reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Marcowe mamy 2023

Dziewczyny ja od wczoraj mam jakieś zawroty głowy....
ja ciągle jakbym była wczorajszą chodzę 😅 szczególnie jak na jakiś dłuższy spacer idę czy coś to normalnie jakbym sobie nieźle golnęła w domu 🤣 takze niestety czytałam że to normalne, tak długo jak nie mdlejesz, a to też się potrafi przydarzyć (moje koleżanki nie raz mdlaly w ciąży, ale takiej juz późniejszej raczej)

reklama
podobno właśnie jak są płytki czerwone baarxzo podwyzszone to zalecają właśnie terapię aspiryna,też o tym słyszałam. A powiesz nam coś więcej jakie masz te wyniki? Bo ja też mam bardzo średnie te moje 😔 ale lekarz z Medicover dal komentarz że są "bez znaczących odchylen" i nie wiem czy się tego trzymać czy nie.. We wtorek mam wizytę u mojej Pani Doktor ale jakoś mi te odchylenia nie dają spokoju 😔
najgorsze że ja już jestem na ACARD a nadal mam podwyzszine... kurde no nic musze czekać chyba na lekarza 🤦🏼‍♀️ bo sama jak poczytałam w necie to albo że "tak może byc bo sie wszystko zmienia w ciazy" albo że "to bardzo zły znak i może powodować poronienia" 🤦🏼‍♀️ No ale staram się nie nakręca bo wiem że w necie to zwykły bol głowy zazwyczaj zwiastunem niechybną śmierć takze staram się jakoś tak dystansu nabierać, ale bywają momenty że sie zaczynam stresować że jednak może coś przegapię 🙉🙈

Witamy i zapraszamy zeby sie rozgoscic 😁 napisz coś wiecej- juz pp wizycie czy przed?
Dzisiaj jestem dokładnie 7+1. O ciąży dowiedziałam się na wakacjach wiec w dwupaku odbyłam już 4 loty (dwa nieświadome i dwa bo trzeba jakoś wrócić 😂). Od razu w dzień przylotu poleciałam do mojego znajomego ginekologa który potwierdził że pęcherzyk jest tam gdzie ma być. Następną wizytę mam w środę. Mam nadzieję że serducho już będzie, chociaż strasznie się boje tego najbliższego okresu bo w lutym w 9tc straciłam ciąże bo serduszko przestało bić , także w najbliższym okresie wszystkie wizyty będą dla mnie pewnie trochę stresujące.

Lekarz mi napisał że mam przyjmować leki, które brałam wcześniej w schemacie 1,5 tabl - 1,5 tabl - 1 tabl itd. Wszystko super, tylko że wcześniej miałam 100 ug- 75 ug itd.
Z racji tego, że jeden schemat jest na 2 dni, drugi na 3 dni, policzyłam dawkę dla 6 dni. Wczesniej moja "całość" to 6, teraz ma być 8(1,5+1,5+1+1,5+1,5+1). Policzyłam że w ciągu 6 dni przyjmowałam 525ug. Metoda krzyżowa teraz powinnam przyjmować 525×8÷6=700 ug na 6 dni. Z racji tego, że nie będę dzielić tabletek z użyciem wagi laboratoryjnej wychodzi, że powinnam brać 100+100+150+100+100+150=700
Dobrze myślę?
Jaka dawkę miałaś wcześniej? 75 czy 100? Czy na przemian?

Dzisiaj jestem dokładnie 7+1. O ciąży dowiedziałam się na wakacjach wiec w dwupaku odbyłam już 4 loty (dwa nieświadome i dwa bo trzeba jakoś wrócić 😂). Od razu w dzień przylotu poleciałam do mojego znajomego ginekologa który potwierdził że pęcherzyk jest tam gdzie ma być. Następną wizytę mam w środę. Mam nadzieję że serducho już będzie, chociaż strasznie się boje tego najbliższego okresu bo w lutym w 9tc straciłam ciąże bo serduszko przestało bić , także w najbliższym okresie wszystkie wizyty będą dla mnie pewnie trochę stresujące.
na pewno będzie wszystko ok 😍 3mam kciuki! U mnie to pierwsza ciąża przez prawie 3 lata starań 🙈 takze tez sie bardzo denerwuje bo boje się że to takie ulotne i że nim zdążę się ciąża nacieszyć znow wrócę do trybu starań 😞 takze stęskniłam towarzyszy większości z nas! Ale musi być, prawda? 😊❤️

na pewno będzie wszystko ok 😍 3mam kciuki! U mnie to pierwsza ciąża przez prawie 3 lata starań 🙈 takze tez sie bardzo denerwuje bo boje się że to takie ulotne i że nim zdążę się ciąża nacieszyć znow wrócę do trybu starań 😞 takze stęskniłam towarzyszy większości z nas! Ale musi być, prawda? 😊❤️
Na pewno będzie! Dotrwamy do marca. Ty na kiedy masz termin? Mój mąż był lekko zaskoczony bo ponownie zaszliśmy za pierwszym wiec stwierdził że przynajmniej z zachodzenie nie ma problemu😂 ale też podchodzi ostrożnie do tematu tym razem.

podobno właśnie jak są płytki czerwone baarxzo podwyzszone to zalecają właśnie terapię aspiryna,też o tym słyszałam. A powiesz nam coś więcej jakie masz te wyniki? Bo ja też mam bardzo średnie te moje 😔 ale lekarz z Medicover dal komentarz że są "bez znaczących odchylen" i nie wiem czy się tego trzymać czy nie.. We wtorek mam wizytę u mojej Pani Doktor ale jakoś mi te odchylenia nie dają spokoju 😔
ja mam wynik: 449 a przedział jest taki w tym laboratorium: 150-370.
Jak mi powie babeczka co z tym robimy i jak wyglada to Wam dam znać po wizycie 21.07 :)

Na razie tak, przed ciążą, 01.04 miałam 0,99 (wreszcie, wcześniej przez kilka lat kręciłam się w okolicy 3-3,5), po pozytywnym teście, 27.06 miałam 2,43, wg labo norma dla 1 trymestru to max 3,18. Ale skoro teraz tak nagle to TSH podskoczyło, to pewnie dość szybko będzie wzrastać. W poprzedniej ciąży miałam co wizyte podnoszoną dawkę, tyle, że wtedy dopiero się dowiedziałam o jakiś problemach z tarczycą.
Często w ciąży podwyższają dawkę, bo normy w tym czasie są niższe i łatwiej przekroczyć. Ja z doświadczenia mogę powiedzieć, że w ciąży TSH lubi skakać, ja potrafiłam przy tej samej dawce mieć wyniki typu: 0,8, za miesiąc prawie 3, w kolejnym 1,5.... ale dzięki temu, że brałam więcej niż przed ciążą, nigdy nie przekroczyłam widełek dla danego trymestru.
Badania tarczycy to historia mojego życia, bo leczę się od 15 lat 😂.

reklama
ja ciągle jakbym była wczorajszą chodzę 😅 szczególnie jak na jakiś dłuższy spacer idę czy coś to normalnie jakbym sobie nieźle golnęła w domu 🤣 takze niestety czytałam że to normalne, tak długo jak nie mdlejesz, a to też się potrafi przydarzyć (moje koleżanki nie raz mdlaly w ciąży, ale takiej juz późniejszej raczej)
Ja zemdlałam raz i było to pod koniec 1 trymestru, nie wspominam miło. Oby nie było powtórki z rozrywki.

Do góry