U mojego to nawet nie byłoby szans, od razu by okulary wyleciałyMi pediatra przy pierwszym dziecku powiedziala, ze przed 3 rokiem życia nie powinno się dawać okularow przeciwsłonecznych dzieciom, bo do trzeciego roku życia oko się bardzo mocno rozwija i okulary mogą zaburzyc ogniskowanie soczewki (czy jakos tak to brzmiało...). Czapka z daszkiem, zeby slonce nie razilo w oczka plus iczywiscie unikamy pelnego slonca latem w godzinach południowych
reklama
Mary2094
Fanka BB :)
Mi pediatra przy pierwszym dziecku powiedziala, ze przed 3 rokiem życia nie powinno się dawać okularow przeciwsłonecznych dzieciom, bo do trzeciego roku życia oko się bardzo mocno rozwija i okulary mogą zaburzyc ogniskowanie soczewki (czy jakos tak to brzmiało...). Czapka z daszkiem, zeby slonce nie razilo w oczka plus iczywiscie unikamy pelnego slonca latem w godzinach południowych
Dobrze ze o tym piszesz.
Ok, czyli nie kupuje. no i dobre, jeden klopot mniejMi pediatra przy pierwszym dziecku powiedziala, ze przed 3 rokiem życia nie powinno się dawać okularow przeciwsłonecznych dzieciom, bo do trzeciego roku życia oko się bardzo mocno rozwija i okulary mogą zaburzyc ogniskowanie soczewki (czy jakos tak to brzmiało...). Czapka z daszkiem, zeby slonce nie razilo w oczka plus iczywiscie unikamy pelnego slonca latem w godzinach południowych
U mnie standardowa trasa spacerowa jest pod górkę w stronę południową, więc wali po oczach niemiłosiernie, dlatego pomyślałamU mojego to nawet nie byłoby szans, od razu by okulary wyleciałySzczerze to nawet nie pomyślałam o okularach ps.dla tak małego dziecka i też nie widziałam takowych u dzieci w tym wieku. Tak jak piszesz- czapki z daszkiem a do spacerówki to mam parasolkę, którą sobie bardzo chwalę
Starszy zaczął nosić takie okularki właśnie około 3 rż
No to kolejny temat - planujecie iść z maluchami w najbliższym czasie do dentysty na kontrolę? Szwagierka dostała opieprz od swojej denstystki, że nie przyszła z dzieckiem po wyjsciu pierwszego zęba, ale to według mnie przesada...niby zapisałam siebie na koniec marca i mam wtedy też wziąć małego, żeby pokazał co w buzi ma, ale nie wiem czy to tak konieczne. Ma 7 ząbków, a ósmy w natarciu.
Nie wybieram się do dentysty, nie widzę potrzeby. O ile nie zaczną jej się psuć mleczaki to dopiero ze stałymi pójdziemyNo to kolejny temat - planujecie iść z maluchami w najbliższym czasie do dentysty na kontrolę? Szwagierka dostała opieprz od swojej denstystki, że nie przyszła z dzieckiem po wyjsciu pierwszego zęba, ale to według mnie przesada...niby zapisałam siebie na koniec marca i mam wtedy też wziąć małego, żeby pokazał co w buzi ma, ale nie wiem czy to tak konieczne. Ma 7 ząbków, a ósmy w natarciu.
Patii26
Fanka BB :)
To u nas jest ta sama sytuacja... Odkąd sobie pozwoliłam podawać jej jogurty itp to ją mega wysypało... I odstawiłam jej nabiał na 2 tyg i kompletnie nie ma poprawy... Mimo, że ja smaruje maściami z sterydem... Ja już nie wiem czy to faktycznie przez to. Ja też nie jem nabiału..Czasem alergik na bmk przyswaja kefiry, jogurty, maślanki, sery żółte i pozostałe przetworzone mleko. Tomek momentalnie reaguje plackami na skórze po spożyciu mleka i białego sera. Aktualnie przezzliśmy całkowicie na bebilon pepti i wywaliliśmy jakikolwiek nabiał z diety + na wszelki wypadek jajka, bo przestałam radzić sobie z jego suchą skórą. Do tej pory mógł jeszcze zjeść kefir, śmietane, a od jakiegoś czasu jest tak szorstki, obsypany i plackowaty, że wolałam wprowadzić całkowitą diete. na razie znaczącej poprawy brak, ale to dopiero kilka dni.
A też pomyślałam czy może to być alergia na kurz? U nas bardzo szybko się kurzy, bo mieszkamy przy głównej ulicy... Ale czy wtedy były by takie suche czerwone placki i Wysypka?
Ja już bylam, ma 6 zębów. Sprawdziła Pani jakość szkliwa, sprawdzała czy nigdzie nie ma próchnicy. Bo wiesz my dopiero widzimy próchnice jak ja widać gołym okiem a stomatolog widzi, że coś się dzieje wcześniej. Będę chodzic tak co 7 msc myślęNo to kolejny temat - planujecie iść z maluchami w najbliższym czasie do dentysty na kontrolę? Szwagierka dostała opieprz od swojej denstystki, że nie przyszła z dzieckiem po wyjsciu pierwszego zęba, ale to według mnie przesada...niby zapisałam siebie na koniec marca i mam wtedy też wziąć małego, żeby pokazał co w buzi ma, ale nie wiem czy to tak konieczne. Ma 7 ząbków, a ósmy w natarciu.
W naszym przypadku sprawdzenie wysokości podniebienia, bo neurologopeda zauważyła, że ma wysokie. Chciałabym, że ktoś sprawdził wcześniej niż za 5-10 lat, czy budowa w buzi jest prawidłowa.Nie wybieram się do dentysty, nie widzę potrzeby. O ile nie zaczną jej się psuć mleczaki to dopiero ze stałymi pójdziemyjaki miałby być cel takiej wizyty oprócz zapoznania malucha z fotelem?
reklama
Nic Ci nie powiem, bo nie wiemTo u nas jest ta sama sytuacja... Odkąd sobie pozwoliłam podawać jej jogurty itp to ją mega wysypało... I odstawiłam jej nabiał na 2 tyg i kompletnie nie ma poprawy... Mimo, że ja smaruje maściami z sterydem... Ja już nie wiem czy to faktycznie przez to. Ja też nie jem nabiału..
A też pomyślałam czy może to być alergia na kurz? U nas bardzo szybko się kurzy, bo mieszkamy przy głównej ulicy... Ale czy wtedy były by takie suche czerwone placki i Wysypka?