reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czerwcowe mamy 2022

reklama
Jeśli w ogóle ktokolwiek powinien korzystać z 500+ to tylko osoby pracujące.
W końcu to one się na to zrzucają [emoji6]
O to to, uważam, że 500+ powinno być dla rodzin, gdzie przynajmniej 1 rodzic pracuje. Chyba, że mają niepełnosprawność i trzeba się zajmować np dzieckiem (oczywiści nie mówię o zmyślonych niepełnosprawnościach, a faktycznych). Z drugiej strony pewnie patusy idealnie by to wykorzystywały..

Bo to zależy od liczby pracowników poniżej 20 - świadczenie przejmuje ZUS i jak widzi cień szansy, że nie będzie musiał płacić to będzie sprawdzał. Jak pracowników jest powyżej 20 - to nadal płaci pracodawca i dopiero później rozlicza się ZUS i tu już ZUS nie ingeruje - chyba że pracodawca sam z siebie zgłosi wyłudzenie. Ale mało któremu dużemu przedsiębiorcy chce się w to bawić. Obecnie też nie wiem czy można zgłaszać do ZUS anonimowo - do PIP na pewno anonimowo nie można - muszą być wszystkie dane jak imię, nazwisko, adres ;) No i druga sprawa, że jak ma się dobrego lekarza i prawnika to też można udowodnić że to zwolnienie to mus i nie jest pozorne i akurat tak przykro wyszło ;) To są dość mocno zagmatwane sprawy prawne i nie ma tak, że któraś strona na pewno wygra, nigdy nie wiadomo
Z ciekawości - kim jesteś z zawodu, że masz takie rozeznanie? [emoji4]

Wiadomo, że od każdej sytuacji są wyjątki i wiadomo, że zawsze się znajdzie frajerzyna co wykorzysta każdą lukę.
Ale generalnie zminimalizowałoby to mocno żerowanie na reszcie podatników i ograniczyłoby nieróbstwo
Zgadzam się z tym w 100%.
Swoją drogą mam dalszą znajomą, która szkoły nie skończyła, tabliczki mnożenia nie zna, ale to jakie zasiłki jej się należą na jakich podstawach ma w jednym palcu. Jak można dostać jakieś zwroty, dodatki itp to ona wszystko wie. Mogłaby być śmiało doradcą w tych kwestiach :D :D :D

reklama
Jasne :) jak nie chcesz publicznie to może być priv :)
Z. Checia tu napisze moze sie komus przyda :) od kwietnia do grudnia 21 jestem w swojej 1 pracy w szpitalu na wychowawczym. Ale od stycznia do grudnia mam umowe zlecenie w zlobku z zawodu jestem pielęgniarka :) i teraz moge przejść na l4 w szpitalu, gdzie mam umowę na czas nieokreślony, pracuje od 2013, od grudnia albo stycznia? W Izbach pielęgniarkich mam zgloszona prace w zlobku jako zawodowowa, jesli to ma znaczenie :) z checia poczekam na l4 do stycznia, ale pytam, o obudowie możliwości, ponieważ 1 ciaze mialam zagrożona. Nie chce isc za wcześnie, by nie odkręcać tego. Bardzo dziękuję za pomoc i przepraszam za kłopot :)

Do góry