reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
Akurat profilaktyka usg bioderek jest fajna, wcześniej wyłapana wada łatwo się leczy. Podobnie jak badania słuchu, super że są od razu po porodzie i nikt nie czeka na rozwój mowy.
Moja siostra miała problem, musiała być leczona w specjalistycznej klinice, rodzice jeździli do Otwocka bo wada była bardzo duża i późno wykryta.
ale ja nie mowie, ze to dobrze, ze nie robia tylko, ze nie robia.
Sluch oczywiscie sie bada jeszcze w szpitalu, tak samo jak robi sie badania genetyczne pobierajsc krew w piety.
Potem ja np mialam wizyte u pediatry co miesiac przez rok, mierzenie, wazenie, ogolne badania, w tym sorawdzanie bioder, ale palpacyjnie. Dokladna kontrola rozwoju, cos czego np moi bratankowie w Pl nie mieli.

ale ja nie mowie, ze to dobrze, ze nie robia tylko, ze nie robia.
Sluch oczywiscie sie bada jeszcze w szpitalu, tak samo jak robi sie badania genetyczne pobierajsc krew w piety.
Potem ja np mialam wizyte u pediatry co miesiac przez rok, mierzenie, wazenie, ogolne badania, w tym sorawdzanie bioder, ale palpacyjnie. Dokladna kontrola rozwoju, cos czego np moi bratankowie w Pl nie mieli.
Co oznacza dokłada kontrola rozwoju?
W Pl mamy bilans dzieci co jakis czas, myślę zupełnie wystarczy. Waga, wzrost, postawa, słuch, odczyt liter z tablicy. Oprócz wizyt bilansowych u pediatry, podobne ale bardziej ogólne badania przeprowadzają pielęgniarki w szkołach, to jest raz w roku. Jeśli masz problem zapisujesz dziecko bez skierowania do poradni, test na inteligencję i takie tam różne pierdoły, akurat byłam w tym roku ze starszakiem.
Niemowlaki to chyba wystarczy badać przy okazji wizyt szczepiennych, znaczy mi wystarczyły. Jeśli mam problem zapisuje dziecko do tzw dzieci zdrowych i mam wizytę u lekarza, bardzo rzadko korzystam bo i po co.

W Pl mamy bilans dzieci co jakis czas, myślę zupełnie wystarczy. Waga, wzrost, postawa, słuch, odczyt liter z tablicy. Oprócz wizyt bilansowych u pediatry, podobne ale bardziej ogólne badania przeprowadzają pielęgniarki w szkołach, to jest raz w roku. Jeśli masz problem zapisujesz dziecko bez skierowania do poradni, test na inteligencję i takie tam różne pierdoły, akurat byłam w tym roku ze starszakiem.
Niemowlaki to chyba wystarczy badać przy okazji wizyt szczepiennych, znaczy mi wystarczyły. Jeśli mam problem zapisuje dziecko do tzw dzieci zdrowych i mam wizytę u lekarza, bardzo rzadko korzystam bo i po co.
dla mnie wizyta co miesiac u noworodka z kontrola wagi i przebadniem to taki must. Po roku juz wiaodmo ze kontrole sa rzadziej. Ale przez ten rok dla mnie kontrola co miesiac byla wazna.

Mi też wystarczyły wizyty na szczepieniu a jak coś niepokoiło to zawsze można było zadzwonić do położnej albo lekarza I albo cos doradzili albo kazali przyjechać. Nawet nie chciałabym w czasie pandemii zbyt częstych wizyt jak nic złego się nie działo chociaż wiadomo jak chory to jeździłam tyle ile trzeba było.

reklama
Do góry