reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudnióweczki u lekarza

Uff @magwa gratuluje! Piekny Dzidziol i zazdroszcze, ze masz to juz za soba! :)
Jak ogolnie samo badanie, dlugo to trwalo? Robili Ci tez test z krwi?

reklama
Uff... Dziewczyny ja juz po wizycie :)

Zestresowałam sie na badaniu bo okazało sie ze wypiłam za mało wody i nie dało się nic zmierzyć. Musiałam wyjść, wypic 4 kubki i wejść jeszcze raz. A i tak dzidzia leżała do nas tylem, dopiero po paru potrząsaniach udalo sie zrobić zdjęcie bokiem. Dobrze ze mąż ze mną poszedł bo mało co do mnie docierało :p Do tego prawie nic nie widziałam bo monitor był przekręcony w stronę lekarek. Za wydrukowanie zdjęcia musiałam zapłacić ale nie mogłabym nie miec żadnej pamiątki.

Teraz jak emocje juz troche opadły jestem super zadowolona : )))) Maluszek ma 6,3cm, wszystko jest dobrze. Widac bylo raczki, nóżki, główkę... Serduszko bije 158 bmp. Przezierność karkowa wyszła 2,5mm. Czy któraś z was wie czy to dobrze czy nie?

No i termin mi sie przesunął na dzień wczesniej. 1 grudnia :)
Super wieści. Ja po usg genetycznym dostałam wydruk ze wszystkimi parametrami i tym jak to zmniejsza prawdopodobieństwo wad genetycznych. U mojego synka przezierność karkowa wynosiła 1,5 mm i ryzyko wad było bardzo małe przy tej wielkości. Nie mam pojęcia, czy większa przyzierność to lepiej, czy gorzej. To pewnie też zależy od wielkości maluszka i etapu rozwoju ciąży. Mój synek miał wtedy 7,3 cm i to był 12t5d.

Magwa gratuluje dzidzi ładnej:) przeziornosc chyba właśnie jest norma do 2.5. Chyba nie wiem dokładnie.

Magwa gratki. Ktory masz tc? Po terminie na 1 grud wnioskuje ze gdzies 13? Jak tak to dla 13tc przyziernosc 2,5 jest ok. Od 3 to zle im wyzej tym zle. No I w mniejszym tc Ta przyziernosc powinna byc mniejsza dla 11tc I 12tc. Nuba nie widzę ale po czaszce i wzroscie wnoskuje dziewczynke ( czysto teoretycznie nie jestem wyrocznia takze wiesz)

Uff @magwa gratuluje! Piekny Dzidziol i zazdroszcze, ze masz to juz za soba! :)
Jak ogolnie samo badanie, dlugo to trwalo? Robili Ci tez test z krwi?
Samo badanie moze trwało z 15 minut ale musiałam wyjść, napic się, wejść jeszcze raz, potem znowu mnie wysłała do łazienki żeby opróżnić częściowo pęcherz bo maluszek sie nie chcial przekręcić. Razem to pewnie z godzina :) W gabinecie były dwie panie. Jedna robił badanie a druga wpisywała dane na komputer. Poprzednio byłam prywatnie, tam bylo super. Teraz ta pani raczej malo sympatyczna, niewiele chciała powiedzieć. I srednio bylo cokolwiek widać. Ja to nic nie mogłam rozpoznać ;-). Mój mąż widział dużo więcej. Na tym prywatnym miałam swój telewizor i dużo lepszą jakość. Przygotuj sie ze za zdjęcie trzeba zapłacić. U nas za jedno 5 funtów

Test z krwi tez miałam zaraz po skanie ale wyniki przyślą pocztą albo zadzwonią.

Dziekuje Ci bardzo :) tez bylam w polskiej przychodni i naprawde fajnie wszystko bylo widac, gin cierpliwie odpowiadal na pytania, fotki dostalismy bez problemu. Bylam ciekawa jak wlasnie polozne podchodza do tematu na badaniach. Ta, u ktorej bylismy w 9tc byla bardzo sympatyczna i mowila, ze osoba, ktora bedzie przeprowadzala badanie powinna udzielic informacji czy wyniki sa poprawne. Probowalas Wasza zagadac o objasnienie, albo o plec czy babeczka raczej nie byla rozmowna?
Planujesz wizyty dodatkowe u polskiego lekarza?

reklama
Mojej położnej tez nie bylo na tym badaniu, ona akurat jest fajna . :) Ta właśnie była malo rozmowna, jak się o cos pytalam to mówiła ze jeszcze mierzy. Spytałam sie o ta przezierność ale powiedziała ze tu nie ma dobrych i złych wyników i dopiero mi powiedzą jak policzą z krwi, usg i wieku. Ogólnie powiedziała ze jest wszystko dobrze i następny skan w 20 tygodniu. O płeć z tego wszystkiego zapomniałam w ogóle spytac ale pewnie i tak by nie powiedziała. Ledwo dzidzie bokiem złapała, nic sie nie chciała przekręcić. Czytałam na stronie NHS ze tutaj nie podają państwowo płci dziecka bo jest za duże prawdopodobieństwo pomyłki. Nie mam sie za bardzo kogo spytac jak to jest naprawde, pewnie zalezy od lekarza. @MyDream Mam nadzieje ze ty lepiej trafisz. :)
Moze wybierzemy sie jeszcze prywatnie na skan, musimy sie z mężem zastanowić.

Dziewczyny czy u was mierzą i sprawdzają jeszcze cos więcej na tym usg genetycznym? Ja mam tutaj wymiary długość, przezierność, bicie serca.

Mozg, czaszka w normie, brzuch w normie, żołądek widoczny, pęcherz widoczny, Dwie ręce i dwie nogi widoczne. Łożysko struktura normalna, płyn owodniowy normalny.
I tyle mam informacji :)

Do góry