reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

Calineczka mutacja zwieksza ryzyko poronień jak nie bierze sie lekow, trzeba brac przeciwzakrzepowe do konca ciazy o ile sie nie myle. Ja niestety nie dostalam nic i to prawdopodobnie byla u mnie przczyna poronien, mutacje robilam dopiero po drugim poronieniu. Ty juz wiesz ze masz wiec spokojnie bedzie dobrze :)

reklama
calineczkaa - czy badania (kariotypy, mutacje) któreś są w Inviccie na NFZ i czy wizytę u genetyka masz płatną czy na NFZ? Czy robisz wszystko prywatnie?

Hess ja tez antyki brałam 3 tyg, jestem zaskoczona ,że dziewczyny tylko 2 . Może za dużo gonapeptyli :confused: dziś wzięłam 16-ty. Sama nie wiem . Zresztą lekarka mówiła ,że to pewnie wina protokołu, bo nie kazdym służy długi:-(...jestem w szoku i wciąż ryczę ...już mam opuchnięte tak powieki ,że wyglądam jakbym jakies straszne uczulenie miała a oczy szczypią ,że masakra...może jutro bedzie lepiej :confused2:
Zastanawiam się wciąż , czy mogę coś zrobić , aby uniknąć wzrostu progesteronu przy nastepnej stymulacji....

Witajcie dziewczyny :-) chciałam do was dołączyć czy mogę? Jestem po drugim podejściu dwa 3 dniowe zarodki w 7dpt beta 16, w 9 dpt 51, w 11dpt 119. Myślicie ze mogę się już cieszyć . Jutro w 13 dpt czyli już dziś bardzo się denerwuje czy będzie ok .pozdrawiam wszystkie staraczki i tym co się już udało :-)

Witajcie dziewczyny :-) chciałam do was dołączyć czy mogę? Jestem po drugim podejściu dwa 3 dniowe zarodki w 7dpt beta 16, w 9 dpt 51, w 11dpt 119. Myślicie ze mogę się już cieszyć . Jutro w 13 dpt czyli już dziś bardzo się denerwuje czy będzie ok .pozdrawiam wszystkie staraczki i tym co się już udało :-)

witaj Majko37 :) cieszymy się, że nas znalazłaś :) napisz nam coś więcej o sobie. Jak długo jesteście razem, ile się staracie o dzidzie, co było przyczyną podejścia do IVF? gdzie się leczycie? każdy przypadek jest dla nas bardzo ciekawy i dużo się można z tego nauczyć :)
P.s. beta ładnie przyrasta więc powinno być dobrze, po cichutku gratuluje :)

Hess, za te badania musiałam płacić, poradnie genetyczną mają tylko w Gdańsku....
Ogólnie czytam, że gorsze są układy homozygotyczne w tej mutacji, więc może nie mam tak najgorzej....
Przeraża mnie, jak dużo jest poronień u nosicieli tej mutacji.
Jutro idę do Kunickiego, biedny on będzie, bo mam tysiąc pytań do......:-)Ma mi wytłumaczyć wszystko od A do Z:-)
Jeszcze nie mam wyników kariotypu, a tam też mogą być jakieś kwiatki.

Mutacja MTHFR uposledza przetwarzanie kwasu foliowego do aktywnej formy metylo-folianu dlatego osoby z ta mutacja musza uzupelniac wit B9 (metylo-folian), razem z metylo-cobalamina (B12) oraz B6. Na zachodzie bada sie 3 sekwencje tego genu, w Polsce badane sa 2, jedna C odpowiada za nadmiar homocysteiny, homocysteina moze uszkadzac sciany naczyn i sprzyjac zakrzepicy (zwlaszcza jesli ktos jest dodatkowo posiadaczem mutacji genu GP1BA), mutacja C sprzyja poronieniom i trisomii, druga mutacja A nie daje podwyzszonych poziomow homocysteiny, ale odpowiada za lekko obnizony poziom BH4 oraz tlenku azotu (NO), co tez moze nasilac lekko krzepliwosc (niedobor tlenku azotu sprzyja nadmiernej krzepliwosci), mutacja A nie ma zadnego powiazania z poronieniami ani z trisomia (badania z 2013 roku). Ludzie majacy mutacje MTHFR nie maja trombofilii, badania nie potwierdzaja ,ze osoby z ta mutacja maja zakrzepice czesciej niz osoby nie posiadajace tego genu, tak wiec osoby z mutacja MTHFR poza suplementacja metylowanymi wit B nie musza podejmowac profilaktycznego leczenia przeciwzakrzepowego. Przy tej mutacji nie podaje sie kwasu foliowego gdyz nie ma to sensu (uposledzona metylacja), podaje sie wylacznie metylo-folian.

reklama
naprawa mutacji MTHFR polega na:

1.w przypadku mutacji C: metylofolian (wit B8), metylocobalamina (wit B12), witB6
oraz na obnizenie homocysteiny mozna dodatkowo brac w tabletkach betainę (TMG) ew jesc wiecej burakow (naturalne zrodlo betainy)
2.w przypadku mutacji A: metylofolian (wit B8), metylocobalamina (wit B12), witB6,
oraz na podwyzszenie poziomow tlenku azotu w tabletkach l-argininę ew jesli wiecej
orzechow pistacjowych, szparagow itp (naturalne zrodla l-argininy) oraz zywnosc bogata w dopamine (banany, awokado,itp) mozna tez brac melatonine lub tryptofan na noc jak ktos ma problem ze snem ,gdyz mutacja ta moze wplywac na niedobory niektorych aminokwasow w tym tryptofanu, obniza tez poziom dopaminy (i ogolnie katecholamin).

Leki przeciwzakrzepowe maja sie nijak do naprawy mutacji MTHFR, mutacje ta naprawia sie w sposob wyzej wymieniony. Chyba ,ze u kogos juz doszlo do rozwou zakrzepicy w wyniku silnych niedoborow metylofolianu wtedy leki przeciwzakrzpowe sa konieczne.

Do góry