reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Staraczki 2013

z tego co ja wiem to tsh ,ft3,ft4 nie jest zależne od dnia cyklu , tak mi lekarz mówił endokrynolog bo robiłam to badanie ,a tsh robiłam niedawno i też w dowolnym dniu cyklu.

Pisałyście o książkach ,no ja czytałam "Zmierzch" wszystkie części i oglądałam film też wszystkie części , no wciągnęło mnie to niesamowicie ,a poza tym to lubię czytać romansy różnorakie.

Rozmawiałyście też o zazdrości i o innych ciężarnych i dzieciaczkach tylko ie pamiętam kto dokładnie pisał (skleroza;p) no ja z mężem troszkę się staraliśmy o pierwszą ciążę ,a potem poroniłam w 7tc , ale ja akurat lgnęłam do dzieci i lubiłam i nadal lubię patrzeć na ciężarne kobitki i dzieci w wózeczkach , jeśli już zazdrościłam to tak raczej na luzie , miałam etap myślenia ,że czemu nie ja tylko one mają dzieci ,ale szybko sobie powiedziałam ,że to niczyja wina ,że mi akurat się nie udało i nie ma co reagować alergicznie na inne kobiety w ciąży lub noworodki , zaraz po moim poronieniu urodziło się sporo dzieci w rodzinie i u wszystkich byłam w odwiedziny no i fajnie było tylko na ręce nie brałam ,ale to dlatego ,że ja się sztywna robię jak taką kruszynkę mam trzymać i boję się ,że jeszcze krzywdę dziecku jakąś zrobię , swoją drogą nie wiem jak ja swoje dziecko będę brała na ręce :-D w każdym razie każda kobieta reaguje inaczej i każda kobieta jest inna i rozumiem jeśli ktoś nie ma ochoty oglądać noworodka czy też kobiet ciężarnych.

no i co jeszcze miałam napisać.....

witam nową staraczkę serdecznie :)
widziałam wasze kreseczki i gratuluję no i trzymam kciuki &&&&&&&&&&&&&&&&&&&
a za staraczki także trzymam kciuki &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

dziś była u mnie kuzynka i polatałyśmy po mieście sobie ,a teraz nadrobiłam Was ,mąż śpi ,a ja chyba zrobię sobie coś do picia tylko myślę ,czy to będzie kawa czy herbatka z cytrynką .... bo chcę rzucić kawę....

reklama
Piaska - ja wpierw przeczytałam, a później próbowałam obejrzeć film - nie dałam rady ;-)
Wyniki teoretycznie jutro, ale mam po godz. 16 zadzwonić i spytać czy da się coś podejrzeć w komputerze :happy2:

Gohson - Duphaston - to syntetyczny progestagen, działający podobnie do progesteronu. W przypadku pomocy w regulacji cyklu pomaga, ale co do realnego działania na utrzymanie ciąży to opinie są podzielone. Nie leczy on przyczyny za niskiego progesteronu.

Brrr - na jednej ze stron przychodni ode mnie zmiasta piszą, że nie trzeba robić badań hormonów (poza prolaktyną) na czczo, wystarczy 3 godz. wcześniej nie jeść (na czczo to minimum 6 godzin).

Strona internetowa przychodni: JAK SIĘ PRZYGOTOWAĆ DO BADAŃ | Przychodnie Medycyny Rodzinnej NZOZ - Szczecin - przychodnia rodzinna - medycyna rodzinna, Szafera 16-18, 9 Maja 13, Miodowa 45, Łukasińskiego 42b/12, Derdowskiego 28

Badanie krwi:
Do większości badań wystarczy być trzy godziny bez posiłku.

Bezwzględnie na czczo, czyli co najmniej 5-6 godzin bez posiłku należy być do pobrania krwi na poziom

• cukru
  • prolaktyny
  • żelaza
  • całkowitej zdolności wiązania żelaza
Conajmniej 14 godzin od ostatniego posiłku powinno upłynąć przed pobrania krwi na lipidogram (cholesterol, jego frakcje, trójglicerydy) np. jeśli pobranie ma być o 8 rano, ostatni posiłek to lekki podwieczorek o godzinie 18.00. Potem można pić niesłodzone płyny. Jeżeli rano zjesz śniadanie, wynik badania będzie mało dokładny.

Jeśli ma być wykonane badanie poziomu cukru na czczo i po obciążeniu należy zgłosić się rano na pobranie krwi na czczo i mieć ze sobą glukozę (50 albo 75 g – według zaleceń lekarza). Po pierwszym pobraniu krwi należy wypić w ciągu 5 minut roztwór glukozy (50 g w 250 ml wody, a 75 g w 300 ml wody). Od tego momentu kolejne pobranie krwi na cukier - w zależności od zlecenia lekarza – po dwóch godzinach albo po godzinie i dwóch. W tym czasie nie wolno już nic jeść ani pić.

Nie trzeba być na czczo do wszystkich pozostałych badań, takich jak:

• poziom hormonów (poza prolaktyną),
  • test na Helicobacter i inne czynniki zakaźne,
  • hemoglobina glikowana,
  • PSA i inne markery nowotworowe,
  • ASO,
  • immunoglobuliny,
  • CRP,
  • grupa krwi,
  • antygeny HBs, HCV, HIV.

Również strona przychodni: Przygotowanie do badań - Golden Care - opieka medyczna i informacja, że przy badaniu hormonów tarczycy być na czczo.

Badania, które optymalnie powinny być pobierane rano: GH (Hormon wzrostu), PRL (Prolaktyna), ACTH (Hormon adrenokortykotropowy), Kortyzol, Aldosteron, FSH (Folikulotropina), LH (Luteotropina), Estriol, 17-OH-progesteron, Testosteron, DHEA, Hormony tarczycy (TSH, fT3, fT4), PTH (Parahormon), Erytropoetyna, Żelazo, Cynk, Miedź.Badania, które optymalnie powinny być pobierane na czczo: Hormony tarczycy (TSH, fT4, fT3), Cholesterol całkowity, Cholesterol HDL, Cholesterol LDL, Trójglicerydy, Glukoza, Test obciążenia glukozą (OGTT), Insulina, Peptyd C, Kortyzol, Żelazo, Kwas foliowy, Fosforany.

Ja bym poszła na czczo - nic się nie stanie ;-) Z resztą dziś byłam na czczo :-p

Brrr5
- Akurat badanie poziomu hormonów tarczycy (w odróżnieniu od innych badań hormonalnych) można wykonywać w dowolnym dniu cyklu. Hormony tarczycy nie zmieniają się w różnych fazach cyklu :happy2:

Badanie TSH | parenting.pl
Badania hormonalne - strona 3 - Forum OvuFriend
W którym dniu cyklu zrobić badania na te hormony? - Forum Medyczne – Pytania i odpowiedzi – Porady ekspertów
Kiedy badanie TSH i PRL? : Ogólnie o zdrowiu - Forum dla kobiet | NaObcasach.pl
Myślę, że lekarz wiedział, co robi, nie zlecając badania hormonów tarczycy konkretnego dnia cyklu :happy2:

Kobietka22 i Cyntia dzieki za pomoc:) pójde jutro rano na czczo,a co tam lepiej tak niz gdyby sie okazało ze trzeba było na czczo a ja nie byłam.

brrr85 mnie też zawsze kobiety w labolatorium mówiły, żeby być na czczo. Trzymam kciuki za pozytywne wyniki.
Ja biorę leki na tarczycę. Moje TSH wynosiło w czerwcu 4,12, a miesiąc temu już 0,532.

Cześć dziewczyny!
Chciałam Wam napisac, że o Was wszystkich myślę i trochę sie denerwuje, że nie mam kiedy czytać i nie wiem co u Was :-(
Zastanawiam się ile już za ten czas przybyło II :tak: Mocno trzymam &&&&&&&
U nas "produkcja" trwa. Nie wiem czy była owu czy będzie bo jakoś tak nic nie czuję, no może wczoraj lekkie kłucia jajnika ale poza tym nie mam kiedy myślec o tym więc szczerze, nie wiem. Mam nadzieje, że trafimy :tak:

Ściskam Was mocno i trzymam &&&&&&&&&&&&&&!

brrr85 mnie też zawsze kobiety w labolatorium mówiły, żeby być na czczo. Trzymam kciuki za pozytywne wyniki.
Ja biorę leki na tarczycę. Moje TSH wynosiło w czerwcu 4,12, a miesiąc temu już 0,532.

Dzieki za info:)
Nie znam sie na normach dot hormonów tarczycy ale spadło znacznie:)
a masz jakies efekty ubocznego przy braniu leków na tarczycę? Bo ja własnie tego najbardziej sie boje. Słyszałam ze nieodpowiednio dobrane moga powodowac tycie. a przez ile czasu masz brac? :)

Cyntia I jak tam? Dzwoniłaś już?

Wczoraj miałam takie skurcze w brzuchu na dole, takie nie stałe, tylko takie jakby "kujki"... A dziś też mnie pobolewa. :/ Już chyba 3 dzień mnie boli :( Mam nadzieję, że to nic złego...

Właśnie wracam z wynikami. Wynik 49 :-D

EDIT: jestem już w domku. Interpretacja wyników:

Poza okresem ciąży: 0-2,7

W okresie ciąży:
1,3-2 tydzień: 16-156
2-3 tydzień: 101-4870

A jednostka to mlU/ml.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!! :-D :-D W środę mam powtórzyć badanie. P. dumny, że ma sprawne plemniki ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry