reklama

Sierpniowe mamy 2026

Cześć! To ja się oficjalnie witam, termin mam na 24.08, to moja pierwsza ciąża, wczoraj byłam na usg i serce bije świetnie. Wszystko dla mnie jest nowe w tym procesie i na szczęście nie mam żadnych nudności ani innych strasznych dolegliwości, czasami mnie to martwi, że coś jest nie tak.

I na starcie mam pytanie - jak podchodzicie do sportu? Przed ciążą byłam całkiem aktywna, biegałam po 3 razy w tygodniu, a teraz boję się oprócz spacerów innych aktywności, żeby nie zaszkodzić.

A drugie pytanie o dietę - jak bardzo dokładnie podchodzicie do wszystkich zakazów o jedzeniu surowych ryb/mięsa itd? 3 tygodnie temu zjadłam np wędzoną szynkę i się zastanawiam czy to może mieć wpływ na zdrowie, generalnie już jem z wyszukiwarką w telefonie co mogę, a czego nie, jakaś paranoja mnie dopadła.

Bardzo się cieszę, że znalazłam takie fajne forum
Jeśli byłaś aktywna przed ciążą to myślę, że nawet wskazane jest żebyś była aktywna dalej. Gorzej jest w sytuacji, gdy nie robiło się nic i nagle robi się wielki szok dla organizmu. Najlepiej porozmawiać o tym ze swoim lekarzem prowadzącym. Do unikania zakazanych rzeczy podchodzę restrykcyjnie: żadnego surowego mięsa czy ryby. Ale nie jest też tak, że mam jakąś super zdrową dietę, przez mdłości przez dluzszy czas jadłam głównie słodkie rzeczy 😁

reklama
Tylko ta beta teraz jest poniżej widelek dla 7 tyg..
Nie pozostaje nic innego jak wizyta u lekarza. Dobrze pamiętam, że jakoś późno masz dzisiaj wizytę? Jak chcesz to pisz tutaj, będę się starała cały czas wchodzić i coś odpisywać. Możemy pogadać o wszystkim, nawet o „głupotach”, może potrzebujesz odciągnąć myśli?

Nie pozostaje nic innego jak wizyta u lekarza. Dobrze pamiętam, że jakoś późno masz dzisiaj wizytę? Jak chcesz to pisz tutaj, będę się starała cały czas wchodzić i coś odpisywać. Możemy pogadać o wszystkim, nawet o „głupotach”, może potrzebujesz odciągnąć myśli?
Dziękuję 🧡 ja podchodzę bardzo zadaniowo do tego, wychodzę z założenia że organizm wie co robi, więc się nastawiam na kolejne starania 🤔😔

@Rajani ja tez w pracy powiedzialam po wizycie serduszkowej i to byl moj ostatni dzien pracy 😅 u mnie w sklepie tez zapieprz, a szegolnie w grudniu, jakos dalam rade a na kase nie mialam mozliwosci isc
I jak Ci Gosia na tym wolnym. Nudy czy spoko?
Dziękuję 🧡 ja podchodzę bardzo zadaniowo do tego, wychodzę z założenia że organizm wie co robi, więc się nastawiam na kolejne starania 🤔😔
trzymaj się tam dzisiaj! Trzymam kciuki żeby było wszystko dobrze ❤️

Tak, też tak myślę, że organizm wie co robi. Teraz mamy też ogromną wiedzę na temat poronień, zwłaszcza tych wczesnych, więc myślę, że to może ułatwiać przeżycie tego trudnego doświadczenia choć na pewno nie łatwym nie jest

Jest bijace serduszko ale w dolnych granicach, ciąża jest sporo młodsza, bo wg om 7+4 a z USG 6+3.. Bardzo mały pęcherzyk i rokowania takie sobie, więc za tydzień kontrola.
Dał duphaston, zobaczymy..

Jest bijace serduszko ale w dolnych granicach, ciąża jest sporo młodsza, bo wg om 7+4 a z USG 6+3.. Bardzo mały pęcherzyk i rokowania takie sobie, więc za tydzień kontrola.
Dał duphaston, zobaczymy..
Widzisz!
Mówiłam, że wrócisz tu z dobrymi wieściami. Nie stresuj się, trzymaj się zaleceń i zobaczysz że wszystko podskoczy tak jak powinno!

Teraz to ja się jakoś schizuje czy wszystko jest dobrze u mnie... Taki już nasz los 🤷🏼‍♀️

reklama
Widzisz!
Mówiłam, że wrócisz tu z dobrymi wieściami. Nie stresuj się, trzymaj się zaleceń i zobaczysz że wszystko podskoczy tak jak powinno!

Teraz to ja się jakoś schizuje czy wszystko jest dobrze u mnie... Taki już nasz los 🤷🏼‍♀️
Nie jest dobrze, nie jest źle, nic z tym nie zrobię. O tyle dobrze ze nie ma cp 😅

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry