reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wynik PappA

Arielka84

Zaangażowana w BB
Witajcie :-)

Przed świętami odebrałam wyniki testu Pappa. Niestety wyniki wyszły bardzo źle i chciałabym prosić o opinię osób, które również miały podobna sytuację.

Mam 36 lat. To moja druga ciąża. Mam syna 10 lat i żadnych komplikacji przy pierwszej ciąży.
Moje wyniki to :
NT 0.9
Pappa 0.35 mom
Beta HCG 1.21 mom

Na usg lekarz powiedział że płód rozwija się prawidłowo.
Na pappa wyszło mi wysokie ryzyko bo aż 1:57 Trisomii 21.

Czuje ze z dzieckiem jest wszystko wporzadku ale niepokoi mnie niski poziom białka.
Czy któraś z Was miała podobne wyniki?

reklama
Ja miałam białko PAPPA na poziomie 0.2 MoM, ryzyko ZD 1:227, zrobiłam amniopunkcję, kariotyp nieprawidłowy bez wpływu na życie i rozwój 45, XY, ale urodziłam w 31tc z powodu PIH, waga urodzeniowa 1.25kg. Tak niski poziom białka może wskazywać na przyszłe problemy z ciśnieniem, łożyskiem czy przepływami i lekarz prowadzący ciążę powinien się zainteresowana wynikami PAPPY.

Ja miałam białko PAPPA na poziomie 0.2 MoM, ryzyko ZD 1:227, zrobiłam amniopunkcję, kariotyp nieprawidłowy bez wpływu na życie i rozwój 45, XY, ale urodziłam w 31tc z powodu PIH, waga urodzeniowa 1.25kg. Tak niski poziom białka może wskazywać na przyszłe problemy z ciśnieniem, łożyskiem czy przepływami i lekarz prowadzący ciążę powinien się zainteresowana wynikami PAPPY.
Tak czytalam właśnie o tym białku. A brałaś może z tego powodu Acard?
I jak Twoje dziecko sobie poradziło z tym wczesnym przyjściem na świat?

Ja miałam przy synku białko poniżej 0.5 MOM, cała ciąża z nadciśnieniem, unormowało się w ostatnich 3 tygodniach, syn na każdym USG malutki ale wykluczono hipotrofie, przepływy
były w porządku, urodziłam w 41tc a wagę miał 2900g, maluszek zdrowy.

Ja miałam przy synku białko poniżej 0.5 MOM, cała ciąża z nadciśnieniem, unormowało się w ostatnich 3 tygodniach, syn na każdym USG malutki ale wykluczono hipotrofie, przepływy
były w porządku, urodziłam w 41tc a wagę miał 2900g, maluszek zdrowy.
To ogromne gratulacje, że wszystko skończyło się dobrze. Ale stresów było mnóstwo...

Tak czytalam właśnie o tym białku. A brałaś może z tego powodu Acard?
I jak Twoje dziecko sobie poradziło z tym wczesnym przyjściem na świat?
Właśnie nie brałam, gdybym wiedziała wtedy to co wiem teraz na pewno inaczej bym to ogarnęła. Niestety w czasach covidu wizyty kontrolne nie odbywały się z należytą dokładnością a mój lekarz tylko rzucił okiem na wyniki. Na szczęście Franek ma się dobrze i nie ma żadnych skutków wcześniactwa, poza tym że nadal nie jest dużym dzieckiem, ma 7 miesięcy urodzeniowych i waży 6.5kg.

To ogromne gratulacje, że wszystko skończyło się dobrze. Ale stresów było mnóstwo...
Dziekuje. Szczerze mówiąc nie stresowałam się bo u mnie wszystkie ryzyka wyszły niskie, tylko ta pappa odbiegała, odrazu mówiono że trzeba tylko bardziej kontrolować rozwój dziecka, czy łożysko daje radę itd musiałam mierzyć cisnienie codziennie i spisywać, obyło się bez leków, obawiano się że wystąpi preklampsja ale wszystko się na koniec unormowało. Za to w drugiej ciąży wszystkie wyniki były wzorowe tylko ryzyko preklampsji wyższe z powodu wywiadu z pierwszej ciąży i mimo idealnego ciśnienia itd wystąpiła ona przy porodzie. Tak więc trzeba się pilnować, częstsze wizyty, sprawdzać jak się ma maluszek i nie stresować niepotrzebnie bo nie na wszystko mamy wpływ. Twój przypadek jest nieco inny bo pappa podwyższyła Ci ryzyko ZD i to już od Ciebie zależy czy podejmiesz się dalszej diagnostyki. Życzę zdrowego dzieciątka i spokojnej ciąży:)

Właśnie nie brałam, gdybym wiedziała wtedy to co wiem teraz na pewno inaczej bym to ogarnęła. Niestety w czasach covidu wizyty kontrolne nie odbywały się z należytą dokładnością a mój lekarz tylko rzucił okiem na wyniki. Na szczęście Franek ma się dobrze i nie ma żadnych skutków wcześniactwa, poza tym że nadal nie jest dużym dzieckiem, ma 7 miesięcy urodzeniowych i waży 6.5kg.
Moja jak miala roczek to 8kg wazyla wiec tez jakos nie duzo a druga 8.5kg obie 2300gram urodzone

reklama
To kawał chłopa z niego! 💪 Mój skończył 7 miesięcy i waży 6 860 a urodził się z waga 2 670.

Do góry