reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
Agacinko-moja Maja co prawda 12 godzin pod rzad jeszcze nie spala,ale nieraz zdazalo sie 9 godzin,ostatnio 10-bez jedzenia i przewijania.I widze,ze jej to nie przeszkadza,budzi sie zadowolona,bez placzu (tylko guganie,pokrzykiwanie),no i ladnie przybiera na wadze:-)Polozna tez mi mowila,ze to nic nie szkodzi-tylko u noworodka trzeba dbac o regularne posilki.

My z M postanowilismy,ze ja zostane na razie z Maja w domu-nie spieszy mi sie do pracy.Mysle,ze moze na wiosne lub lato poszukam jakiejs nowej pracy,a wtedy moze mama M zostanie z Maja.

reklama
agacinko 12 godzin:szok: mój Mikoś śpi max 8 godzin pod rząd :tak:maajka ma racje skoro maluch dobrze przybiera to chyba nie powinnaś się martwić:tak: choć mówi się że nocne karmienie najbardziej wartościowe ale ile w tym prawdy tego nie wiem:no:

Mam w domu eurespal( Olek bierze) i najchetniej bym podałą Antkowi ale nie będę leczyła takiego maluszka na własną ręke.

Magdziarko mi lekarz zapisał 2-3 x dziennie wapno 2ml i cebion tak samo po 5 kropelek, a Eurespal na kaszelek 2x dziennie po 1,5 ml przez 5 dni podawałam i jest lepiej małemu tylko mały katarek został. Osłuchowo było jak u Antka -czysto:confused:

Witam czerwcóweczki!!!!:-):-):-):-)

Aniu gratuluję udanych chrzcin:-) Jeszcze nie otrzymałam odpowiedzi na temat nosideł i chust.

Wyobrażcie sobie, że wczoraj po ponad 3 miesiącach od porodu pojawiły się położne. Nie wiem po co. Jakieś niekumate baby. Pytały się czy mam pytania. Jak zaczełam zadawać,to nic konkretnego nie odpowiedziały i nic czego bym sama nie wiedziała.

ZDRÓWKA ŻYCZĘ WSZYSTKIM CHORYM

Dopiero teraz doczytałam ;-) A złożyłaś już wniosek o ten wychowawczy? Jeśli nie, to kiedy będziesz to robić? I z jaką datą rozpoczęcia?
macierzyński mam do 28 października. Potem mam napisać podanie o urlop czyli odbiorę sobie wakacje...bo my nauczyciele nie mamy urlopu wypoczynkowego.Mamy go tylko w wakacje czyli 6 tygodni..a potem jeszcze dwa dni opieki na dziecko i dwa dni na drugie czyli ok 10 grudnia wszystko mi się pokończy i wtedy chcę iść na wychowawczy.
A z tym L4 to kiedyś w wakacje byłam chora i przyniosłam L4 do pracy to we wrześniu teoretycznie mogłam wrócić o tydzień później..ale weź to tak dziwnei sa lekcje i wychowawstwo i nie było jak:dry:

macierzyński mam do 28 października. Potem mam napisać podanie o urlop czyli odbiorę sobie wakacje...bo my nauczyciele nie mamy urlopu wypoczynkowego.Mamy go tylko w wakacje czyli 6 tygodni..a potem jeszcze dwa dni opieki na dziecko i dwa dni na drugie czyli ok 10 grudnia wszystko mi się pokończy i wtedy chcę iść na wychowawczy.

opieka na dziecko przysługuje w wymiarze 2 dni niezależnie od liczby dzieci :tak: Ale oczywiście pracodawca zawsze może zastosować korzystniejsze uregulowania, więc jeśli nie wie o tym, że liczba dzieci nie jest ważna, to może dawać po 2 dni na każde dziecko i nikt nie będzie miał do niego pretensji :-)

A z tym L4 to kiedyś w wakacje byłam chora i przyniosłam L4 do pracy to we wrześniu teoretycznie mogłam wrócić o tydzień później..ale weź to tak dziwnei sa lekcje i wychowawstwo i nie było jak:dry:

Bo pracodawca może dać ten zaległy urlop zaraz po zakończeniu poprzedniego, ale wcale nie musi :tak:

a ja dzisiaj już padam... mala ciągle mi gorączkuje i jest strasznie marudna, no i tylko rączki ją uspakajają :baffled:jak to dobrze że jest tv, to przynajmniej bez płaczu małej mogę iść do toalety (dzisiaj ganiam co chwilę i mam nadzieję, że to nie grypa jelitowa :dry:). Wczoraj mała się nawet śmiała do telewizora jak przechodziłyśmy bliżej :szok:

odnośnie pracy... za bardzo nie chcę wracać do tej samej, dlatego mam zamiar na wychowawczym szukać innej i tak się zastanawiam, czy pod koniec wychowawczego mogłabym złożyć wymówienie :confused: jak wcześniej mi szef nie podziękuje, bo w firmie jest zwyczaj, że jak ktoś zaraz po macierzyńskim nie wróci do pracy, to po wychowawczym nie ma co liczyć na powrót... u mnie jeszcze zwolnienie od 3 m-c ciąży... szefowa to mi nawet dzień dobry nie odpowiada :crazy: więc dlatego powrót do pracy w tym samym miejscu jest raczej niemożliwy... zresztą za te pieniądze :sorry2::baffled:
a wiecie może czy wychowawczy liczy się do stażu pracy? pokręcone to wszystko...

Pytałam o to, czy już złożyłaś wniosek o wychowawczy, bo to wpływa na moją odpowiedź na podstawowe pytanie :-)
Jeśli złożysz powiedzmy w listopadzie podanie o urlop wychowawczy od 10 grudnia, to zgodnie z prawem od tego dnia pracodawca udzieli Ci właśnie tego urlopu. Nie zmieni sytuacji fakt, że w międzyczasie będziesz na zwolnieniu lekarskim i z tego powodu nie wykorzystasz urlopu wypoczynkowego. Możesz jednak wycofać wniosek o urlop wychowawczy (najpóźniej tydzień przed jego rozpoczęciem), wykorzystać do końca wypoczynkowy i dopiero potem iść na wychowawczy (oczywiście składając o niego uprzednio nowy wniosek - 2 tygodnie przed rozpoczęciem). Co więcej, jeśli w ten sposób (tzn. dzięki zwolnieniu lekarskiemu) przedłuży Ci się wypoczynkowy do stycznia 2009, to możesz jeszcze wykorzystać cały urlop wypoczynkowy za 2009 i dopiero iść na wychowawczy.

reklama
Do góry