reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

reklama
a ja polecam kawe na zimno. 2 lyzeczki kawy,3 lyzeczki cukru i 2 lyzki wody miksujesz. Nastepnie dosypujesz lodu do polowy szklanki i dolewasz zimne mleko. MMMMMMMMMMMMMMMMMMM
 
Hruda znam ten przepis i rzeczywiście kawka jak marzenie!!!! :tak::-) Moja mama jak ma natchnienie robi taką :-) ale już dość długo jej nie piłam muszę jej przypomnieć.
 
sprobuje wam opisac jak ja czesto robie kawe z mlekiem (musi byc rozpuszczalna albo z ekspresu).
podgrzewam troche mleka (jesli uzywacie tego skondensowanego to ma byc zimne, chociaz takiej wersji osobiscie nie probowalam). po podgrzaniu przelewam do przezroczystej (KONIECZNIE!) szklanki i ubijam go az zrobi sie piana. nastepnie biore lyzke, przystawiam ja do brzegu szklanki i DELIKATNIE wlewam kawe po sciance szklanki. efekt bardzo fajny, polecam dla gosci. jak ktoras sprobuje niech da znac.
 
zrobilam dzisiaj zupe meksykanska- pychota!
JA też:-) była pyszna :tak::tak::tak::tak::tak:i na pewno zagości na dłużej w naszym menu. Ktoś pisał że na drugi dzień jeszcze pyszniejsza ale nie sprawdzę bo nic nie zostało a przepis poszedł dalej bo mojej siostrze też zasmakowało. Tygrysku dzięki:-):-)
 
A gotowana znasz?
Do wrzatku wsypujesz kawe kilka lyzeczkek, (ja polecam do zmielonej kawy dodac cynamonu lub karadmonu lub galki muszkatolowej),zmniejszasz ogien i delikatnie mieszasz az zacznie kupic jak mleko. I gotowe!
Smakuje nawet nie-kawoszom, jest aromatyczna, i pyszna.
p.s.Tak naprawde to jest prawdziwa kawa po turecku,lub po arabsku i przygotowuje sie ja w takim specjalnym tygielku - specjalnosc mojego meza!:-)
Hruda to kiedy można wpaść:-D;-):-p
 
reklama
Klavell
jabłecznik

1/2 szkl cukru pudru
1 szk kaszy mannej
1 szk mąki krupczatki
2 łyż. proszku do pieczenia
1 kg jabłek (zetrzeć na tarce)
1/2 kost margaryny

Wszystkie składniki mieszasz na sucho większą "połowę" tego wsypujesz do wysmarowanej blaszki (mała okrągła) na to starte jabłka i na górę reszta suchej masy i na to cieniutkie plasterki margaryny na górę i to wszystko do piekarnika na 180 na ok 45-60 min. Musi się zarumienić.
Wychodzi taka a'la tarta pyszne jest na ciepło.
 
Do góry