reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kwietniowe mamy 2019

Dopadl mnie strach przed badaniem, snily sie głupoty. Do 14 trzeba wytrwac. Ciekawe czy polowkowe trwa dluzej niz to pierwsze prenatalne
Trzymam kciuki! Będzie dobrze :)

Ja mam jutro zwykłą wizytę nfz i ciekawi mnie czy co miesiąc dostajecie skierowanie na krew i mocz? i czy ktoś chodzi tak jak ja na nfz i prywatnie? Niestety nie mam zaufania do lekarza w przychodni a innego "lepszego" nie ma.

reklama

Ja mam jutro zwykłą wizytę nfz i ciekawi mnie czy co miesiąc dostajecie skierowanie na krew i mocz? i czy ktoś chodzi tak jak ja na nfz i prywatnie? Niestety nie mam zaufania do lekarza w przychodni a innego "lepszego" nie ma.
Ja jeżeli wyniki z krwi są ok to mam je zlecane co drugi miesiąc, mocz mam co miesiąc, chodzę prywatnie

Jestem w 17/18tygodniu. Na krew miałam dwa razy około 9 tygodnia cały zestaw i 15 tygodnia tylko morfologia. Mocz za każdym razem. Ostatnio miałam robiony wymaz na bakterie.. i o dziwo nie dostałam skierowania. Za to poszłam do lekarza rodzinnego i kobieta za głowę się złapała że za mało badań.. wysłała mnie na hormony, sód, potas, d3, d4, żelazo i już więcej nie pamiętam co bo strasznie dużo było. Prywatnie chodzę tylko patrzeć co z bobasem bo USG na NFZ miałam tylko 2 razy.

Ja jeżeli wyniki z krwi są ok to mam je zlecane co drugi miesiąc, mocz mam co miesiąc, chodzę prywatnie
Jestem w 17/18tygodniu. Na krew miałam dwa razy około 9 tygodnia cały zestaw i 15 tygodnia tylko morfologia. Mocz za każdym razem. Ostatnio miałam robiony wymaz na bakterie.. i o dziwo nie dostałam skierowania. Za to poszłam do lekarza rodzinnego i kobieta za głowę się złapała że za mało badań.. wysłała mnie na hormony, sód, potas, d3, d4, żelazo i już więcej nie pamiętam co bo strasznie dużo było. Prywatnie chodzę tylko patrzeć co z bobasem bo USG na NFZ miałam tylko 2 razy.
To ja miałam tylko raz na początku ciąży. Ciekawe czy da mi jutro jakieś skierowanie bo tak biednie u mnie z tymi wynikami jak widzę, ile czego macie porobione.
A na cytomegalie dostałyście skierowanie bo ten mój na nfz stwierdził, że później mi da. Ja nie wiem dlaczego ma taki problem. Tak samo z toxo i na hiv musiałam się upomnieć chociaż wiedziałam, że mam wyniki ok bo przed ciążą sama robiłam.

No to ładnie bo ja miałam raz badanie krwi i moczu po 9 tyg i tyle. Jestem już w 18 tc a następna wizyta na koniec listopada. Muszę się upomnieć żeby mi dawał skierowania częściej :mad:

Ja miałam mocz i morfologię dwa razy do tej pory. Pierwszy raz ok 8 tygodnia (wtedy również miałam toksoplazmoze, różyczkę, HIV,hcv i glukoze na czczo) i teraz w 17 tygodniu morfologia i mocz. Rozmiawiałam z koleżanką które rodziła w czerwcu i ona badała mocz co miesiąc także może powinnyśmy mieć cześciej. Na cytomegalie nie dostałam skierowania bo ponoć nie jest to w standardzie i mogę zrobić ale odpłatnie.

To ja miałam tylko raz na początku ciąży. Ciekawe czy da mi jutro jakieś skierowanie bo tak biednie u mnie z tymi wynikami jak widzę, ile czego macie porobione.
A na cytomegalie dostałyście skierowanie bo ten mój na nfz stwierdził, że później mi da. Ja nie wiem dlaczego ma taki problem. Tak samo z toxo i na hiv musiałam się upomnieć chociaż wiedziałam, że mam wyniki ok bo przed ciążą sama robiłam.
Wejdź sobie na stronę NFZ tam są zaznaczone poszczególne tygodnie ciąży i jakie badania. Jeżeli chodzi o wyniki nie mam co narzekać na NFZ, bo nakładaja się ze standardem. Za to USG 2x i trwa 2 minuty w milczeniu i nigdy nic nie pokazał ani nie dał nacieszyć się chwilą.. jedyne co to zawsze jedną fotka, skierowania i papa. Wizyta co 3 lub 4 tygodnie. Na cytomegalia nie miałam i nie wyczytałam żeby obejmowało NFZ.
A rodzinna zawsze miałam dociekliwa poszłam do niej, bo tętno wynosi na ogół 100 a jak wejdę na piętro to ledwo żyje i zupie, zadyszka i kręcenie w głowie i czasem nie mogę złapać oddechu i dała zestaw badań na krew i do kardiologa wysłała i zapowiedziała żebym do niej przychodziła raz w miesiącu, to będzie kontrolować wszystko razem z ginekologiem bo dla niej robi niekompletne badania :p

Ja chodze na NFZ w Hiszpanii, USG raz w 13t czekam na kolejne juz połówkowe, krew raz w 10t cały komplet, mocz raz w 17t na bakterie itd. Wiec u mnie nie ma tego dużo ale jestem spokojna, narazie wszystko idzie gładko łącznie z ciśnieniem, po polowkowym sie okaże czy dziecko rośnie prawidłowo czy bliżej niższej normy, wtedy mogą sie zacząć problemy wiec nie chce póki co sie denerwowac:)

ja jestem w trakcie 19 tyg, miałam na pierwszej wizycie w 7 tyg skierowanie na mocz i zestaw krwi - morfologia, HIV, HCV, VDRL, grupa krwi z oznaczeniem przeciwciał, różyczka, toxo, tsh, glukoza.
no i USG piersi.

w 10 tyg dostałam skierowanie na krzywa cukrowa.

w 16 tyg morfologia i mocz

i na wizytę 15.11 również mocz i morfologia

+skierowania do endo i do diabetologa.

Ostatnia edycja:
reklama
To jest dziwne według mnie, że jedni dostają np. od razu zestaw skierowań, a inni raz i to muszą jeszcze się dopominać. A podobno jeden kraj i jeden system.
Dlatego nie mam zaufania do lekarzy niestety :(

Do góry