reklama

ZUS

• Starter tematu Starter tematu monika_pk
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
reklama
Monia a ja mam do Ciebie pytanie. Dostalas druk na ktoryn jest napisane: orzeczenie lekarza orzecznika zus czy jeszcze cos oprocz tego? Ja tylko to a wyczytalam na innym forum,ze potrzebna jest jeszcze decyzja i sa to podobno 2 rozne druczki. Troche sie w tym momencie przerazilam bo ja mam ten jeden,przyznajacy mi swiadczenie na 3 m-ce ale to chyba za malo. Moze cos wiesz czy w takim razie dosla reszte czy trzeba sie gdzies z tym udac?

odpisala mi dziewczyna z innego forum,wstawiam cytat: " monikag , tak orzeczenie lekarskie jest podstawą do wydania decyzji, masz napisane na koncu orzecznia. Tylko bierz na razie zwolneinia , sama nie wiem czy ja dobrze zrobiłam mimo , że 182 dni sie skończyło u mnie wczoraj i mam parwomocne orzeczenie , ale na pewno zanim ci sie uprawomocni bierz zwolnienia, do końca tych 182 dni. Orzeczenie uprawmacnia się po 14 dniach w pouczeniu też masz , bo np. Prezes Zus może zgłosić zarzut wadliwości.
Tak więc czekasz na decyzje , jesli parcodwaca ci płacił zasiłek (tzn. zatrudnia pwoyżej 20 parcowników) to nadal on bedzie wypałcał ci świadczenie reh. i ta decyzja jest podstawą do tego."

reklama
ja mam do dziś 182 dni, a zwolnienie mam do 20.01. ginka nic nie mówila o takim rozgraniczeniu.
ja wątpię coby zgłaszał jakieś zarzuty, raczej nie przy ciąży. a to drugie pismo się dostaje jak zgłosi zarzut czy na potwierdzenie ? bo pisze na druku: w przypadku zgłoszenia zarzutu wadliwości orzeczenia, zaostanie Pani o tym powiedomiona niezwłocznie odrębnym pismem.

zgłiupiałam zupełnie.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry