie prac. O terminie nie doczytałam ale o Uni nic nie było tylko o odciążeniu żłobków i wolnych grupach w przedszkolu. Jak od 2020 to lipa i nie urządza mnie kompletnie :D chyba, ze jakegos nowego spóźnionego przychówku do 2020 się dorobię

reklama
na pewno będzie ciasno ale szkół jest 6 a przedszkoli państwowych 3 poza tym szkoły są obowiążkowe więc będą musieli wszystkich przyjąć. Pare lat temu bylo w jednej skzole tak, ze dzieci chodziły na 3 zmiany. 3 zmiana 13-19. I tak się szykuje prawie wszędzie w tym roku, bo do mojej szkoly np zamiast 4 klas pierwszych przyjdzie prawdopodobnie 11.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry