reklama

Sierpniowe mamy 2026

reklama
Cześć! To ja się oficjalnie witam, termin mam na 24.08, to moja pierwsza ciąża, wczoraj byłam na usg i serce bije świetnie. Wszystko dla mnie jest nowe w tym procesie i na szczęście nie mam żadnych nudności ani innych strasznych dolegliwości, czasami mnie to martwi, że coś jest nie tak.

I na starcie mam pytanie - jak podchodzicie do sportu? Przed ciążą byłam całkiem aktywna, biegałam po 3 razy w tygodniu, a teraz boję się oprócz spacerów innych aktywności, żeby nie zaszkodzić.

A drugie pytanie o dietę - jak bardzo dokładnie podchodzicie do wszystkich zakazów o jedzeniu surowych ryb/mięsa itd? 3 tygodnie temu zjadłam np wędzoną szynkę i się zastanawiam czy to może mieć wpływ na zdrowie, generalnie już jem z wyszukiwarką w telefonie co mogę, a czego nie, jakaś paranoja mnie dopadła.

Bardzo się cieszę, że znalazłam takie fajne forum

Zrobiłam razem z progiem, ogólnie już jest (odpukać) trochę lepiej, bo plamienie z czerwono różowego jest brązowe, ale ciężka noc za mną 😔
Miałam podobnie tylko w ciut wyższej ciąży od razu pojechałam do lekarza i tak jak Ty wizyta wieczorem 😑 wszystko było ok, także trzymam kciuki, że i Ciebie wieczorem będzie dobrze
I bardzo dobrze, że zobaczyłaś progesteron

Miałam podobnie tylko w ciut wyższej ciąży od razu pojechałam do lekarza i tak jak Ty wizyta wieczorem 😑 wszystko było ok, także trzymam kciuki, że i Ciebie wieczorem będzie dobrze
I bardzo dobrze, że zobaczyłaś progesteron
Właśnie czekam na te wyniki i odświeżam jak głupia a pewnie będą dopiero po południu 😅 może jakiś krwiak jest, bo to takie plamienie na papierze zostaje ale na wkładce już nie, ale kolor czerwono brązowy i malutkie skrzepy 🫠 jakoś dotrwam do tej 18

O to faktycznie początek miesiąca 🌸 zapraszamy, im nas więcej tym weselej
Więc pozwolicie że się u was rozgoszcze. (Mam nadzieję) Siedzę jak na szpilkach do wizyty w poniedziałek. (W poprzedniej ciąży nawet nie doczekałam do wizyty niestety więc stres trochę jest) Dziś strasznie mnie plecy bolą w lędźwiach, ale ja też mam straszne problemy właśnie z kręgosłupem więc mnie wogole często tak plecy bolą.

Cześć! To ja się oficjalnie witam, termin mam na 24.08, to moja pierwsza ciąża, wczoraj byłam na usg i serce bije świetnie. Wszystko dla mnie jest nowe w tym procesie i na szczęście nie mam żadnych nudności ani innych strasznych dolegliwości, czasami mnie to martwi, że coś jest nie tak.

I na starcie mam pytanie - jak podchodzicie do sportu? Przed ciążą byłam całkiem aktywna, biegałam po 3 razy w tygodniu, a teraz boję się oprócz spacerów innych aktywności, żeby nie zaszkodzić.

A drugie pytanie o dietę - jak bardzo dokładnie podchodzicie do wszystkich zakazów o jedzeniu surowych ryb/mięsa itd? 3 tygodnie temu zjadłam np wędzoną szynkę i się zastanawiam czy to może mieć wpływ na zdrowie, generalnie już jem z wyszukiwarką w telefonie co mogę, a czego nie, jakaś paranoja mnie dopadła.

Fajnie, że dołączyłaś <3 ja mało sportowa jestem, ale lubię się porozciągać i w pierwszej ciąży znalazłam sobie filmiki na YT dla kobiet w ciąży.

Co do jedzenia surowych produktów i tych zakazanych w ciąży, ja jestem dość restrykcyjna. Np. wiem, że oscypek jest zakazany, ale w teorii to co stoi w budkach na jarmarkach jest pasteryzowane. Ale nie zamierzam ryzykować. Miałam ochotę ostatnio na maślankę, szukałam takiej z dopiskiem pasteryzowane, ale nie znalazłam. Natomiast z doświadczenia zawodowego wiem, że Mlekpol wszystkie swoje produkty ma pasteryzowane i mimo braku adnotacji, kupiłam bez obaw.
To jest tak, że tobie nie zaszkodzi za mocno, najwyżej dostaniesz rozwolnienia, a dla rozwijającego się okruszka jest to bardzo niebezpieczne.

reklama

Hejka 😉 staram sie unikac takich rzeczy niepasteryzowanych, surowych, ale w sylwestra sie zapomnialam i zjadlam szynke dojrzewajacą na pizzy 🙈 z takich rzeczy jeszcze ktorych lepiej nie jesc to kielki i salaty, czy rukole pakowane foliowo, tam tez podobno lubia gniezdzic sie rozne bakterie 😬

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry