reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
Ja też czuje ruchy i jestem zdumiała,że tak wcześnie bo to 15 tydzień(już to pisałam na wątku głownym)Wczoraj nawet widziałam jak przemieszczało się z jednego boku brzucha na drugi.Dzisiaj też się rusza ale to nie są tylko kopniaki,a pływanie.Jak dotykam brzuch to czuje jak ucieka w inny zakątek,chyba jest troche nieśmałe-wdało się we mnie;-):-)

reklama
kasia.kl22 ja jestem na kazdej wizycie badana na fotelu z corka tez bylam badana na kazdej wizycie. Co do moczu mam badanie na kazdej natomiast krew mialam raz teraz nie bo bylo ok ale juz nanastepna tez mam zrobic . Usg mam na kazdej wizycie ale takie szybkie. Natomiast 2 mialam takie dlugie pelne. W 12 tyg mialam z przeziernoscia. dzisiaj jestem po wiycie jest wszytsko ok. Przytylam w sumie juz 7kg niestety. Brzuszek mam duzy poniewaz maciaca jest bardzo duza Obecenie odpowiada 24 tyg ciazy. Jednak wg usg wszytsko pozostale jest w normie i poprostu tyaka moja uroda.

Kasia ja przy Kububiu bylam badana co druga wizyte chodzilam panstwowo wiec usg mialam tylko 3 razy.

Teraz badana jestem na kazdej wizycie i krotkie usg tez za kazdym razem.

Ja jestem badana na każdej wizycie, a na razie chodzę do lekarza co dwa-trzy tygodnie. Nie stwierdzałabym jednak, że Twój lekarz jest zły i powinnaś go zmienić - może po prostu u Ciebie jest wszystko od początku OK i nie ma sensu sprawdzanie tego co wizytę, przecież z dnia na dzień chyba nic się nie może stać...

Ja niestety nic nie czuję :( A to już prawie 19 tydzien.Czytałam ze u wieloródek wiercenie czuć juz w 15 tyg a u mnie cisza nadal.Mam co prawda takie uczucie jakby mi sie brzuch napinał od środka jednak to nie to co z poprzednimi bobasami.Ale czekam cierpliwie,kolejny scan mam 28 stycznia i mam nadzieje ze do tego czasu poczuje dokładnie mojego bobaska.A może to dlatego ze jestem taka puszysta?? :(
Dziewczyny a tak poza tematem-te suwaczki cos przekłamują--czy tylko mój,bo według usg i ostatniej miesiączki to 19 tydzien a według suwaczka coś innego??

W Anglii wygląda to zupełnie inaczej.Jest kalendarz ciąży i dokładnie opisany każdy miesiąc co i kiedy.Pierwsze Usg w 12 tyg,kolejne w 20 lub 21 tyg.Badanie krwi i moczu raz w miesiącu.Wiecej scanów tylko gdy są jakieś wątpliwosci.Żadnego badania na fotelu co mnie akurat bardzo cieszy-pozatym nie rozumiem co takiego innego niz scan moze pokazać badanie ginekologiczne.Oczywiscie jeżeli cos dolega,swędzi ,boli to nalezy powiedziec i wtedy badaja ale w *programie* nie ma obowiązkowego badania gin.Mój kolejny scan jest 28 stycznia plus wizyta z lekarzem w klinice-wtedy moze dowiem się jaka płeć .Po pierwszym badaniu w ciągu 7 dni jezeli jest duże ryzyko ze dziecko ma zespół downa lub jakąs inna chorobę lub wyniki są niepokojące-wzywaja telefonicznie i listownie na natychmiastową kontrolę.Wtedy podejmuje sie decyzję o np.punkcjii i ewentualnej aborcjii.To niektórym ciezko zrozumiec,ale tutaj do 6 miesiąca usówa sie ciąże zdeformowane lub chore.Oczywiscie za zgodą rodziców-nikt nikogo nie zmusza.Ja na szczescie nie dostałam listu czyli wszystko jest dobrze,ale nerwów troche było.
Dzisiaj zaszalałam na zakupach,bo tak sie naczytałam o waszych wygodnych ciuszkach ze mnie zazdrość wzięła no i kupiłam dwie pary leginsów,dzinsy ciażowe ,pare sukieneczek-ale frajda:-):-).Strasznie zazdroszcze koleżankom siedzącym w domkach,ja dopiero 1 kwietnia ide na macierzynski ale za to do grudnia:-)

Dzięki za rady. Od początku ciąży 'chyba' jest ze mną wszystko w porządku (badania ok, żadnych krwawień i z USG też wszystko ok). Jest to prywatny lekarz więc może wie co robi, ale i tak się troche tym martwię.

A ja się zaczynam martwić czy mój lekarz prowadzący jest ok. W sumie byłam już na 3 wizytach. Na każdej mam robione krótkie USG. Pierwsze miałam w 6 tc, drugie w 9 tc, trzecie w 12 tc. A 7 stycznia będę miała uż 4 wizytę (początek 16tc), a maluszek tylko w 6tc został zmierzony (żeby określić wiek ciąży chyba) i tyle. Żadnych badań na przezierność karku ani nic i trochę się tym martwię. Pisałyście, że dokładne badania miałyście już w 12tc, a ja jeszcze nic :wściekła/y:
A najlepsze jest to, że chodzę prywatnie:szok:

reklama
Do góry