reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze dzieci u lekarza - szczepienia, choroby, kontrole

reklama
A my się dzisiaj wybieramy do szczepienia i to chyba będzie już to ostatnie w pierwszym roku życia. Tylko nie wiem co z HIBem, bo ma Karolek teraz dostać pierwszą dawkę dopiero.
A 6/7 miesiąc wzw B?
Wiktoria pierwszą dawkę Hib dostała w 2 miesiącu. Tak więc zostało nam już tylko wzw B za 2 tygodnie. I 13/14 miesiąc Odra, świnka, różyczka - po której to szczepionce niektóre dzieci stają się autystyczne (przeważnie chłopcy). Dlatego ja nie będę szczepić szczepionką MMR.
Wśród moich znajomych są już dwa przypadki, gdzie chłopcy zostali zaczepieni tą szczepionką i mają teraz autyzm, a byli zupełnie zdrowi.

A 6/7 miesiąc wzw B?
Wiktoria pierwszą dawkę Hib dostała w 2 miesiącu. Tak więc zostało nam już tylko wzw B za 2 tygodnie. I 13/14 miesiąc Odra, świnka, różyczka - po której to szczepionce niektóre dzieci stają się autystyczne (przeważnie chłopcy). Dlatego ja nie będę szczepić szczepionką MMR.
Wśród moich znajomych są już dwa przypadki, gdzie chłopcy zostali zaczepieni tą szczepionką i mają teraz autyzm, a byli zupełnie zdrowi.

a ta szczepionka MMR, to jest skojarzona i jest jako obowiązkowa i bezpłatna,czy sami za to płacimy, jak to jest, bo ja też o niej słyszałam, sam pediatra mi o tym mówił

My na wzwB idziemy w październiku dopiero.

A o co chodzi z tą szczepionką MMR? Piszcie szybko, bo aż się przestraszyłam!

Zaintrygował mnie bardzo ten temat szczepionki MMR i jej powiązań z autyzmem. Poszperałam po necie i znalazłam takie coś:

ogólne info o szczepionce na wikipedi gdzie zaznaczono, ze nie wpływa ona na autyzm MMR - Wikipedia, wolna encyklopedia

tutaj przekierowanie z wikipedii do wyników badań sprawdzających czy faktycznie wywołuje autyzm Brak zwi�zku przyczynowo-skutkowego pomi�dzy szczepieniem przeciwko odrze, �wince i r�yczce a wyst�powaniem autyzmu u dzieci
przeczytajcie głównie komentarz na samym dole, bo wczesniej są same liczby ;-)

tu informacje dla pacjentów korzystających ze szczepionki http://www.nhsdirect.nhs.uk/languages/Download.aspx?id=12307

artykuł w Wiedzy i Życie o tym pt."Wiele hałasu o nic" WIELE HA�ASU O NIC - PAWE� WERNICKI - Wiedza i �ycie - 9/1998

i jeszcze tu parę informacji: http://www.mmrthefacts.nhs.uk/resources/pdf/polish.pdf

Wszędzie konkluzja jest taka, że te jedne badania zrobione przez jakiegoś lekarza twierdzące, że szczepionka MMR wywołuje autyzm nigdy więcej w kolejnych badaniach nie znalazly potwierdzenia....więc chyba wszystko jest ok co :confused:

Dzisiaj byliśmy u ortopedy i okazało się że już Madzia nie musi nosić tej pieluchy ortopedycznej :tak::tak: Opłacało się pomęczyć bo wreszcie wszystko w porządku. Kazał tylko uważać z sadzaniem tzn. nie przesadzać i nie obkładać poduszkami żeby sobie posiedziała. Dopiero jak sama będzie stabilnie siedzieć to niech sobie siedzi.
Ale widziałam,że już niektóre wasze dzieciaczki ładnie siedzą:tak:

reklama
Dzisiaj byliśmy u ortopedy i okazało się że już Madzia nie musi nosić tej pieluchy ortopedycznej :tak::tak: Opłacało się pomęczyć bo wreszcie wszystko w porządku. Kazał tylko uważać z sadzaniem tzn. nie przesadzać i nie obkładać poduszkami żeby sobie posiedziała. Dopiero jak sama będzie stabilnie siedzieć to niech sobie siedzi.
Ale widziałam,że już niektóre wasze dzieciaczki ładnie siedzą:tak:
Elahar bardzo się cieszę, że już wszystko w porządku ze stawami biodrowymi córci. Teraz możesz odetchnąć.

Agutek jeśli chodzi o szczepionkę MMR to dziś byłam w przychodni i rozmawiałam z lekarzem. Pediatra nie była zbyt rozmowna, ale za to pielęgniarka tak. Potwierdziła, że zdarzały się przypadki, gdzie dzieci chorowały po podaniu tej szczepionki. Mówiła, że szczepionka była przez jakiś czas wycofana, a potem znów wprowadzili ją do obrotu i że nie rozumie jak tak można. Ona dla swoich dzieci kupowała inną szczepionkę. A MMR oczywiście jest bezpłatna.
Oglądałam kiedyś film dokumentalny - matka walczyła z firmą produkującą tą szczepionkę, oczywiście nie miała szans. MIała zupełnie zdrowego synka, a jak miał właśnie 3-4 lata to stwierdzono u niego autyzm. Nie chcę dyskutować na ten temat, ale swoje wiem. Jeśłi coś było na rzeczy to i tak stały za tym mld, żeby nikt się nie dowiedział jak jest naprawdę.
Ja nie będę ryzykować.
Znajomych chłopczyk w tym roku skończył 3 latka i lekarze nie wiedzą skąd wzięła się jego choroba. Do tej pory rozwijał się prawidłowo.

Do góry