reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
Moja ginka też nie dała do siebie komórki. Przyjmuje do 15 w szpitalu a prywatnie w poniedziałki i czwartki od 17 do 19 i można dzwonić na stacjonarny. Jeśli coś by się działo w nocy to zero kontaktu tylko na izbę przyjęć:tak:
no cóż trudno,ale wydaje mi się że skoro chodzi się prywatnie to powinna mieć kontakt z pacjentkami non stop w razie czego (w końcu sie płaci).

reklama
My wczoraj jechaliśmy do W-wy a że były korki to skrótami - polne drogi itp. Brzuch tak podskakiwał że bałam sie o małego a on później tak kopał - wyraźnie nie spodobała mu się wycieczka - jednak tym sposobem zaoszczędziliśmy 30 min więc było warto:tak:

Poza tym często się przeciąga i widze jak wystawia nóżki - śmiesznie to wygląda takie guzki na brzuchu po boku:-D

Madziarka czy jak Wam weszły podwyżki od stycznia to ty juz byłaś na zwolnieniu???
bo ja jestem na stażu i pracowałam do 18 kwietnia, teraz mają nam dać wyrównanie od stycznia, ja jestem na umowie o pracę więc chyba mi sie należy:baffled::baffled::baffled:
oczywiście za ten okres co przepracowałam, a poza tym na macierzyńskim to chyba dostanę juz wypłatę po podwyżce???
Agacino może Ty mi pomozesz, ponieważ prowadzicie przychodnie stomatol to bardziej sie orientujesz w sprawach kadrowych:sorry2:

Moim skromnym zdaniem, sprawa wygląda tak:
jesteś na zwolnieniu od 19 kwietnia, więc Twoje wynagrodzenie za czas choroby (a od 34. dnia zasiłek chorobowy) obliczone jest na podstawie średniego wynagrodzenia z miesięcy: kwiecień 2007 - marzec 2008. Jeżeli dostajecie podwyżkę z wyrównaniem wynagrodzenia od stycznia, to zmieni się Twoja podstawa wynagrodzenia/zasiłku chorobowego, bo do średniej trzeba będzie policzyć wynagrodzenie za styczeń, luty i marzec z uwzględnieniem podwyżki.
Dla przykładu: jeśli od kwietnia 2007 do marca 2008 zarabiałaś 1000 zł po odliczeniu składek na us, to taka (1000 zł) była do tej pory podstawa wymiaru Twojego wynagrodzenia chorobowego. Na początku maja dostaliście podwyżkę 200 zł - więc liczymy średnią od nowa i mamy 9 m-cy po 1000 zł i 3 po 1200 zł - a więc średnia rośnie do 1050 zł. Wynagrodzenie chorobowe za maj (a raczej począwszy od maja) będzie wyższe; należy też wyrównać wynagrodzenie chorobowe za kwiecień (tutaj różnica będzie niewielka, ale będzie).
Co do wynagrodzenia za urlop macierzyński, to jego podstawa powinna być taka sama, jak za czas zwolnienia - zgodnie z ustawą o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, podstawy tej nie ustala się na nowo, jeśli między zasiłkami (chorobowymi albo chorobowym i macierzyńskim) nie było przerwy dłuższej niż 3 m-ce; a taka sytuacja będzie u Ciebie. Podstawą wymiaru zasiłku macierzyńskiego będzie więc w Twoim przypadku nadal średnie wynagrodzenie za miesiące: kwiecień 2007 - marzec 2008 (oczywiście wyrównane od stycznia o podwyżkę, jak już opisałam wyżej).

Uffff... Mam nadzieję, że jest to w miarę jasne... Dla pocieszenia powiem, że te przepisy są bardzo zawiłe i podczas naszej kontroli z ZUS w zeszłym tygodniu pan kontroler powiedział mi, że nawet wiele programów kadrowo-płacowych źle oblicza zasiłki, a co dopiero biedne panie kadrowe :-D

Pracowite z Was Kobietki :-)

a odnośnie pokoiku - Maluszkowy pokój będzie miał wyraziste kolorki ponieważ cały dom jest w pastelach...i aż mnie czasami mdli od tych kremowych kolorków ;-)

Joasia czekam na zdjęcie maluszkowego pokoiku :-D mam nadzieję, że jak juz poustawiacie mebelki to cykniesz z jedno i się pochwalisz?

Joas-13kg dzwigac.....Moj Boze,przeciezTy sie zameczysz!Biedna....nawet nie ma Ci kto pomoc....

A ja dopiero teraz dolaczam Ogromne gratulacje dla Iwoszka i jej Meza!!!I duzo duzo zdrowka dla malej Bogny:-)
Poplakalam sie,gdy przeczytalam o kolejnym czerwcowkowym dzieciaczku....Ze wzruszenia..

O Boze!Wedlug mojego suwaczka weszlam juz w 9.miesiac!:-)

Witajcie dziewczynki!
Ale z Was pracowite mróweczki! Ja dzisiaj tylko sie wykapałam i pochowałam naczynia bo od wczoraj w zmywarce stały, jakos jestem taka rozlazła i nic mi sie nie chce- nawet ubrac :baffled:
musze zaraz sie zmobilizowac i wyskoczyc na zakupy- moj Ł dzisiaj wraca z pracy po 14-stej i w koncu pobedzie w domku ;-) posiedze troszke na forum poczytam i uciekam :-)

reklama
Asiowo-doskonale Cie rozumiem.Jai M juz nie mozemy sie doczekac kiedy mala przyjdzie na swiat,kiedy ja przytulimy,zlapiemy za nozke.....

Do góry