reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudniowe mamusie 2008

sama juz nie wiem co to są za krostki, spróbuje jutro niczym nie smarować i zobacze jaki będzie efekt (od 4ms. smaruje tylko ZIAJKĄ)

Widzisz ja smarowałam tylko Oliwka w zelu...i tez ni stad mi to wyskoczyło...... no,ale pomeczyłam sie z tydzien ponad....wygladało to okropnie cieszyłam sie,ze w tym czasie nie mialam zadnej wizyty,bo az wstyd...ale na szczescie zeszło:} bedzie dobrze:}

reklama
Tygrysek,Bliźniaki,Xpatrysiax dziekuję za słowa otuchy:tak: wierze,że jak mała będzie już z nami to już będzie dużo lepiej przynajmniej psychicznie;-)i tak szczerze mówiąc to jej przyjście na świat jest jedyną rzeczą która ostatnio jeszcze mnie cieszy i dodaje chęci do życia;-)bo tak poza tym to jest kiszka:-(

ja mam szczęście, należy mi się urlop macierzyński, obowiązkowe becikowe i kasa z ubezpieczenia mojego i męża (zakombinowałam i jak tylko dowiedziałm się że jestem w ciąży podwyższyłam składkę)

a zła wiadomość to taka, że ostatnio w mojej firmie jest tendencja do zwolnień
niedawno wróciły 2 kumpele po macierzyńskim i dostały wypowiedzenia ze stałych umów co prawda z innych działów ale z tej samej firmy:szok::szok::szok:
aż się boję co będzie jak ja wrócę do pracy, w październiku rodziła kumpela z pracy z tego samego pokoju co ja więc zobaczę co z nią zrobią, mam nadzieję że do maja sytuacja sie ustabilizuje:-(

BLIŹNIAKI dzięki i mam nadzieję, że dotrwam....a za ten piec to ja Cię podziwiam-bo ja to bym wybuchła razem z nim jakbym zaczęła coś kombinować przy nim;-)

MISIÓWKA jeszcze mi się tak spodoba, ze przenoszę:-DTak jak kiedyś pisałam rodzimy w terminie:happy:

VILLEMO serdeczne dzięki-ja też dzisiaj odbierała wyniki badań-mocz, morfologię, WR i HBS - i wszystko ok, nawet mi morfologia się poprawiła-dlatego życzę Ci tego samego:tak:

Wiecie co do krostek to ja jak kupiłam sobie Mustelę na rozstępy i zaczełam smarować brzuszek to takie krostki mi wyskoczyły i swędziały-więc przestałam i zniknęły, a od niedawna zaczęły mnie swędzieć nóżki:baffled:ale zaczęłam pod prysznic stosować OILATUM-bo dla siebie kupiłam yteż jak sie doczytałam, ze łagodzi takie stany-I SIĘ SKOŃCZYŁO drapańsko:rofl2:

Misiówka-u mnie sa czerwone bo oczywiście je drapałam :/
a to cos dla tych mam które nie moga sie doczekać
Kilka sposobów na spóźnialską/iego:
-sex :)) jest to naturalny masaz szyjki macicy, skurcze macicy pojawiaja sie rownież podczas pobudzania brodawek
-ruch,maliny i wanna- długi spacer w tempie-nie wywołując zadyszki,korzystanie ze schodów zamiast windy, wywar z liści(nie owoców) malin które działaja naskurczowo-pamiętajmy ze nie działa to natychmiast i mozna to stosowac dopiero po 38tc, pryszni czy wanna z ciepłą wodą,rozluźniają i relaksują,ale tak naprawdę są skuteczne dopiero gdy poród już się rozpoczął.
A tu sposoby, które juz powinny byc stosowane pod okiem lekarza lub połoznej:
-lewatywa głęboka
-olej rycynowy
a tego nie polecają:
-jedzenie ostrych potraw
-jajecznica z cebulą
-samochodowy rajd po wyboistej drodze
-mocna fusista kawa
-lampka czerwonego wina
-herbatki przeczyszczające

a tu coś na temat ''dodatkowego'' urlopuu:
po urlopie macierzynskim przysługuje urlop wypoczynkowy .Pracodawca ma obowiązek takiego urlopu udzielić i za ten czas wypłacić wynagrodzenie-zgodnie z art.136 par.3 kodeksu pracy
ooo znalazłam..mo ze się którejśc przyda
urlopy dla mamy i taty!!!!!
URLOP MACIERZYŃSKI!komu przysługuje?
-matce,która w dniu porodu była zatrudniona na podstawie umowy o prace!
URLOP NIE PRZYSŁUGUJE:
-kobietom,którym umowa rozwiązała się z dniem porodu
-pracującym na umowe zlecenie lub o dzieło
-bezrobotnym
-studentkom(chyba że jednocześnie studiuja o pracują na podstawie umowy o prace)

JAK DŁUGO TRWA?
-18tyg-przy pierwszym porodzie
-20tyg-przy kazdym nastepnym
-28tyg-w przypadku urodzenia wiecej niz jednego dziecka przy jednym porodzie
-8tyg-gdy dziecko urodzi sie martwe lub umrze przed upływem 8 tygodnia zycia

Urlop wychowawczy:
KOMU PRZYSŁUGUJE?
-urlop wychowawczy przysługuje każdemu pracownikowi, który ma co najmniej 6-miesieczny staz pracy-zarówno matce jak i ojcu dziecka! (z urlopu mozna skorzystac do ukończenia przez dziecko 4 lat)
JAK DŁUGO TRWA?
-maksymalny wymiar urlopu to 3 lata.Mozna go wziąć w całości lub w częściach)do 4)
CO Z ZASIŁKIEM WYCHOWAWCZYM?
-urlop wych. nie jest płatny-nie ma ma obecnie czegos takiego jak zasiłek wychowawczy,ale gdy w rodzinie mies. dochód nie przekracza 504zł na osobę można ubiegać sie o tzw. dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem.Dodatek wynosi 400zł i jest wypłacany przez 2 lata.

a teraz to co chyba ciekawi większośc tatusiów...
CO PRZYSŁUGUJE OJCU?
-urlop wychowawczy-na takich samych zasadach jak u matki dziecka
-urlop macierzyński-przysluguje tylko wtedy gdy matka dziecka po wykorzystaniu 14tyg urlopu mac. rezygnuje z reszty(ta reszte moze wykorzysta ojciec)
sytuacje szczególne gdy ojciec od początku korzysta z urlopu i zasiłku macierzyńskiego:
-matka dziecka(która była ubezpieczona) zmarła
-mężczyzna przyjmuje na wychowanie dziecko i chce je adoptować lub wychowac w ramach rodziny zasteocznej

mam nadzieje że komus ta lektura sie przyda :))

ja mam szczęście, należy mi się urlop macierzyński, obowiązkowe becikowe i kasa z ubezpieczenia mojego i męża (zakombinowałam i jak tylko dowiedziałm się że jestem w ciąży podwyższyłam składkę)
Villemo to tylko pozazdroscic....widzisz no ja jeszcze byłam na studiach jak sie dowiedziałam,ze jestem w ciąży.... bardzo sie z niej ciesze,chociaz jak widac nawet na opiece strace:p

to moze mi tez uda sie Ciebie trszeczke wykorzystac :rofl2:
hmmmmm moze orientujesz sie czy mi cokolwiek przysługuje... dopiero skonczyłam studia, nie jestem jesce nigdzie zatrudniona- poki co ubezpieczona przez taka wspaniała instytucje jaka jest Urzad Pracy i slubu poki co tez nie mam jak juz wspomiałam.... bo chyba jestem w takiej super sytuacji,ze nic z nikad nie dostane....:zawstydzona/y:
skoro nie byłaś nigdzie zatrudniona to niestety nic ci sie nie należy z zus-u :-(
ale becikowe dostaniesz :tak:

reklama
Do góry