reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Staraczki 2022

reklama
Hejka!
No wlaśnie tutaj pojawia się magia, ponieważ wynik badania byl jednoznaczny - jajowody są drożne. A mimo wszystko badanie mi pomogło. Sam lekarz po zrobieniu badania powiedzial, spróbujcie teraz jeden cykl, ponieważ badanie samo w sobie udrażnia jajowody, ulatwia zaplodnienie i jak sie nie uda to zapraszam na kolejną wizyte i bedziemy "działać". I fakrycznie się udało. Wydaje mi się, ze mimo, ze badanie wykazało drożność to jednak w moim przypadku coś hamowało swobodny przepływ plemników 🤔
Oczywiście, brak drożności nie jest jedyną przyczyną problemów z zajściem w ciąże, ale ważne jest aby sie badać i drążyć temat :)

Co to znaczy, ze u Ciebie sonoHSG niewiele dało?
Pozdrawiam!
OK! Najważniejsze, że się udało!
Samo badanie oczywiście się przydało - pozwoliło wykryć, że mam polip, który usunięto, ale efektów wciąż nie ma ;-)
Wykazało też drożne jajowody, ale inny lekarz jeszcze i tak powtórzył badanie, bo wolał obraz z rentgena niż z usg z kontrastem...
Nie mówiono mi nigdy, że to badanie może udrożnić jajowody i ułatwić zapłodnienie... no w każdym razie u mnie tak nie było ;-)

Edit: dodam, że badanie HSG czyli z obrazowaniem pod rtg jest dokładniejsze i w przypadku ciężkich przypadków zaleca się tylko to
Tak właśnie rzekł mój "codzienny" ginekolog oglądając moje sono z kliniki - żeby mieć pewność, lepiej zrobić RTG... Szczerze mówiąc w kwestii komfortu wewnętrznego wolałam to drugie ;-)

Nie do końca rozumiem co masz na myśli pisząc "nic nie zrobili". przepłukano moje jajowody kontrastem pod cisnieniem. Nie nazwałabym tego "nic" :) I po tym zaszłam w ciąże.

I odpisując na Twój wczesniejszy koment - owszem na NFZ badanie HSG jest za darmo, ale nie wiem czy robią je z USG czy z RTG. Ja wolałam zrobić badanie prywatnie, praktycznie od ręki, pod narkozą i z użyciem USG.

Pozdrawiam! :)
PS. A to ciekawe, że badanie jest pod narkozą. Ja miałam je kompletnie "na żywca". Podczas gdy do wielu innych badań, do których w Polsce stosuje się tylko miejscowe znieczulenia, tutaj szasta się narkozą na prawo i lewo ;-) - ale nie w tym wypadku...
Z drugiej strony - mnie lekarz powiedział, że nie ma żadnego sposobu na "przepłukanie" jajowodów. Jedyny sposób to operacja...

PS. A to ciekawe, że badanie jest pod narkozą. Ja miałam je kompletnie "na żywca". Podczas gdy do wielu innych badań, do których w Polsce stosuje się tylko miejscowe znieczulenia, tutaj szasta się narkozą na prawo i lewo ;-) - ale nie w tym wypadku...
Z drugiej strony - mnie lekarz powiedział, że nie ma żadnego sposobu na "przepłukanie" jajowodów. Jedyny sposób to operacja...
Mi lekarz powiedzia,ł, że ja ewentualnie jest lekko zatkany, coś jest sklejone albo jakieś rzeczy w tym stylu, to badanie może udrożnić to. No ale jak są zrosty to wiadomo, że inaczej.

@Zazuu mam pytanko bo Ty na pewno pomożesz :p jakie badania robi się pod katem PCOS?
Mam dosyć duży amh, kiedyś jak robiłam fsh i lh to miałam jakos 9 i 6 wiec nie 1:1.
I raz inny ginekolog 5-6 lat temu powiedział mi ze z obrazu jajników wyglada to na PCOS, a ten do którego chodzę powiedział ze nie…
Miesiączki mam regularne ale wiem ze to jeszcze nie świadczy o tym ze się nie ma PCOS dlatego chciałabym sprawdzić tylko nie wiem dokładnie co i kiedy powinnam sprawdzić :)
No i czy jak biorę clo, estrofem i luteinę to mogę robić badania czy w cyklu bez leków dopiero?
Z góry dziękuje 😘
A propos PCOS. Znalazłam coś takiego jak INOFEM. Poczytaj, chyba nie zaszkodzi ;)

reklama
Do góry