• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

ZUS

• Starter tematu Starter tematu monika_pk
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
agao pisze:
no i super mój mąż zabrał mi klucze przypadkiem i jak przyszedl listonosz z kasą to nie mogłam drzwi otworzyć teraz będę musiała kulać się na pocztę >:(

Zażycz sobie w ZUS-ie przelewania na konto - ja tak zrobiłam (nie musiałam tam chodzić, wystarczyło wysłać podanie poleconym) i mam spokój. Przychodzi zawsze co do dnia, a czasem nawet wcześniej :)

reklama
BECIKOWE- wchodzi w życie z dn 9.02.2006
Czytałyście już ?? 9 lutego wchodzi w życie ustawa o zmianie świadczeń rodzinnych- m.in są w niej informacje na temat interesującego zapewne każdą mamę becikowego.
Treść ustawy można ściągnąć ze stronki:

http://isip.sejm.gov.pl/
Dz. U. 2006 nr 12 poz. 67

Mamy 3 miesiące od porodu na złożenie wniosku o wypłatę pieniążków- tylko gdzie trzeba będzie składać te wnioski?? Jeśli dowiecie się czegoś więcej- napiszcie proszę.

Pozdrawiam!

Zgadza sie Fionka-właśnie ogłosili to oficjalnie...

Wniosek o biecikowe należy zgłosić w przeciągu 3 miesięcy od porodu (inaczej przepada) do przyporządkowanego Urzędu Gminy lub Urzędu Miasta.
Należy mieć ze sobą :
- skrócony odpis aktu urodzenia dziecka
- dowód tożsamości
Wniosek może złożyć którekolwiek z rodziców lub prawny opiekun dziecka.

Mam nadzieję że przydadzą się wam te informacje...
Pozdrawiam!

Własnie wczoraj dostałam info z Zusu o przyznaniu mi zasiłku rehabilitacyjnego na 1 miesiąc:) Zwolnienie kończy mi sie 21 lutego, więc chyba ten zasiłek obowiązuje od 22 lutego, orientujecie się może?

mi zasilek rehabilitacyjny przysługuje od 19 lutego ale lekarz l-4 wypisal aż do 23 lutego więc nie wiem o co chodzi, powiedział tylko ze to juz ostatnie l-4. Dzwonić do ZUS-u mi się nie chce bo panie tam pracujące nie należą do najmilszych i nie bede sobie podnosila ciśnienia. Przy załatwianiu tych papierów mialam dosyć, siedzi sześć gwaiazd w pokoju, pija kawke i robią z człowieka idiotę .

Witam
mam wielką prośbę o pomoc - jeśli jesteście w stanie mi ją udzielić to bardzo prosze
25 stycznia byłam u lekarza i nie bylo mojego prowadzacego (jest na urlopie) był inny w zastępstwie i dostałam zwolnienie do 15-02 (wtedy wraca mój prowadzący) parę dni później dostałam pismo z zakładu pracy iż 07-02 kończy mi sie 182 dni płatnego chorobowego i ze dalej nie bedą mi płacic, a decyzje o dalszej chorobie lub powrocie do pracy ma podjąć mój prowadzący. Z tego co wyczytałam z waszych postów wnioskuje ze dawno temu powinnam złożyć wniosek o zasiłek rehabil. a w tej chwili nie wiem czy to nie bedzie już za późno termin porodu na marzec - co mam teraz zrobic - na pewno czekac do 15-02 jak bede miała wizyte u lekarza, a co dalej - przecież teraz najbardziej potrzebne są pieniądze.
Dodam że pracuję w supermarkecie więc ciężko mi będzie teraz wrócić do pracy - mieszkam w Nowym Dworze Maz. i musiałabym dojeżdżać do pracy w Warszawie.

reklama
wybierz sie koniecznie do zusu,albo chociaz zadzwon,swiadczenie rehabilitacyjne przyznaje ci zus po zlozeniu przez cieebie wniosku,dlaczego masz zostac bez pieniazkow,a przeciez one ci sie naleza

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry