• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Żłobki i przedszkola:)

Ja też jestem przerażona tym co będzie ze szkołą, bo ... mieszkam w rejonie, gdzie szkół się nie buduje, ale nowe osiedla, a jak wiadomo tam jest dużo młodych rozwojowych małżeństw. Na moim osiedlu dzieciaków w wieku Hankowym i Gośkowym mam ze 40....:wściekła/y:a były burmistrz mówił, że trzymają rękę na pulsie... Tylko gdzie ten puls mierzą nie wspomniał;-)

reklama
no u nas też szkół ani przedszkoli nie budują ale trudno ich winić, bo teraz jest bum i jest dużo dzieci ale za 5 lat będą świeciły pustkami, a utrzymywać je trzeba bedzie

Jak niektórzy twierdzą / nie pamiętam z jakiej dzielnicy / można budować przedszkola modułowe tak zwane w każdej chwili można taki budynek szybko przerobić na szkoły lub inne potrzebne w danym czasie rzeczy. Kilka takich przedszkoli powstało w Wwce. Niestety nie w mojej dzielnicy.
Co do chorób - no cóż ja niektóre choróbska przechodziłam w starszynm wieku i tak po ospie, którą miałam w 7 klasie zostały mi mega dziury, bo ładnie mi to pękało... - sprzedałam ją mojemu ojcu na Boże Narodzenie, po śwince w 6 klasie mam wypadającą rzuchwę, bo piesek bardzo chciał wyjść na spacer ;-), podziębiłam prosiaka i jak widać konsekwencje ponoszę do dnia dzisiejszego, nie wspominając już o różyczce, którą przechodziłam mając 17 lat i to tylko dlatego, że akurat sąsiadka "podrzuciła mi" z przedszkola - bardzo chciałam ją przejść, bo znałam konsekwencje jakie mogę ponieść będąc w ciąży i się zarażając różyczką... Także wolałabym by moje dzieciaki przeszły to jak będą miały mało lat, bo wtedy inwencja twórcza nie jest aż tak rozwinięta jak u nastolatków , a i mam nadzieję, że przechodzi się łatwiej wtedy choroby niż w wieku doroślejszym.
A poza tym ja wredna matka jestem;-), bo chciałabym by moje dzieci spały same, szybko się usamodzielniły i nie były aż tak do mnie przyklejone i uzależnione.:-D

Anawawka zastanawiała sie jak uzasadnić swpje zdanie , że choroby lepiej przejść wcześniej , niz później ,a le Ty zrobiłaś to doskonale :) z wlasnego doswaidczenia. I podpisuje sie obie rekami pod kazdym słowem :)

Kochanae jakie sa kryteria przyjecia do przedszkola prywatnego/państwowego? Czy nasze dzeicie lepiej posłać przed 3 rokiem życia do żłobka? Jesetm kopletnie zielona

Martolinka - z tego co wiem każde miasto ma swoje kryteria.... , ogłaszają je na stronach urzędu / tak to robią w wwce / , co do chodzenia do żłobka - wg mnie to tylko plus dla dziecka, bo już wie jak to wygląda...

Poczytałam troche na temat kryteriów i nie mamy szans na państwowe .Ale nie jestem zaskoczona...
natomiast zajrzałam na strony prywatnych żłobków, klubów malucha, czy grup dla mniejszych dzieci w przedszkolach. Troche tego jest , ale ceny tez niezle... na razie oddalam od siebie te mysl. W wakacje juz trzeba bedzie sie ostatecznie okreslic.. ale zleciało :)

Mam pytanie do mam przedszkolaków - co dziecko musi mieć swojego do przedszkola? wiem, ze ręcznik, wiadomo kapcie, piżamkę... co jeszcze?
Chyba Kubuś pojdzie wreszcie do przedszkola, chcialabym się przygotować. Jeszcze sie nie dostał więc nie moge po chamsku w przedszkolu zapytać tak na pewniaka ala szanse ma duzo większe niz ostatnio, bo jest 1 wolne miejsce a tylko 3 osoby złożyły podania to nie to co 300 osoób na grupę :D

Mam pytanie do mam przedszkolaków - co dziecko musi mieć swojego do przedszkola? wiem, ze ręcznik, wiadomo kapcie, piżamkę... co jeszcze?
Chyba Kubuś pojdzie wreszcie do przedszkola, chcialabym się przygotować. Jeszcze sie nie dostał więc nie moge po chamsku w przedszkolu zapytać tak na pewniaka ala szanse ma duzo większe niz ostatnio, bo jest 1 wolne miejsce a tylko 3 osoby złożyły podania to nie to co 300 osoób na grupę :D
U Majki to pizamka,kapcie po przedszkolu,ciuszki na zmiane jakby cos sie stalo np oblala sie cala woda( to lezy w worku w szatni) i szczoteczka do zebow..i to wsio u nas,...reczniki sa z przedszkola :_)

aha, dzięki a strój jakis na ćwiczenia nie? gdzieś czytałam że poduszki swoje dzieci w jakims przedszkolu muszą mieć, a A. z przedszkola pamięta, ze musial miec podpisany worek na pościel ale to 100 lat temu było

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry