reklama

Sierpniowe mamy 2022🙂

Witajcie drogie sierpniowe mamusie. Czytam Was od początku ale do tej pory nie udzielałam się. Jestem w 11 tyg ciąży, dziś wg om 10+6. W domu 3latek. Gdy byłam w poprzedniej ciąży też podcztywałam styczniowe mamusie ale ciąża przebiegała książkowo. Wczoraj byłam na USG planowane (nie prenatalne) u swojego lekarza. Wyszła podniesiona przezierność karku 3,5 mm , po za tym nie mówił o innych odstępstwach, kość nosowa wyraźnie widoczna.Po za tym wg USG dziecko większe o tydzień niż z om. A martwi mnie , że dzidziuś nie ruszał się w ogóle na USG, może spał ale serce ładnie biło.Jestem przerażona! 😔 Lekarz uspokoił, żeby na razie się nie martwić i dał skierowanie na USG prenatalne z biochemią krwi na NFZ . Chce zrobic też Nifty albo Sanco , nie wiem który.Szukam chyba pocieszenia , jest środek nocy a ja nie śpię. Przepraszam , że taki długi post...
kochana,wiem co czujesz,bo u mnie tez wyszlo 3mm na usg.
u mnie maluch jest tydzien mniejszy.
Ale nie martw sie na zapas.(latwo mówić,a sama jestem klebkiem nerwów).:oops:

Ja zrobilam nifty i czekam na wyniki.

trzymam kciuki ,aby wszystko bylo ok!

reklama
Nie wydaje mi się żeby standardy się zmieniły w tej dziedzinie. 99 to chyba norma poza ciążą, ale specjalistka nie jestem i straszyć nie mam zamiaru;) jak ja miałam cukrzyce ciążowa miałam lat 30 waga w normie tej idealne. I mimo ze teraz cukier na czczo jest ok i tak mi się wydaje ze po krzywej wyjdzie cukrzyca. Ale cukrzyca na pewno nie jest tragedią ;)
No rozmawiałam z ginekologiem, powiedziałam mu, który to tydzień ciąży... Ja naprawdę nie kumam co się dzieje z tymi lekarzami. Sama sobie tego nie wymyśliłam...
Dlatego "wracam" do tego pierwszego, niech mi wyjaśni, co jest 5. Przynajmniej on jest miły i czuję, że nie ma dla niego głupich pytań...

Ja wczoraj byłam o diabetologa, dostałam książeczkę do samokontroli. W załączniku zdjęcie z wytycznymi jakie są normy w ciąży. Z tego co mi wiadomo( poza tymi info z książeczki) norma jest właśnie do 90 w ciąży. Norma do 99 jest bez ciąży, więc tamten lekarz chyba jakiś nie bardzo.
W moim przypadku, pomimo diety przez kilka tygodni wartości na czczo dalej powyżej 90, dlatego dostałam insulinę, dla bezpieczeństwa dziecka. Skontroluj tą glukoze jeszcze kilka razy na czczo ;) jak nie z żyły, to w ośrodku zdrowia powinni mieć glukometr.
Wg mnie tu tsh, wiek czy waga nie mają nic do tego raczej, jesli cukry są za wysokie to jest cukrzyca i koniec. Wczesniej te normy glukozy na czczo były wyższe i kiedyś pewnie nie uznano by Twojego wyniku jako cukrzycy, ale teraz jeśli wynik bedzie sie powtarzać, to już będzie to cukrzyca, ale na podstawie jednego wyniku nikt tego nie potwierdzi ;)
Tak jak napisałam, wracam do lekarza nr 1... Ja też nie kumam tej sytuacji, czemu jest taka rozbieżność, Wy piszecie jedno, oni ględzą inne...

Trzeba tylko pamiętać, że @Johanna_85 mieszka w Niemczech, a tam procedury mogą być zupełnie inne niż w Polsce. Nie wiem czy akurat w DE, ale o ile dobrze pamiętam to w Holandii Nifty jest za darmo tylko nie podają płci (żeby ktoś robił aborcji z tego powodu bo jest legana na żądanie) wiec może lekarz się tak nie skupia na USG bo jak jest coś źle to i tak robią test i jest da nich wiążący. U nas jednak ta diagnostyka prenatalna jest drogą i prywatna, a niedługo być może w ogóle nielegana.

A ja oczywiście uważam, że lepiej wiedzieć. Bo jednak szukanie w połogu odpowiedniego szpitala dla dziecka, leczenia, może robienie zbiórki to według mnie słaby pomysł. Do tego dochodzi to, że raczej od razu należy rodzić w szpitalu z III stopniem, a nie zawsze ma się taki w okolicy.

Sama będąc w ciąży z synem miałam koleżankę na podobnym etapie. Ona prowadziła ciążę na NFZ i raczej nie przykładała się do wizyt. Jakim szokiem było kiedy miesiąc przed terminem okazało się, że dziecko jest bardzo ciężko chore, a porodu naturalnego nawet by nie przeżyło. Po USG szybko szpital i cc. Nie wiem czy to taki mniejszy stres. Ja wtedy wprost dopytałam mojego lekarza czy to było widoczne wcześniej czy można było to przegapić - odpowiedział, że w żadnym wypadku

Dziewczyny, ja już po usg prenatalnym. Czekam na badanie pappa
Kluska ma 6cm, przeziernosc karkowa 1,7. Narządy ok. Termin na 1 sierpnia

Załączniki

• c85df482-963f-41b3-8cb2-92b80c1aa525.jpg
    c85df482-963f-41b3-8cb2-92b80c1aa525.jpg
    45,7 KB · Wyświetleń: 127
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry