a proszę Cię bardzo dla samego słodziaka a w nawiasie całość
15g ugotowanego fileta z dorsza/ mintaja/morszczuka (120 g dorsza)
ok. 3 różyczki kalafiora (1/2 opakowania)
1 mała pietruszka korzeń (3 małe)
kawałek selera – korzeń (1/2 selera)
¾ szklanki wody (5 szklanek-6 szklanek zależy od gęstoścI)
łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
Warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić na kawałki. Do garnuszka wlać wodę, dodać warzywa i gotować do miękkości, dodać filet dorsza - ugotować do miękkości, na koniec wszystko zblendować dodać, masło i zblendować.
jak małemu już odlałam do zblendowania dla nas zrobiłam cebulkę i czosnek(1/2 cebuli i 1 ząbek czosnku na patelni) i potem do zupy, sól i pieprz oraz przyprawy* wg upodobań ja 1/2 łyżeczki garam masali, po szczypcie ostrej papryki i kminu rzymskiego oraz po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, kurkumy, oregano i 1 łyżeczka sosu worcestershire i gotować jeszcze 5 min potem zblendować liść świeżej bazylii i minami
