• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Zwolnienie przez ciąże?

Aleksandraz9

Zaciekawiona BB
Hej. Czy pracodawca może mnie zwolnić jeżeli powiem mu ze jestem w ciąży? Mam umowę o pracę a czas nie określony od 5 lat. Nie mówiłam nikomu w pracy że się staram zajsc w ciążę, postawie ich przed faktem ale nie ukrywam że się boję reakcji

reklama
Zwolnić nie może, w każdej chwili jak się źle czujesz lub stanowisko tego wymaga np praca fizyczna stojąca możesz iść na l4. Ja będąc na macierzyńskim umowa została mi przedłużona na czas nieokreślony i zaszłam w kolejną ciążę. W pracy nie wiedzą, bo do 13-14 tc będę na macierzyńskim potem idę na l4. I jak urodze kolejny macierzyński.

Zwolnić nie może, w każdej chwili jak się źle czujesz lub stanowisko tego wymaga np praca fizyczna stojąca możesz iść na l4. Ja będąc na macierzyńskim umowa została mi przedłużona na czas nieokreślony i zaszłam w kolejną ciążę. W pracy nie wiedzą, bo do 13-14 tc będę na macierzyńskim potem idę na l4. I jak urodze kolejny macierzyński.
Jeżeli praca jest ciężka to pracodawca powinien zapewnić inne stanowisko lub zwolnić z obowiązku pracy. L4 to zwolnienie chorobowe. W przypadku choroby, a nie ciężkiego stanowiska pracy.

Ty masz swoje zdanie ja mam swoje i nie mam zamiaru się kłócić. Patrząc na moja pracę to każda idzie na l4 od razu i się nie dziwnie sama poszłam.
Ja się nie kłócę. Pisze jak to wygląda prawnie. I wybacz, ale argumenty "każda idzie to i ja poszłam" jest trochę słaby. Ludzie robią różne rzeczy, co nie znaczy, że ja też muszę.

I serio, rozumiem, że pracę są różne. I że bywają takie stanowiska, które są niewskazane w ciąży. Ale jednak nie do tego służy l4. Wg mnie nadużywane przez ciężarne. A potem rynek pracy dla kobiet wygląda jak wygląda i większość pracodawców kobiet młodych nie chce zatrudniać.

Z tego co się orientuję to pracodawca nie może zwolnić ciężarnej, o ile ciąża jest już potwierdzona u ginekologa (ma się założoną kartę ciąży). Jednak nie jestem tego pewna i radzę zweryfikować u jakiegoś pewniejszego źródła np infolinia ZUS albo nawet urząd pracy. W każdym mieście istnieją także darmowe porady prawne i na pewno udzieliliby takiej informacji przez telefon.
Edit: Bo rozumiem że chodzi o zwolnienie ze stanowiska pracy tj. wypowiedzenie umowy z powodu ciąży?
Jeśli chodzi o L4 czy zapewnienie lżejszego stanowiska pracy, no to tak jak dziewczyny pisały.

Ostatnia edycja:
reklama
Ty masz swoje zdanie ja mam swoje i nie mam zamiaru się kłócić. Patrząc na moja pracę to każda idzie na l4 od razu i się nie dziwnie sama poszłam.
To nie powinno być normą, bo jest niezgodne z przepisami. Prawo pracy zakłada, że w takim przypadku to pracodawca powinien zapewnić ciężarnej odpowiednie, bezpieczne stanowisko. Jeżeli nie może, to powinien zwolnić ja z obowiązku świadczenia pracy z zachowaniem wynagrodzenia. W Polsce wysyłanie ciężarnych na l4 jest nadużyciem i zwykłą „oszczędnością” pracodawcy.
Wysyłanie bez wskazań zdrowotnych.
To jest niezgodna z prawem patologia.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry