reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Justus7775 przepraszam, ze wbijam sie Wam watek ale doczytalam Twoja historie jesttescie cudowna rodzina Wasza coreczka ma duzo szczescia! Sama nie bylam w takiej sytuacji ale wiem, ze tez bym postapila tak jak Ty.Zespol Downa wiadomo to ciezki temat ale dziecko moze zyc i byc szczesliwie a Wy rowniez.

Jesli masz instagram polecam Ci obserowac aniasle85 ona ma coreczke Kornelje wlasnie z ZD mala jest cuuuudowna! Do tego pozuje i jest mala modelka!

Pozdrawiam

Chyba zakradł się błąd.Nie aniasle85 tylko asiasle85.
Tak czy inaczej dziękuję za te tę stronkę.Pozwala odczarować ZD.W Kornelce jest tyle radości!Chyba tylko na 3 zdjęciach (na których widać że jest chora) na jej buzi nie gości uśmiech!

reklama
Co do genetyków nam trafiło się dobrze i mogę naszą Panią genetyk polecić z czystym sercem. My syna a potem siebie diagnozowaliśmy u profesor Olgi Haus w Bydgoszczy. I to świetny fachowiec, życzliwy i konkretny człowiek. Skierowała nas na wszystkie możliwe i konieczne badania.

Już mniej szczęścia miałam z ginekologiem w trakcie badań prenatalnych ... u nas test wyszedł dobrze ale za to na USG słabo była widoczna kość nosowa. Ze względu na mój wiek, wady wodzone u pierwszego syna miałam amniopunkcję ale lekarz przekazując mi informację odebrał mi nadzieję. Przekazał mi, że 3% dzieci bez widocznej kości nosowej rodzi się zdrowe ... i tyle wysłał do domu :(

Shaer tak dziekuje moj blad ! Ja sie zakochala w Kornelce jest cudna!

Bo jest.
Mam nadzieję, że nie będę musiała podejmować decyzji - mamy odmienne zdanie z mężem na ten temat.
Póki co mój mąż oswaja się z myślą, że to raczej córka (choć syn nr 2 też miał być corka) i wybraliśmy wstępnie imie

@justus7775 masz wspaniałego męża i wielkie w nim oparcie. Razem dacie radę. Doczytałam twoją historię i amnio miałaś robione dopiero po usg polowkowym. Mogłabyś mi napisać czy na połówkowym u Waszej córeczki mierzony był fałd karkowy NF. I czy oprócz problemu z uwidocznieniem kości wyszło coś jeszcze niepokojącego np z serduszkiem. Dopytuję o fałd karkowy NF bo u nas na polowkowych wyszedł poza normą. Badania w I trym oraz przeziernosc karkowa NT miałam w normie. Mnie niestety lekarze nie pokierowali na badania inwazyjne robiłam jedynie echo serce ktore wyszlo ok. Teraz jestem w 33 tyg i z niepokojem oczekuję na rozwiązanie.

Tak fald karkowy był mierzony i wyszedł w normie a w serduszku jedynie zastawki na tym samym poziomie ale mówiła że to akurat jest w normie

justus7775 trzymam za Was kciuki i wierzę, że będziecie cudownymi i kochającym rodzicami dla Waszej wspaniałej córeczki.
W czwartek miałam badanie połówkowe i nie mierzono mi NT ani wielkości kości nosowej (też gdzieś przeczytałam, że na połówkowym się ją mierzy). Pytałam o to lekarkę podczas badania, to powiedziała, że kość jest obecna, a w tym usg ocenia się anatomie. I teraz nie wiem co o tym myśleć.

@justus7775

Czyli USG mialas idealne, nie stwierdzono zadnych wad, tylko PAPPawyszla zle? Wsensie stosunek bialka PAPPa do BHcg?

Dzis mam wizyte u prowadzacej. Nie wiem, moze powinnam. poprosic o cos na uspokojenie? Niby wszystko ok,. ale bole glowy, brzucha (typowe. nerwobole) i koszmary mnie wykoncza...

reklama
@ewelina6683 NT czyli przezierności karkowej na tym etapie się nie mierzy ale mierzy się fałd karkowy NF. Na blogu mamaginekolog masz dokładnie opisane usg połówkowe.
U mnie właśnie wyszedł powiększony fałd karkowy NF a przezierność NT w I trym miałam w normie 1.1.

Do góry