reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Moje dziecko ma zespół Downa

No nie. 🤬
Ja tam nie oceniam żadnej ze stron, ani nawet nie wypowiadam się co ja bym zrobiła. I nie bronię żadnej decyzji, ale aborcja w Polsce to farmakologiczne wywołanie porodu. Dziecko nie jest w stanie przeżyć w 16 czy nawet 20 tygodniu ciąży, więc umiera w trakcie porodu.
Także skoro sama oceniasz innych za komentarze to bzdury o wyciąganiu kawałka po kawałku zostaw też dla siebie, albo dla księdza po kolędzie.
farmakologiczne wywołanie porodu jest wtedy gdy zagraża to matce a nie że dziecko ma zespół Downa , o czym ty wgl piszesz

reklama
Kończę temat , bo tak jak i 2 lata temu nie dało się nic powiedzieć to i tak jest teraz . Grupka dziewczyn która wszędzie terminowałaby ciążę . Nie widziałam jeszcze inne waszej wypowiedzi . Z czego jedna sama ma dziecko z niepełnosprawnością a inna urodziła wcześniaka z którym też miała sporo przejść a i tak wypowiedzi są czasami straszne .

farmakologiczne wywołanie porodu jest wtedy gdy zagraża to matce a nie że dziecko ma zespół Downa , o czym ty wgl piszesz
Jak dla mnie, to w ogóle nie ma znaczenia. Napisałaś akurat o łyżeczkowaniu, ale podejrzewam, że ani oferta usunięcia próżniowego, ani zastrzyku w serce i porodu w znieczuleniu, nie zmieniałyby Twojej decyzji?

Kończę temat , bo tak jak i 2 lata temu nie dało się nic powiedzieć to i tak jest teraz . Grupka dziewczyn która wszędzie terminowałaby ciążę . Nie widziałam jeszcze inne waszej wypowiedzi . Z czego jedna sama ma dziecko z niepełnosprawnością a inna urodziła wcześniaka z którym też miała sporo przejść a i tak wypowiedzi są czasami straszne .
To są kobieto Twoje poglądy i decyzję.
Nie umiesz zakceptowac ,że ktoś ma inne ?.

Jak dla mnie, to w ogóle nie ma znaczenia. Napisałaś akurat o łyżeczkowaniu, ale podejrzewam, że ani oferta usunięcia próżniowego, ani zastrzyku w serce i porodu w znieczuleniu, nie zmieniałyby Twojej decyzji?
wprawie zostałam zmuszona do podjęcia takiej decyzji , jedynie kiedy zdecydowałabym się na wywołanie porodu to wtedy kiedy byłoby zagrożone moje życie ( mam inne dzieci i nie poświęciłbym się żeby one zostały bez matki ) . Sączyły mi się wody w 17 tyg i wtedy lekarze mnie uprzedzili że może dojść do takiej sytuacji . Ale to już jest sytuacja bardzo trudna . W sytuacjach gdzie zagrożone jest życie matki to jestem za ratowaniem jej życia ,tymbardziej jak ma dla kogo żyć .

O rzeczywistości.

A więc autorko:
Potwierdzenie wady amniopunkcją to podstawa.
Następnie przed Tobą jedna z trudniejszych decyzji w życiu.

1. Jeżeli zdecydujesz się urodzić, warto już szukać wsparcia w internecie. Od razu po porodzie zapisać dziecko na rehabilitację, na którą często czeka się ponad rok na NFZ. Czas ciąży to dobry czas, żeby się zorientować jakich specjalistów będzie potrzebować dziecko, jakich specjalistów masz w rejonie, może jakieś fundacje wspierające, działające lokalnie?
Nie daj się też wpędzić, że wiecznie będziesz uwiązana w domu, koniec z pracą itd.
Moje dziecko (zdrowe) chodzi do żłobka integracyjnego, razem z nią w grupie są dzieci z zespołem Downa. Normalnie przebywają w nim cały dzień, mają zajęcia ze wszystkimi dziećmi. Oprócz tego żłobek ma zatrudnionego fizjoterapeutę, logopedę, psychologa, terapeutę SI i w przypadku dzieci potrzebujących wsparcia, Ci specjaliści z tymi dziećmi pracują. Wiec warto poszukać podobnych placówek w swoim rejonie. U mnie jest to żłobek samorządowy.

2. Jeżeli zdecydujesz się na terminację. Zgłoś się do fundacji Federa. Oni pokierują Cię do psychiatry, który przy potwierdzonej amniopunkcją wadzie z zespołem Downa wystawi Ci skierowanie do szpitala z powodu ciąży zagrażającej Twojemu zdrowiu psychicznemu. Pokierują też Cię do najbliższego szpitala, który wykona terminację na NFZ z szacunkiem i bez zbędnych komentarzy ze strony personelu. Terminację poprzed poród wywołany farmakologicznie, a nie jakieś abstrakcyjne wyciąganiu kawałek po kawałku.

reklama
Do góry