reklama
MtV
Fanka BB :)
Byłam w poprzedniej ciąży, ale u mnie akurat był problem z ósemkami, które trzeba było usunąć, więc ostatecznie musiałam poczekać do drugiego trymestru. Nie wiem jak jest ze zwykłym leczeniem w pierwszym trymestrze.Czy którakolwiek z Was była u dentysty na początku ciąży? Mam wrażenie, że z dnia na dzień jest coraz gorzej i chyba nie mogę już czekać.
Petrasiya
Są tak sprzeczne informacje. Bo z jednej strony lepiej czekać do 2 trymestru, a z drugiej nie można czekać bo to źle wpływa na zarodek/płód.Byłam w poprzedniej ciąży, ale u mnie akurat był problem z ósemkami, które trzeba było usunąć, więc ostatecznie musiałam poczekać do drugiego trymestru. Nie wiem jak jest ze zwykłym leczeniem w pierwszym trymestrze.
Sama nie wiem, zapewnili mnie, że przyjmują kobiety na każdym etapie i mają specjalne znieczulenie dla ciężarnych.
MtV
To chyba wszystko zależy z czym przychodzisz. U mnie wymagało to szycia, musiałam tez przyjmować antybiotyk dlatego trzeba było czekać. Znieczulenia dla ciężarnych na pewno są i są bezpieczne. Jeśli masz zaufane miejsce to polecałabym na ich opinii, spytałabym ewentualnie ginekologa co o tym sądzi.Są tak sprzeczne informacje. Bo z jednej strony lepiej czekać do 2 trymestru, a z drugiej nie można czekać bo to źle wpływa na zarodek/płód.
Sama nie wiem, zapewnili mnie, że przyjmują kobiety na każdym etapie i mają specjalne znieczulenie dla ciężarnych.
JoannaLaura
Załamałam się. Progesteron tydzień temu miałam około 30 dzisiaj 8,9. Beta ledwo co urosła wzrost poniżej normy. Tydzień temu 800 a dzisiaj 1500… napisałam do ginekolog mam nadzieje ze mnie jutro przyjmie 

trzymaj sięZałamałam się. Progesteron tydzień temu miałam około 30 dzisiaj 8,9. Beta ledwo co urosła wzrost poniżej normy. Tydzień temu 800 a dzisiaj 1500… napisałam do ginekolog mam nadzieje ze mnie jutro przyjmie![]()

JoannaLaura
6+4. Miałam prawie dwa tyg temu wizytę i był pęcherzyk. Nie wiem czy sytuacja może jeszcze jest do uratowania, mam jeszcze głębokie nadziejetrzymaj sięktóry tc? Miałaś już w zdaniem wizytę u ginekologa?
Johanna_85
Znam dwa przypadki po NIfty,gdzie wynik wskazywal na chorobę,a w rezultacie bylo wszyskto ok.Tutaj na forum niedawno jedna dziewczyna dość mocno zastanawiała się nad tym, które lepsze czy Nifty czy Sanco. I zacytuję jej wypowiedź: "Sanco jest to badanie ogolnogenowe, ale wykrywa aberracje tylko powyżej 7 milionów zmian, czyli takie konkretniejsze. Nifty bada konkretne 94 choroby, więc SANCO bada genowo, ale teoretycznie nie jest tak bardzo czuły, bo musi to być konkretnie powyżej iluś tam zmian w genie. NIFTY jest bardziej czułe, ale tylko na konkretne choroby, za to SANCO jest mniej czułe, ale bada ogólnie genowo."
I jeszcze co do tego, że nifty bada więcej - owszem, ale też właśnie przez tą czułość potrafi namieszać. Na 40stkach była dziewczyna, której "coś" wyszło. Te najważniejsze podstawowe choroby jak ZD nie potwierdziły sie u dziecka, ale wyszło coś innego czego nie dało się nawet znaleźć w google ... ba wizyta u genetyka, również nic nie powiedziała, bo też to nie jest jakaś konkretna choroba i nie wiadomo więc zalecenie amniopunkcji. Oczywiście to jest ogrom strachu i nerwów przez kilka tygodni, bo nie robi się tego z dnia na dzień. I okazało się, że dziecko zdrowe. Amniopunkcja nic nie wykazała. Każda z nas może mieć coś pomieszane w genach, ale to nie objawia się żadną chorobą
I jeszcze co do PAPP-A jest kontrowersyjne bo potrafi namieszać, ale mało kto wspomina o tym, że wykrywa też ryzyko stanu przedrzucawkowego i wcześniejszego porodu
I tego sie wlasnie boje najbardziej...
Bo amniopunkcja nie jest juz taka bezpieczna...
Ostatnio pisałam o USG Dopplera że nie jest polecana polecam wejść na ten kanał i posłuchać o USG
reklama