reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Starające się 2008

Witam kochane dziewczynki :) bylam wczoraj u lekarza, pobral zmi znowu posiew i jak wynik bedzie ok, a odbieram go w poniedzialek .... wtedy czekam juz na zabieg HSG szczerze wam powiem ze mam obawy przed tym zabiegiem ...hm...

reklama
Dziś niestety nie było miejsc w szpitalu ale mam zarezerwowane na wtorek może coś się zwolni. Ta noga gin zaczyna mi się coraz bardziej podobać, jestem z nią w kontakcie sms'owym i wiecie na koniec pisze pozdrawiam albo dobrej nocy jakoś tak miło prawda ;-)Wolałabym mieć to już za sobą ale te 4 dni jeszcze wytrzymam a może samo zacznie się ronić no zobaczymy.

Kinguś kochana-szkoda, ze musisz czekac az do wtorku, mam nadzieje, ze wtedy ju nie bedzie zadnych przesuniec terminow bo to pewnie straszne takie czekanie. Ale Ty jestes wyjatkowo dzielna - podziwiam Cie!!! I będę bardzo dopingowala dalszym Twoim staraniom-kolejnym razem musi sie udac! I fantastycznie ze trafilas na taka super lekarke, dobry gin to podstawa! A w dodatku jak ma jeszcze ludzkie podejscie to zawsze podnosi na duchu. Mam nadzieje, ze najblizsze dni miną ci szybko i bez zmartwień. Buziaki!

Ostatnia edycja:
http://slub.onet.pl/1,1,23xt7,hi3ih,fjz,0,wasze_sluby_album.html
imagination- kochana ja bylam w 4 tygodniu i 6 dniu od ostatniej @ i moje malenstwo nie wiem czy pecherzyk czy zarodek mial 5,8mm,, nie wiem czy twoje wymiary zarodka sa dobre bo sie na tym nie znam,, ale napewno wszytsko ok jest:)
to chyba nie do mnie...:confused:
ja nie byłam jeszcze na usg, będę za tydzień, to będzie 8 tydzień od ostatniej @... Ciekawe co ujrzę :-)

Dziś fatalnie się czuję. Od rana biegam z Ukochanym po mieście, bo On miał sporo spraw do załatwienia i chciał towarzystwo :blink: No więc od 9 do 13;30 na nogach... Głowa boli straaasznie, zmęczenie, mdłości, odbijanie się i czasami zakłuwanie... Teraz robię obiad i potem się kładę. Pewnie pójdę spać, bo senność mnie ogarnia od dłuższej chwili, ale cóż, trzeba najpierw spełnić obowiązki a potem przyjemności:-)
Miłego dnia Kobitki, zajrzę pewnie dopiero wieczorkiem:tak:

Witam kochane dziewczynki :) bylam wczoraj u lekarza, pobral zmi znowu posiew i jak wynik bedzie ok, a odbieram go w poniedzialek .... wtedy czekam juz na zabieg HSG szczerze wam powiem ze mam obawy przed tym zabiegiem ...hm...

witaj kochana.....
to dobrze ze lekarz podjal jakies kroki :-)
co do Hsg tez mnie to czeka ale dopiero w maju 2009, a boje sie cholernie:eek:

No ale czego sie nie zrobi dla fasolki :tak:
Z tym badaniem jest roznie- jedna kobieta przechodzi to bardzo bolesnie, a inna znowu bezbolesnie :confused2: wszystko zalezy od tego czy sa zrosty w jajowodach czy ich nie ma..... ale pocieszajace jest to ze bardzo bardzo duzo liczba kobiet w pierwszych 6 cyklach po zabiegu zachodzi w ciaze:tak:
Moja kolezanka zaszla w drugim cyklu po Hsg ;-) a wczesniej starala sie 2,5 roku.
Wiec powodzenia i owocnych staranek po Hsg zycze :tak::laugh2:

dla chcacych mnie blizej poznac zdjecia z naszgeo slubu
a ja czuje sie roznie, raz mi nic nie jest a raz mam okorpne mdlosci, zgage, plus dochodza albo zaparcia a jak juz mnie pogoni to zas siedze na kibelku,, zmeczona i senna jak nigdy,, padam o 8.30 , spie w autobusie jadac do pracy i wracajac.. masakra..i co jest najlepsze chyba hormony ostro dzialaja albo dziudzius bardzo sie rozwija bo moja cera - pisalam wcxzesniej ze ja mialam bardzo tradzik.. wszytsko znika,, pozostaly takie drobniutkie pojedyncze.. naparwde jest dobrze, w ciagu tygodnia moja cera bardzo sie poprawila...:)) a moje cycuchy tak strasznue mnie bola ze szok, nawet dotknac ich nie moge a i stanik uwiera:-D bardziej ze to hormonki dzialaja..:-Dmam tylko nadzieje ze z dziudziusiem wszytsko ok, na usg ide 20 pazdziernika..i sie boje, ale wierze i bardzo chcialabym ze wszytsko bedzie dobrze i zobacze moja mala kruszynke:-D

TIKANIS- piekne zdjecia slubne, a propos-gratulacje z okazji zblizajacej sie rocznicy!!!
Kochana-tak jak pisalam juz wczesniej chyba do Imagination-ciesz sie z tych objawow jakie masz, przynajmniej masz pewnosc, ze dzidzia rosnie zdrowo i daje o sobie znac! A na zaparcia sprobuj moze jakies ziółka - choc m i zawsze pomaga szklanka letniej przegotowanej wody wypita na czczo.
A i chcialam Cie zapytac-w kwestii tradziku-ja walcze z moim, tez buzia wyglada strasznie-teraz mam antybiotyk, ale to juz ktorys raz z kolei i niewiele pomaga-czy Ty stosowalas jakies srodki przed ciaza, ktore moglabys polecic? Bo ja trace juz nadzieje, na ladna cere....

dla dziewczynki ktora pytala wczoraj co to jest Hsg ( przepraszam ale nie pamietam ktora :zawstydzona/y:

[SIZE=+1]HISTEROSALPINGOGRAFIA[/SIZE]

[FONT=Arial,Arial CE,Helvetica][SIZE=-2]Badanie nazywane jest również: HSG[/SIZE][/FONT]

TEORETYCZNE I TECHNICZNE PODSTAWY BADANIA

Badanie polega na uzyskaniu obrazu jamy macicy i jajowodów przy użyciu promieni rentgenowskich. Obraz jamy macicy i jajowodów uzyskuje się poprzez wprowadzenie przez drogi rodne kobiety środka cieniującego (kontrastu), który silnie pochłania promieniowanie rentgenowskie.

CZEMU SŁUŻY BADANIE?

Badanie to umożliwia w sposób inwazyjny ocenę kształtu jamy macicy (stwierdzenie zmian rozwojowych, przegrody, niedorozwoju macicy, guzów macicy), ocenę zmian chorobowych jej błony śluzowej, czyli endometrium (istnienie przerostu, polipów, zrostów śródmacicznych), a także ocenę przebiegu, drożności, kształtu jajowodów oraz zmian w okolicy przydatków macicznych (rozpoznanie zrostów okołoprzydatkowych). Badanie wykonuje się w celu dokonania rozpoznania lub precyzyjnego określenia specyfiki istniejącego zaburzenia.

WSKAZANIA DO WYKONANIA BADANIA
Diagnostyka niepłodności, dotycząca kontroli drożności jajowodów i wykluczenia zmian patologicznych w obrębie jamy macicy.
Ocena skuteczności leczenia niedrożności jajowodów.
Podejrzenie niewydolności szyjki macicy w przypadkach niemożności donoszenia ciąży.
Podejrzenie gruźlicy narządu rodnego.

Badanie jest wykonywane na zlecenie lekarza

BADANIA POPRZEDZAJĄCE
Wymagane są badania: ginekologiczne ultrasonograficzne narządu rodnego i rozmaz mikrobiologiczny z pochwy. Patrz dodatkowo "Badania poprzedzające znieczulenie" w "Metody anestezjologiczne w badaniach diagnostycznych" w rozdziale "Metody znieczulania".

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DO BADANIA
Zaleca się spożycie lekkiej kolacji w dniu poprzedzającym badanie; można zjeść lekkie śniadanie w dniu badania. Rano w dniu badania należy wykonać lewatywę (patrz "Sposób przygotowania do badania" w "Kolonoskopia" w rozdziale "Badania w chorobach układu trawienia"). 20 minut przed badaniem należy przyjąć w czopku doodbytniczym środek rozkurczowy.
Badanie wykonuje się do 10. dnia cyklu miesiączkowego (licząc od 1. dnia krwawienia). Badania nie wykonuje się w czasie krwawienia miesiączkowego nawet w przypadku śladowego krwawienia z ujścia zewnętrznego części pochwowej szyjki macicy. Patrz dodatkowo "Sposób przygotowania do znieczulenia" w "Metody anestezjologiczne w badaniach diagnostycznych" w rozdziale "Metody znieczulania".

Przy badaniu może zaistnieć konieczność znieczulenia ogólnego

OPIS BADANIA
Badanie wykonywane jest w pracowni rentgenowskiej. Pacjentka kładzie się na brzegu stołu rentgenowskiego, przyjmuje pozycję jak w badaniu ginekologicznym (ma zgięte we wszystkich stawach kończyny dolne), jest rozebrana i przykryta prześcieradłem chirurgicznym.
Badający zakłada pacjentce wzierniki pochwowe, uwidacznia ujście zewnętrzne szyjki macicy, w które - po uprzednim poprzecznym uchwyceniu odpowiednim narzędziem części pochwowej szyjki macicy - wprowadza końcówkę specjalnego aparatu (aparatu Schultza). Aparat ten służy do wprowadzenia do jamy macicy środka kontrastowego.
Wprowadzanie środka cieniującego do jamy macicy badający kontroluje na ekranie monitora, który jest połączony z aparatem rentgenowskim. Po zarysowaniu kształtu jamy macicy wykonuje się I zdjęcie. II zdjęcie wykonywane jest po uwidocznieniu przebiegu światła jajowodów i wydostaniu się środka kontrastującego do jamy brzusznej, co świadczy o drożności jajowodów (Ryc.4-8).
ryc4_8.gif

[FONT=Arial CE, Arial][SIZE=-2]Ryc.4-8 Jeden ze sposobow podania kontrastu
w histerosalpingografii
[/SIZE][/FONT]
W celu uwidocznienia kontrastu w jamie brzusznej lub dla uwidocznienia zrostów okołojajowodowych wykonuje się III zdjęcie rentgenowskie. Wszystkie opisane zdjęcia wykonywane są w projekcji przednio-tylnej. Ilość zdjęć rentgenowskich, a także niekiedy zmiana projekcji (np. na skośną w przypadku lepszego uwidocznienia wodniaka jajowodu) uzależniona jest od rodzaju schorzenia. Badanie zazwyczaj nie jest bolesne. Jednakże, w przypadku braku drożności jajowodów, pacjentka może odczuwać ból z powodu wzrostu ciśnienia środka kontrastowego. Patrz dodatkowo "Opis metod znieczulenia" w "Metody anestezjologiczne w badaniach diagnostycznych" w rozdziale "Metody znieczulania".

Wynik badania przekazywany jest w formie opisu, niekiedy z dołączonymi zdjęciami (kliszami) rentgenowskimi.

CZAS
Badanie trwa zwykle do 20 minut

INFORMACJE, KTÓRE NALEŻY ZGŁOSIĆ WYKONUJĄCEMU BADANIE
Przed badaniem
Data ostatniej miesiączki.
Ewentualne uczulenie na środki kontrastowe.
W czasie badania Wszelkie nagłe dolegliwości (np. ból, duszność, nudności).

JAK NALEŻY ZACHOWYWAĆ SIĘ PO BADANIU?
Pacjentka powinna do dwóch godzin pozostawać pod obserwacją lekarską. Patrz dodatkowo "Jak należy zachowywać się po znieczuleniu?" w "Metody anestezjologiczne w badaniach diagnostycznych" w rozdziale "Metody znieczulania".

MOŻLIWE POWIKŁANIA PO BADANIU
Mogą rzadko wystąpić objawy uczulenia na środek cieniujący. Wcześniejsze określenie stopnia czystości mikrobiologicznej pochwy poprzez oceną rozmazu mikrobiologicznego eliminuje możliwość powikłań w postaci zapalenia przydatków i zapalenia otrzewnej. Patrz dodatkowo "Możliwe powikłania po znieczuleniu" w "Metody anestezjologiczne w badaniach diagnostycznych" w rozdziale "Metody znieczulania". Jeśli jest taka potrzeba, badanie może być powtórzone. Wykonywane jest u pacjentek w każdym wieku. Nie może być wykonywane w okresie krwawienia miesiączkowego i u kobiet ciężarnych.

Kropeczko, nie chcę Cię wprowadzać w błąd, trochę teraz pocztałam w necie i podobno test może się pomylić (może mieć jakies wady, choc to podobno rzadko się zdarza), jest coś takiego jak ciąża chemiczna, czyli test pozytywny a ciąży nie ma, ale to chyba jest własnie bardzo wczesne poronienie... podobno niektóre choroby czy zażywanie niektórych leków może miec wpływ na wynik testu... czasami jest wczesna ciąża a organizm sam wchłoną słaby zarodek

Elizabeth - wlasnie tez troche o tym czytalam, no nic, nie ma co sie rozczulac, moze byla to pomylka, a moze samoczynne poronienie. Wole juz o tym nie myslec, bo to dolujace. Widocznie tak mialo byc, zobaczymy jak kolejne staranka beda przebiegaly. A te samoczynne poronienia to podobno przed pojawieniem sie spodziewanej@ sa bardzo czeste....niestety:-)

dzieki za odp:-)

Melduję powrot :-):-):-)

Nie wiem od czego zacząc, prawdopodobnie to za niski progesteron był przyczyną zaniku moich objawów- mam już luteinę i mam nadzieje, że będzie już dobrze. Za tydzień kontrola..a i dla pewności zrobilismy bete i odpowiednia w stosunku do norm i ostatnich badań.:-)

Dziekuję Waa za wszystkie cieple słowa- oj jak to dobrze wiedziec, że tyle osob czekało na te wiadomości- maz się smieje ze mnie ze pierwsze co robie to lece na komp do was:):-)

Mam nadzieje ze ta luteina pomoze..

A i dziewczyny pamietajcie jak macie jakiekolwiek objawy to nigdy nie zaszkodzi wizyta u lekarza...gdybym czekala..to tego progesteronu moglibyśmy niezauważyć, albo zwrócic uwage za pozno
Ell-cale szczescie , ze jednak poszlas do tegi lekarza, okazuje sie ze kolejny raz 9tak jak w przypadku Elizabeth) nasza kobieca intuicja nie zawodzi:-)
Uwazaj na siebie i malenswto-a wszystko bedzie dobrze!

Ostatnia edycja:
katarzynak83;

Dziewczyny, nie wiem co myśleć... czy jest dobrze czy zle do cholery! Nie ma to jak isc do beznadziejnego lekarza :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

KATARZYNAK-masz dobrze myslec! I unikac lekarzy konowałów, bo tylko stracha napędzają i człowiek się zamartwia. A skoro zrobiłaś ponownie to usg i ten doktor ktory konsultował powiedział, ze jak na taka wczesną ciązę wszystko wyglada dobrze to czekaj spokojnie na swojego profesora, nie biegaj już po lekarzach-ewentualnie w poniedzialek zrób sobie dla wlasnego spokoju betkę - zobaczysz sama jak ladnie przyrasta - bo napewno wszystko jest w porządku i fasolka rośnie zdrowo tak jak powinna!

reklama
Lilu-dzieki bardzo za obszerne wyjasnienia, to ja pytalam o to badanie. W miedzyczasie juz troche na ten temat znalazlam w sieci, ale nie tak szczegolowe informacje jakie ty podalas. bardzo dziekuje.
Mam nadzieje, ze zarowno Ty jak i Julitka- nie bedziecie odczuwaly bolu w trakcie badania i ze wszystko bedzie dobrze po.
pozdrawiam!

Do góry