anielka1
Fanka BB :)
Link do: "Dieta" mamy w okresie karmienia piersią - Opowiadam historie z życia i przemycam wiedzę medyczną dla Kobiet tu właśnie znalazłam o diecie podczas karmienia, zgadzacie się z tym? Czy wy stosujecie jakieś diety?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
@FiLi88 ja chyba spróbuję tego wysadzaniazwłaszcza, że u młodego kupa jest co 2 dzień i o stałej porze już od 5.12
może się uda.
Powiedzcie mi (może już było, jeżeli tak to przepraszam) do kiedy wybudzac w nocy na karmienie? Młody ostatni posiłek je koło 22.30-23.00 i gdybym go nie budziła w nocy to pewnie spalby jakieś 6-7h (2 razy tak nam się zdarzyło, bo włączyłam budzik przez sen). Mały ma prawie 5 tygodni, przybiera na wadze, ale nie są to jakieś mega przyrosty, bo w 4 tyg około 800 g. Karmię piersią. Dodam, że ja muszę mu zmienić pampersa, bo inaczej w ogóle się nie ocknie, a i tak to 1 karmienie trwa chwilę, bo zaraz śpi... Jak myślicie? Budzić czy dać mu pospać?
Dziękuję Ci bardzo tak właśnie myślałam o tej diecie. informacje są często różne. Nic nie będę podawać,skupię się s tym odbijanie i masażach.@anielka1 Nie stosuje zadnej diety. Na moment zrezygnowalam z mleka krowiego jak malego wysypal tradzik niemowlecy, ale teraz pije i nic sie nie dzieje, wiec to ewidentnie byl tradzik spowodowany moimi hormonami. To co jesz nie ma wplywu na mleczko, jedynie alergeny takie jak np laktoza z mleka, czy cytrysy, albo orzechy itd. przenikaja do niego i na to nalezy zwrocic uwage. Mozesz na kilka dni z nabialu zrezygnowac i zobaczysz czy jest zmiana jesli chodzi o brzunio... aaaaa no i u nas po wprowadzeniu wit D zaczela sie jazda. W UK zalecenia sa takie zeby po skonczonym miesiacu zaczac posawac, nie jak w PL odrazu. Ja odstawilam kropelki mlodemu i sama je biore. Co kilka dni sprawdzam jak brzucho maly reaguje, czy jest juz gotowy czy nie, ale ewidentnie ma po niej problem z odgazowaniem, wiec jeszcze czekam. Sadze ze jak bedzie mial 3 miesiace to na luzie ja przyswoi, a tymczasem jak tylko jest sloneczko to spi w jego promieniach.
Ach no i jeszcze w temacie cycka, wazne zeby dziedzio dobrze lapal, jak nawiecej otoczki w buzi, nie lyka wtedy powietrza. Dobre odbicie tez u niektorych ma znaczenie, a czasami trzeba i 15min potrzymac w pionie zeby odpowietrzyc brzunio.
A tutaj wklejam info z ulotki:
Krople są również stosowane w leczeniu wspomagającym kolek jelitowych u niemowląt powyżej 1 miesiąca życia oraz w zatruciach środkami powierzchniowo czynnymi jako środek zmniejszający pienienie treści przewodu pokarmowego.
jak to nie przewijasz w nocy? To się tak da? Ja mam wrażenie, że Zosia ciagle robi kupę i jak nie sprawdzę przy budzeniu to się odparzy jak nic ;P pewnie przesadzam?
ja i Maja pracujemy w aptece. Ibuprofen generalnie jest jak najbardziej bezpieczny, nie wiem dlaczego (a spojrzałam z ciekawości) w ulotce metafenu jest napisane, że nie można przyjmować w okresie karmienia... Masz może sam ibuprofen? Bo metafen jest z paracetamolem, który w zasadzie też jest bezpieczny ;P być może połączenie tych dwóch substancji ma znaczenie. Lepiej weź sam ibuprofen, od razu po karmieniu i najbezpieczniej jest odczekać minimum 2h do następnego karmienia![]()
Hej [emoji4] A trzymasz dietę? Tzn jesz jak chcesz ? Naprawdopodobniej problem tkwi w tym czym jesz jeśli maluszek jest tak mały.
@FiLi88 ja chyba spróbuję tego wysadzaniazwłaszcza, że u młodego kupa jest co 2 dzień i o stałej porze już od 5.12
może się uda.
Powiedzcie mi (może już było, jeżeli tak to przepraszam) do kiedy wybudzac w nocy na karmienie? Młody ostatni posiłek je koło 22.30-23.00 i gdybym go nie budziła w nocy to pewnie spalby jakieś 6-7h (2 razy tak nam się zdarzyło, bo włączyłam budzik przez sen). Mały ma prawie 5 tygodni, przybiera na wadze, ale nie są to jakieś mega przyrosty, bo w 4 tyg około 800 g. Karmię piersią. Dodam, że ja muszę mu zmienić pampersa, bo inaczej w ogóle się nie ocknie, a i tak to 1 karmienie trwa chwilę, bo zaraz śpi... Jak myślicie? Budzić czy dać mu pospać?
Cześć, nie nie trzymam,jedynie mało doprawione. Dopiero rozpoczynam przygodę z karmieniem, znam pare osób które nie stosują, zresztą czytałam , że dieta matki nie ma żadnego wpływu, sama już jestem z tego głupio. A jaka dietę Ty stosujesz?
może się uda.
Dziękuję. Na pewno popróbuje. Jeśli chodzi o despumisan nic nie znalazłam na ulotce że od 1 m-ca życia Pani farmaceutyka mi go zleciła...
ja wyeliminowalam mleko krowie, najpierw ze względu na kolki (efektów brak), potem ze względu na obciążenie genetyczne skazą bialkową, w mleku krowim jest dużo alergenów. Przetworzone mleko (nabiał, sery żółte) jem i na razie nic małej nie jest, zobaczymy potem. Dieta kobiety karmiącej= jeść zdrowe i zbilansowane posiłkiespumisan niby nie wchłania się z przewodu pokarmowego, więc dziecko się nie otruje, spokojniejednak jestem za regułą - ŻADNYCH leków i suplementów u noworodka bez wyraźnej przyczyny. Widzisz, wit D3 też nie zalecają w UK pomimo braku słońca przez większą częsc roku. Oczywiście nie namawiam do niepodawania, u nas są inne wytyczne.
Link do: "Dieta" mamy w okresie karmienia piersią - Opowiadam historie z życia i przemycam wiedzę medyczną dla Kobiet tu właśnie znalazłam o diecie podczas karmienia, zgadzacie się z tym? Czy wy stosujecie jakieś diety?
Znalazłam ibuprofen w apteczce, jeszcze kapusta by się przydała.
Ale nie mam skąd jej wziąć.
mleczko się tworzy na bieżąco, więc jak karmi w nocy to zamawia pelnotlusteOjjjj bidulko, ja mam pol glowy kapuchy, ale troszke za daleko.... moze jakies sasiadki maja po swiatecznych bigosach albo cos ? Cholerka jasna ze tez musialo sie przypaletac. Trzymaj sie kochana.
@mayfly a z tym mleczkiem to nie jest tak ze jak anet karmi o 23 to ono juz takie wlasnie „wzbogacone jest” i dlatego dzidzia spi ladnie pozniej ?? No i co sie z takim mleczkiem dzieje ? Ono nie czeka sobie do tego pierwszego porannego karmienia ?? Nigdy sie tym nie interesowalam, bo moje dziecie sie budzi w nocy i pierworodny tez wolal w nocy. rzekla bym ze nawet za dlugo wolal![]()