reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

❤️W lipcu bociany latają wysoko, my na dwóch kreskach zawieszamy oko !🫶✊️❤️

reklama
Różne są sytuacje i wydaje mi się, że jednak lekarz wie co robi, ja też dostawałam leki a wyniki miałam podobne do koleżanki

Wielu lekarzy daje sztuczny progesteron mimo, że progesteron jest w normie by pokazać pacjentce, że coś robi. Jaki jest sens brania leku bez niedoboru danego hormonu/pierwiastka (bo to się może odnosić do innych wyników)?
Ja nie wiem, ale w Polsce ludzie kochają brać leki i suplementy :)

Ale prolaktyny nie zbijasz progesteronem
To może po prostu nie strzelajmy co lekarz będzie robił i zaleci ;)

Najpierw piszesz o progesteronie, a teraz o prolaktynie to są różne rzeczy :)
Rozumiem, że badanie prolaktyny wykonałaś zgodnie z zaleceniami?
Proszę czytać ze zrozumieniem — nigdzie nie napisałam, że progesteronem zbijam prolaktynę. Lekarz wyraźnie powiedział, że jeśli obniżamy tę wysoką prolaktynę, to równocześnie chcemy też wesprzeć i podnieść progesteron, żeby zarodek miał lepsze warunki do zagnieżdżenia. To jest podejście komplementarne, a nie jedno zamiast drugiego.

Proszę czytać ze zrozumieniem — nigdzie nie napisałam, że progesteronem zbijam prolaktynę. Lekarz wyraźnie powiedział, że jeśli obniżamy tę wysoką prolaktynę, to równocześnie chcemy też wesprzeć i podnieść progesteron, żeby zarodek miał lepsze warunki do zagnieżdżenia. To jest podejście komplementarne, a nie jedno zamiast drugiego.

Bo u partnera wyniki nasienia są prawidłowe?

To jest Twoja decyzja - wynik progesteronu masz turbo dobry bo może to być nawet 40ng, a żadne leki nie są obojętne dla płodu (progesteron, szczególnie tego płci męskiej).

Prolaktynę za to masz mega wysoką, jeżeli nie karmisz piersią i nie wiem zupełnie czemu tyle czasu lekarz kazał Ci czekać by wprowadzić leki - w mojej ocenie zmarnował Ci cykl, bo leki obniżające ją działają bardzo szybko. Chyba, że nie wykonałaś badania prawidłowo i dlatego lekarz uznał, że woli żebyś je powtórzyła

Wielu lekarzy daje sztuczny progesteron mimo, że progesteron jest w normie by pokazać pacjentce, że coś robi. Jaki jest sens brania leku bez niedoboru danego hormonu/pierwiastka (bo to się może odnosić do innych wyników)?
Ja nie wiem, ale w Polsce ludzie kochają brać leki i suplementy :)
Tu się zgodzę, sama brałam dwie ciążę bez badania, ale wtedy myślałam że tak ma być, a jak sie okazuje nie mam najmniejszego problemu z progesteronem.

Ja dziś 15dc a testy ciągle blade... Ehh, miesiąc temu to w tym dniu miałam pik, a tu chyba dość późno to będzie 😭
Ja dziś 10dc, od pół roku zawsze tego dnia miałam peak na testach lh, a w tym cyklu takie blade jak nigdy 🤡 chociaż i libido wysokie i śluzu sporo. Jestem ciekawa czy ten początek endometriozy coś mi namiesza w cyklu.

reklama
Do góry