.
Ostatnia edycja:
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza
Warto isc do lekarza na pewno.Dziecko od urodzenia (dziś ma 7 tygodni) pręży się, wygina, kuli nóżki do klatki piersiowej, wydaje przy tym dźwięki jak jakiś mały wampir, stęka, a czasem płacze i to wszystko podczas snu i również wtedy kiedy nie śpi. Nie zliczę ile razy w ciągu dnia to robi. Rozumiem, że to może być przez kolki, niedojrzały układ trawienny itp, ma też chyba refluks. Ale czy jest to normalne, że robi to co kilka minut przez całą dobę?
Druga rzecz, która mnie trochę niepokoi to to, że przez 6 tygodni dziecko wypróżniało się po kilka razy na dobę, a w 7 tygodniu z dnia na dzień przestało się wypróżniać i robi tylko siku (karmione piersią + czasem 1 butelka modyfikowanego na dzień). Ostatnio od kilku dni kiedy karmię piersią to się nie wyprożnia tylko robi siku, a jak dostanie tę jedną butelkę MM to praktycznie po kilku minutach jest kupa. A pręży się i stęka cały czas, mimo, że nie ma wypróżnienia.
Nie wiem czy trzeba iść z czymś takim do lekarza, czy nie ma takiej potrzeby bo jest to normalne zjawisko i samo przejdzie? To pierwsze dziecko, nie ogarniam i potrzebuję porady
Bardziej mówi sie o tym, że przy kp nie musi byc wiele tych kup i codziennie, a autorka pisze, ze od pewnego czasu nie wyproznia sie. Owszem, przy kp moze byc odstep ok 7 dni miedzy kupami, ale nie jest to normalne, gdy dziecko pręży sie i wyraźnie cierpi.Ogólnie przyjmuje się, że bombel na mleku matki może nie mieć tak regularnego rytmu wypróżnień.
Na mm powinien już klocka wydalać regularnie.
Brzmi jak kolka albo zatrzymanie gazów. Jak dziecko pije mleko to nie pije go za szybko i łapczywie?
Moim zdaniem, zawsze warto zajść do lekarza.
Proponuję w takim razie isc do gastrologa z tymi problemami. Ten specjalista doradzi zywieniowo tez. Przyjrzy sie, zbada dziecko i oceni. Usg jamy brzusznej zleci.Tak, ulewa, ale nie dużo i nie mocno. Niestety mojego mleka wieczorem i w nocy jest mało i muszę podawać jedną butelkę MM bo inaczej jest ciągły płacz. Mam też problemy z karmieniem wieczorem i w nocy bo dziecko często nie chce chwytać piersi i ciągle płacze, irytuje się. Ten problem był już od urodzenia, były u mnie doradczynie laktacyjne w szpitalu ale niewiele mi pomogły. Była też pani neonatolog i oglądała wędzidełko, nie ma tu jakiegoś większego problemu. Dziś byliśmy w poradni preluksacyjnej i ortopeda powiedział tylko o herbatce z rumianku, koperku i wodzie z apteki...
Pediatra też wie, że karmię piersią i daję MM - nic nie mówił o tym że tak się nie powinno robić, położna środowiskowa też
Ja szukałam gastrologa dziecięcego. Mysle, ze lepiej zna sie na potrzebach takiego maluszka i zna dokladnie budowę jamy brzusznej, niedojrzałość układu trawiennego plus tak samo normy wyników badan z krwi moze lepiej ogarniać niz taki dla dorosłych.A gastrolog musi być koniecznie dziecięcy czy może być po prostu gastrolog, również od dorosłych?
Nie musisz moim zdaniem na ten moment nic robić. Tak napisałam o tych badaniach dla przykładu, ze gdyby zlecił cos to on lepiej je zinterpretuje niz inny lekarz. Normy dziecięce,a szczególnie niemowlęce sa inne (laboratoria często nie podają norm dla dzieci). Lekarz zrobi wywiad i zastanowi sie co dalej.A jakie badania krwi powinnam zrobić żeby ''było szybciej''? Czy może nie powinnam robić wcześniej, tylko dopiero to co zleci lekarz?