reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Karmienie piersią/butelką a potem inne jedzonko

Ja gotowałam przez jakiś czas marchewkę, pietruszkę, ziemniaczka i kawałek piersi z kurczaka potem blendowałam, jak skończył 7 m-cy dodałam brokuła, a teraz buraka ale nie wiem czy nie dostał uczulenia od Bebiko - choć dopiero teraz (to troszkę zastanawiające) - ma tak jakby zmarznięte policzki i skóra jest błyszcząca - żadnych krostek - czy to może być skaza białkowa a może ma uczulenie na tego buraka bo od jakiegoś tygodnia jak mu go daję i wyskoczyło na twarzy?

reklama
Apropos jedzenia - nie wiem , czy to odpowiedni watek na takie pytanie ale...
Jak dbacie o higiene jamy ustnej waszych pociech? Jak często myjecie pierwsze ząbki i czym? Chodzi mi o to - czy gazą czy szczoteczką, czy nakładka na palec? Używacie już do tego jakiś specyfików?
Ja na razie przecieram Nati ząbki gazą namoczoną w przegotowanej wodzie (2 razy dziennie - po obiedzie i kolacji).Może powinnam po każdym posiłku...????
Bbakania, pisałyśmy już o tym :tak:

https://www.babyboom.pl/forum/dziec...eciaczkow-nowy-stary-watek-14914/index22.html

Ostatnia edycja:
Babakania :-)

Dziewczynki mam pytanie czy jesli maluszkowi wyjdzie juz kilka zabkow to czy mozna zaczac je myc jesli tak to czym dokladnie:confused:
Marysia jeszcze niema,ale chce sie zabezpieczyc;-)

Nawet nie "można", a trzeba! Przecież na tych ząbkach już zostają resztki mleka i innego jedzonka. Od urodzenia trzeba maluszkowi dwa razy dziennie przemywać dziąsełka - najlepiej gazikiem nawiniętym na palec, i te pierwsze ząbki też można na początku w ten sposób przemywać. Ja przyznam się szczerze, że jakoś nigdy nie pasował mi ten gazik i od samego początku używamy specjalnej mięciutkiej szczoteczki dla niemowląt (Jordan 0-2). Lenka jest przyzwyczajona do takich zabiegów pielęgnacyjnych i chętnie się im poddaje :tak: Myjemy całe górne i całe dolne dziąsełko, a potem dodatkowo chwilkę szorujemy oba zęby ze wszystkich stron :-)

Kłaniam się:tak:;-)
My mamy silikonową szczoteczkę zakładaną na palec. Ale mały na razie średnio ją toleruje. Od poczatku wolał czyszczenie gazikiem- tak masujemy całe dziąsła. Na koniec doczyszczam szczoteczką ząbki...aż dwa:-D.

Ja dla Kingi mialam na poczatku taka silikonwa na palec i bylo ok Pozniej robilo sie niebezpiecznie dla mojego palca.Mialam jeszcze taka szczoteczke gryzak chicco cos takiego
NUK szczoteczka 2szt gryzak zestaw szczoteczek@ (538328897) - Aukcje internetowe Allegro
Noo a pozniej ok roku przeszlismy juz na zwykla szczoteczke
Teraz chyba od razu kupie ta nuk i jak co to gazik i bedziemy sie czyscic

reklama
Ostatnio Wam pisałam, że Natalka nie przyswaja nic
co nie ma konsystencji papki. Żadnych małych kawałeczków jedzenia.
W końcu sie udało. Je wszystko bardzo ładnie. A nauczyła się na ciasteczkach (z HIPPa). Grunt, że posutkowało :)
Zresztą Jej smakuje wszystko i w każdej ilości.
Fajnie, że się udało. Ja się chwaliłam moim małym, że je ładnie jedzenie z kawałeczkami...niestety ostatnio mu się odwidziało. Jak poczuje tylko cząstki jedzonka, zaraz zacika usta. Mogę go przetrzymywać, licząc że bardziej zgłodnieje...ale woli być godny. Ja szybciej kapituluję, bo mi go szkoda:zawstydzona/y:. Chętnie żuje wafle ryżowe, ale też tylko do momentu aż odgryzie pierwszy kawałek:dry:. Wtedy wefel ląduje poza fotelikiem. Straszny z niego uparciuch i ciężko go czegokolwiek uczyć:baffled:.

Do góry