Dziewczyny proszę powiedzcie jak wyglada sprawa zwolnień będąc w ciąży . Czy trzeba chodzić do lekarza w celu przedłużania zwolnienia co miesiąc ? Czy lekarz może wystawić zwolnienie na dłuższy czas ? Czy którejś z Was kończyła się umowa na czas określony i została przedłużona do dnia porodu ? Jeżeli tak jak to wyglada później ze zwolnieniem . Z góry dzięki za odpowiedz 
reklama
Wiktoria96
Fanka BB :)
Standardowo chodzi się co 3-4 tygodnie wiec wtedy lekarz wystawia l4 na ten okres. Raczej na dłuższy okres się nie wystawia. Jak kończy Ci się umowa w trakcie ciszy to z automatu zostaje przedłużona i potem przez okres kiedy moglabys być na macierzyńskim ZUS płaci Ci zasiłek.
asia.joanna
Mojej siostrze kończyła się umowa na czas określony pod koniec ciąży, napisała prośbę o przedłużenie i dostała kolejną umowę na czas nieokreślony. Co do lekarza to tak jak koleżanka wyżej napisała. Ja raczej się nie spotkałam ze zwolnieniem dłuższym niż 4tyg. Jeśli są ku temu oczywiście podstawy.
Tak myślałam ale wolałam się upewnićMojej siostrze kończyła się umowa na czas określony pod koniec ciąży, napisała prośbę o przedłużenie i dostała kolejną umowę na czas nieokreślony. Co do lekarza to tak jak koleżanka wyżej napisała. Ja raczej się nie spotkałam ze zwolnieniem dłuższym niż 4tyg. Jeśli są ku temu oczywiście podstawy.
frez.ja1987
Co to znaczy "na dłuższy czas"? Przecież i tak masz okresowe wizyty w czasie ciąży, więc w razie konieczności lekarz zwolnienie przedłuża.Dziewczyny proszę powiedzcie jak wyglada sprawa zwolnień będąc w ciąży . Czy trzeba chodzić do lekarza w celu przedłużania zwolnienia co miesiąc ? Czy lekarz może wystawić zwolnienie na dłuższy czas ? Czy którejś z Was kończyła się umowa na czas określony i została przedłużona do dnia porodu ? Jeżeli tak jak to wyglada później ze zwolnieniem . Z góry dzięki za odpowiedz![]()
Nie wiem co ile odbywają się wizyty w ciąży , jest to moja pierwsza ciąża i dopiero jutro mam wizytę u ginekologa wiec mam nadzieje ,ze wszystkiego sie dowiem dlatego tez pytam tutaj .Co to znaczy "na dłuższy czas"? Przecież i tak masz okresowe wizyty w czasie ciąży, więc w razie konieczności lekarz zwolnienie przedłuża.
I już planujesz zwolnienie? Nawet jeszcze u lekarza nie był
Tak , planuje nie wszyscy maja siedząca prace i mogą sobie pozwolić żeby pracować w ciąży . Jestem pielegniarka i pracuje na 2 ciężkich oddziałach wiec nie zamierzam sie narażać . Nie rozumiem jednak po co takie komentarze .I już planujesz zwolnienie? Nawet jeszcze u lekarza nie byłaś![]()
frez.ja1987
Jesteś pielęgniarka i nie wiesz, że chodzi się na wizyty kontrolne?Tak , planuje nie wszyscy maja siedząca prace i mogą sobie pozwolić żeby pracować w ciąży . Jestem pielegniarka i pracuje na 2 ciężkich oddziałach wiec nie zamierzam sie narażać . Nie rozumiem jednak po co takie komentarze .
Poza tym zwolnienie jak nazwa wskazuje jest wystawiane w okresie niezdolności do pracy w czasie choroby. A nie z powodu ciężkich warunków pracy.
Ps. A ja nie rozumiem jak można planować zwolnienie zaraz po zrobieniu testu. Nie mając potwierdzonej ciąży, a przede wszystkim przesłanek ku temu by na zwolnienie iść.
Hmm zaskakujące jest to ,ze wiesz lepiej ode mnie czy jestem po rozmowie z lekarzem czy nie . Zreszta nie zamierzam prowadzić z Tobą żadnej dyskusjiNawet nie masz oficjalnie potwierdzonej ciąży przez lekarza więc planowanie zwolnienia jeszcze przed otrzymaniem opinii lekarza jest mocno zaskakujące.
reklama
Idę jutro na wizytę w takim celu dlatego się pytań i jeżeli lekarz potwierdzi mi badaniem zamierzam iść . Jeżeli pracowanie w nocy , dźwiganie pacjentów nie jest dla Ciebie przesłanka zeby iść na zwolnienie to rozumiem ,ze na moim miejscu to pracowałabyś do końca ciążyJesteś pielęgniarka i nie wiesz, że chodzi się na wizyty kontrolne?
Poza tym zwolnienie jak nazwa wskazuje jest wystawiane w okresie niezdolności do pracy w czasie choroby. A nie z powodu ciężkich warunków pracy.
Ps. A ja nie rozumiem jak można planować zwolnienie zaraz po zrobieniu testu. Nie mając potwierdzonej ciąży, a przede wszystkim przesłanek ku temu by na zwolnienie iść.