reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2026

Dziewczyny, może orientujecie sie jak to jest. Jestem zatrudniona na spółce A(ciągłość pracy 5 lat w różnym wymiarze pracy obecnie 1/2 etatu) I spółce B (od stycznia 1/2 etatu, 100km od domu lepsza kasa) rozny NIP ten sam pracodawca. Powiedziałam szefowi o ciąży, od lipca zaproponował mi przejście na spółkę A na cały etat do czasu l4 z racji bliższej odległości i rozwiązanie umowy na spółce B. Jak podejdzie później do tego ZUS? Bedzie liczyl do zasiłku zarobki ze spółki B jeżeli stosunek pracy bedzie nieczynny?

reklama
Dziewczyny, może orientujecie sie jak to jest. Jestem zatrudniona na spółce A(ciągłość pracy 5 lat w różnym wymiarze pracy obecnie 1/2 etatu) I spółce B (od stycznia 1/2 etatu, 100km od domu lepsza kasa) rozny NIP ten sam pracodawca. Powiedziałam szefowi o ciąży, od lipca zaproponował mi przejście na spółkę A na cały etat do czasu l4 z racji bliższej odległości i rozwiązanie umowy na spółce B. Jak podejdzie później do tego ZUS? Bedzie liczyl do zasiłku zarobki ze spółki B jeżeli stosunek pracy bedzie nieczynny?
Będzie liczona średnia z ostatnich 12tu miesięcy, ale ja bym nie kombinowała w ciąży - żeby ZUS się nie przyczepił

Czekam u lekarza. Taka obsuwa ze z godzinę będę siedzieć. A specjalnie na cito małego do przedszkola odstawiałam jeszcze taki zaspany był biedny.

A o co mogą się przyczepić w sensie?
To podpowiada AI, w Twojej sytuacji wydaje mi się, że zmiana jest zasadna i bardzo łatwa do uzasadnienia- po pierwsze nie zmieniasz pracodawcy, tylko spółkę, w której i tak jesteś zatrudniona, a kwestia dojazdów 100km dla ciężarnej może być problematyczna więc wg mnie bez obaw 🙂 jak widać z zapisów chodzi o to czy zatrudnienie jest faktyczne, a nie po to by wyłudzać świadczenia czyli fikcyjne, a Ty już historię zatrudnienia tam masz dłuższą więc ja bym była spokojna 🙂 ale rób tak, jak dla Ciebie jest korzystniej.

Załączniki

• IMG_8668.jpeg
    IMG_8668.jpeg
    360,9 KB · Wyświetleń: 27
reklama
Ja bym przedzwoniła do Zusu i zapytala się jak oni patrzą na taką zmianę w papierach:) wytłumaczyła sytaucje, po to są w sumie aby odpowiadać na pytania ;)

Do góry