• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Kto po in vitro?

Calineczka mutacja zwieksza ryzyko poronień jak nie bierze sie lekow, trzeba brac przeciwzakrzepowe do konca ciazy o ile sie nie myle. Ja niestety nie dostalam nic i to prawdopodobnie byla u mnie przczyna poronien, mutacje robilam dopiero po drugim poronieniu. Ty juz wiesz ze masz wiec spokojnie bedzie dobrze :)

reklama
Hess ja tez antyki brałam 3 tyg, jestem zaskoczona ,że dziewczyny tylko 2 . Może za dużo gonapeptyli :confused: dziś wzięłam 16-ty. Sama nie wiem . Zresztą lekarka mówiła ,że to pewnie wina protokołu, bo nie kazdym służy długi:-(...jestem w szoku i wciąż ryczę ...już mam opuchnięte tak powieki ,że wyglądam jakbym jakies straszne uczulenie miała a oczy szczypią ,że masakra...może jutro bedzie lepiej :confused2:
Zastanawiam się wciąż , czy mogę coś zrobić , aby uniknąć wzrostu progesteronu przy nastepnej stymulacji....

Witajcie dziewczyny :-) chciałam do was dołączyć czy mogę? Jestem po drugim podejściu dwa 3 dniowe zarodki w 7dpt beta 16, w 9 dpt 51, w 11dpt 119. Myślicie ze mogę się już cieszyć . Jutro w 13 dpt czyli już dziś bardzo się denerwuje czy będzie ok .pozdrawiam wszystkie staraczki i tym co się już udało :-)

Witajcie dziewczyny :-) chciałam do was dołączyć czy mogę? Jestem po drugim podejściu dwa 3 dniowe zarodki w 7dpt beta 16, w 9 dpt 51, w 11dpt 119. Myślicie ze mogę się już cieszyć . Jutro w 13 dpt czyli już dziś bardzo się denerwuje czy będzie ok .pozdrawiam wszystkie staraczki i tym co się już udało :-)

witaj Majko37 :) cieszymy się, że nas znalazłaś :) napisz nam coś więcej o sobie. Jak długo jesteście razem, ile się staracie o dzidzie, co było przyczyną podejścia do IVF? gdzie się leczycie? każdy przypadek jest dla nas bardzo ciekawy i dużo się można z tego nauczyć :)
P.s. beta ładnie przyrasta więc powinno być dobrze, po cichutku gratuluje :)

Hess, za te badania musiałam płacić, poradnie genetyczną mają tylko w Gdańsku....
Ogólnie czytam, że gorsze są układy homozygotyczne w tej mutacji, więc może nie mam tak najgorzej....
Przeraża mnie, jak dużo jest poronień u nosicieli tej mutacji.
Jutro idę do Kunickiego, biedny on będzie, bo mam tysiąc pytań do......:-)Ma mi wytłumaczyć wszystko od A do Z:-)
Jeszcze nie mam wyników kariotypu, a tam też mogą być jakieś kwiatki.

Mutacja MTHFR uposledza przetwarzanie kwasu foliowego do aktywnej formy metylo-folianu dlatego osoby z ta mutacja musza uzupelniac wit B9 (metylo-folian), razem z metylo-cobalamina (B12) oraz B6. Na zachodzie bada sie 3 sekwencje tego genu, w Polsce badane sa 2, jedna C odpowiada za nadmiar homocysteiny, homocysteina moze uszkadzac sciany naczyn i sprzyjac zakrzepicy (zwlaszcza jesli ktos jest dodatkowo posiadaczem mutacji genu GP1BA), mutacja C sprzyja poronieniom i trisomii, druga mutacja A nie daje podwyzszonych poziomow homocysteiny, ale odpowiada za lekko obnizony poziom BH4 oraz tlenku azotu (NO), co tez moze nasilac lekko krzepliwosc (niedobor tlenku azotu sprzyja nadmiernej krzepliwosci), mutacja A nie ma zadnego powiazania z poronieniami ani z trisomia (badania z 2013 roku). Ludzie majacy mutacje MTHFR nie maja trombofilii, badania nie potwierdzaja ,ze osoby z ta mutacja maja zakrzepice czesciej niz osoby nie posiadajace tego genu, tak wiec osoby z mutacja MTHFR poza suplementacja metylowanymi wit B nie musza podejmowac profilaktycznego leczenia przeciwzakrzepowego. Przy tej mutacji nie podaje sie kwasu foliowego gdyz nie ma to sensu (uposledzona metylacja), podaje sie wylacznie metylo-folian.

reklama
naprawa mutacji MTHFR polega na:

1.w przypadku mutacji C: metylofolian (wit B8), metylocobalamina (wit B12), witB6
oraz na obnizenie homocysteiny mozna dodatkowo brac w tabletkach betainę (TMG) ew jesc wiecej burakow (naturalne zrodlo betainy)
2.w przypadku mutacji A: metylofolian (wit B8), metylocobalamina (wit B12), witB6,
oraz na podwyzszenie poziomow tlenku azotu w tabletkach l-argininę ew jesli wiecej
orzechow pistacjowych, szparagow itp (naturalne zrodla l-argininy) oraz zywnosc bogata w dopamine (banany, awokado,itp) mozna tez brac melatonine lub tryptofan na noc jak ktos ma problem ze snem ,gdyz mutacja ta moze wplywac na niedobory niektorych aminokwasow w tym tryptofanu, obniza tez poziom dopaminy (i ogolnie katecholamin).

Leki przeciwzakrzepowe maja sie nijak do naprawy mutacji MTHFR, mutacje ta naprawia sie w sposob wyzej wymieniony. Chyba ,ze u kogos juz doszlo do rozwou zakrzepicy w wyniku silnych niedoborow metylofolianu wtedy leki przeciwzakrzpowe sa konieczne.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry