reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zakupowy zawrót głowy !

Ja mam butelki Tommee Tippee, przy pierwszym dziecku też je miałam i dobrze sie sprawdzały. Kształt mają fajny, wygodnie się trzyma.
Pampersów wzięłam 20szt. jak zabraknie to mąż dowiezie...

reklama
A co do czopkow na temperature to nie ma zbyt duzego wyboru, bo dla noworodka moga byc tylko z paracetamolem. Ibuprofen jest dla starszych dzieci, jezeli sie myle to mnie poprawcie.

No to wreszcie zrobiłam rozeznanie co mam ...( z ubrań 68 roz. lezy w torbie ) brałam pod uwagę 56/62 i tak to wygląda :
*Spanie
1 łóżeczko ( mam)
2 materacyk (mam)
3 przewijak
4 Prześcieradełko 3 szt. (dokupione 2 nowe )
5 Ochraniacz na łóżeczko x2 żeby zawsze jeden był na szczebelkach a drugi w praniu
6 kocyk lekki też ze 3 (2 sa niebieskie ...)
7 kocyk gruby ( jest)
8 rożek
9 kołderka (jest)
10 poduszeczka (jest)
11 pościel (jest po synku ) ( ale 2 dziewczyńskie dokupię )
12 karuzela do łóżeczka
13 śpiworek ( kupiłam )

*Mycie
1 Wanienka
2 2 ręczniki z kapturkiem ( 2 szt kupiłam )
3 myjki frotte, gąbeczka / sa
4 termometr do wanienki
6 gąbka do wanienki

*Higiena
1 Oliwka dla dziecka
2 Płyn do kąpieli ( myslę o emulium )( emulium i dzidziuś )
3 Zasypka
4 krem do pupy ( świetnie się sprawdza BEPANTHEN BABY EXTRA ) ( kupiony)
5 Krem do buzi i ciała (zależy od pogody ale my mieliśmy z apteki na słonko specjalny od 1 dni )
6 Chusteczki nawilżone do pupy (kupione)
7 Płatki higieniczne( kupione)
8 płatki kosmetyczne ( kupione)
9 Sól fizjologiczna (kupione)
10 octenisept (kupione)
11 Proszek do prania / płyn do prania ( ja nie zmieniałam bo nie było reakcji uczuleniowych )
12 Nożyczki do paznokci / obcinak
13 Szczoteczka do włosów
14 Patyczki bezpieczne do uszu / teraz jest spray do czyszczenia uszek ( patyczki sa)
15 frida a jeszcze lepszy jest katarek ( mam)
16 Pieluszki tetrowe i to sporo, bo przydają się w każdej sytuacji ja miałam grubo ponad 20 sztuk, ( kupionych 5 szt białych 6 kolorowych )
17 Pieluszki flanelkowe są super do przykrycia, czy jako podusia, ok 10 (4 szt)
18 Pieluszki pampers – New born ( 1 paczka )
19 termometr do mierzenia temperatury ( jest )
20 kocyki muślinowe/ otulacze szt 2 (szt 2 )

*Karmienie
1 Wkładki laktacyjne
2 Laktator ( mam ręczny aventa średnio zadowolona z użytkowania )
3 Butelka 250 ml. – 2 szt.
4 Butelka 125 ml – 2 szt.
5 Szczoteczka do mycia butelek
6 Smoczek
7 Łańcuszek do smoczka
8 Pojemniki do przechowywania pokarmu(? )
9 Termo opakowanie ( mam)
10 Sterylizator (?)
11 Podgrzewacz (?)

*Na spacer i inne
1 wózek
2 torba na akcesoria
3 parasolka
4 osłona przeciwdeszczowa
5 fotelik samochodowy
6 nawilżacz powietrza
7 termometr pokojowy
8 leżaczek bujaczek
9. matę może na samym początku się nie przyda ale tak ok 1,5 miesiąca może być już świetną atrakcją

*Ubranie
rozmiar 56
5 szt body krótki rękaw ( 4 szt) i 2 rampersy
5 szt body długi rękaw (4 szt)
5 szt pół śpiochy / getry (6 szt)
5 szt pajacy (12 szt )
lekki kombinezon / pajac na wyjście 1 szt / 62
2 szt czapeczki / 2szt
skarpetki 1 szt

rozmiar 62 i 68 ( tylko brany pod uwagę 62 i tych muszę dokupić )
8 szt body krótki rękaw ( 1 szt)
8 szt długi rękaw (2 szt)
8 szt pół śpiochy (1 szt)
8 szt pajacy (3 szt )
czapeczka ( 62/ 1 szt )
8 szt rampersy
2 szt sweterek ..
2 szt bluzy ....
8 szt bluzki długi rękaw
8 szt getry (4 szt )
6 par skarpetki bez uciskowe bawełniane
2 szt dresów

Mikulinka - ale rozpiske zrobilas☺. Poczytalam wszystko i wychodzi ze nie mam jeszcze lozeczka wanienki torby do wozka laktatora i pampersow i bephantenu. Ubranek mam duzo. Wczoraj zrobilam 3 prania upchnelam na 2 suszarkach. Jeszcze ze 2 prania mi zostaly i prasuje.
I musze kupic duza miekka torbe do szpitala bo w ta co mam na fitness to ledwo ja sama swoje rzeczy upchnelam teraz jak bylam w szpitalu. A musze miec tez dla malego wiec najlepiej 2 torby. A w domu mam jeszcze 3 walizki roznej wielkosci ale wszystkie sztywne na kolkach. No chyba ze taka walizka moze byc, jak myslicie?

Kitki ja mam duża walizkę na kółkach . ( Wszystkie torby duże mąż pozabierał ze sobą ) . Mniejsza walizkę mam dla dzieciaków i ja tez spakuje do babci.
Mówisz ze taka duża ta rozpiska ? podobnie zrobiłam dla siebie do szpitala ... ( chyba łatwiej jest mi odhaczać co mam a czego nie ) . Jeszcze sporo mi brakuje no ale staram się ile mogę :D ..

WYPRAWKA DO SZPITALA DLA MNIE:

Koszula (rozpinana) 4-5 szt. ( 1szt bez rozpięcia )( 1 do karmienia po synku )
Szlafrok - jest

Kapcie
Klapki - jest
Majtki siatkowe 6 szt.( czasem nie pozwalają zakładać tych majtek to zależy od szpitala )
Biustonosz laktacyjny 2 szt. ( nie mogę znaleźć odpowiedniego rozmiaru ..:( i szukam jeszcze )
Wkładki laktacyjne
Skarpetki 2-3 pary (ulubione)
Podpaski poporodowe duże - jest
Podpaski nocne ze skrzydełkami
Podkład 2 szt.
Ręcznik 2 szt.( jakieś ciemnie )
Jasiek - jest
Opaska, Gumka do włosów-jest
Chusteczki higieniczne - jest
Szczoteczka i pasta do zębów - jest
Szczotka do włosów - jest

KOSMETYKI:

Dezodorant bezzapachowy -jest
Płyn micelarny - jest

Krem do twarzy nawilżający
Balsam do ust
Szampon - jest
Żel pod prysznic - jest
Tantum Rosa lub inny płyn do higieny intymnej - jest
Płatki kosmetyczne - jest
Patyczki kosmetyczne -jest

DOKUMENTY:

Dowód osobisty - jest
Karta ciąży- jest

Skierowanie do szpitala

WYNIKI BADAŃ:

grupa krwi i czynnik Rh (oryginał) jest
ostatnia morfologia i badanie moczu
zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej, lub zaświadczenie o szczepieniu WZW B
odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży)
wynik ostatniego USG
wynik badania na obecność HIV
wynik posiewu z przedsionka pochwy i odbytu w kierunku Streptoccocus agalactiae - wykonanego po 35 tygodniu ciąży
wszystkie wyniki badań usg wykonane w obecnej ciąży
inne istotne wyniki badań i/lub konsultacji np.: konsultacja okulistyczna, kardiologiczna, ortopedyczna itd.

woda w małych i dużych butelkach , kubek talerzyk sztućce jakaś ściereczka płyn do mycia naczyń a i przyprawy w sensie troszkę soli ( dla mnie troszkę płynu to zbawienie ..przydaje się bo czasem coś się zostawia na talerzyku swoim i później nie ma go czy opłukać)

Mikulinka - :oops: ales Ty zorganizowana! Ja to improwizuje z pakowaniem. Mniej wiecej wiem co musze miec i tyle. Jak nie wezme to mezu dowiezie. Listy nie mam zadnej

U mnie to siła wyższa .. gdyby "jakakolwiek akcja " była to musze mieć wszystko na pobyt szpitalny ( mam zamiar być cały czas pod opieką prowadzącego a on pracuje w szpitalu w innym mieście ) Z racji tego ze babcia będzie z dzieciakami i kotami ( tylko ona została ) a mąż pracuje w delegacji ( na tirach) muszę liczyć na siebie .... bo raczej nikt mnie tam nie odwiedzi ( znam to z autopsji ). Więc komuś się wydaje ze dużo ale ... jak ktoś ma szpital pod nosem albo kogoś kto doniesie / dowiezie to tez bym zweryfikowała wszystko . A tak to jak wyprawa na rok tak wygląda lista moja :D

Kitki ja wzięłam listę do szpitala z oddziału u nas i tam mają napisane że najlepiej średniej wielkości torba.na.kółkach. Ja się spakowalam w dwie miękkie póki co bo.jedna dla.mnie druga dla małego ale myślę jeszcze jak to zorganizować bo właśnie nie wiem czy będzie miał mnie kto zawieść do porodu czy będę jechać sama taksówka bo wtedy najlepiej jakby jedna była bo latwiej się zabrać.

reklama
Lusinda dlatego ja ma walizkę na kółkach dużą i pakuje siebie i dla małej w jedną "torbę ". Inna sytuacja jest gdy ma się kogoś kto zawsze może pomóc coś dowieść ... ale ja mogę nie mieć takiej możliwości . Sama musisz zdecydować co będzie praktyczniejsze dla Ciebie ?

Do góry