reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Jak liczyc miesiące ciąży

i chyba Natusia ma racje bo jak bysmy liczyly normalnie po staremu to ciaza ma 10 miesiecy a nie 9 a wedlug licznika Nati mamy 9 miesiecy :-)

chyba tez sie bede tego tzymac:laugh2:

reklama
Wszędzie liczą i posługują się tygodniami ciąży, bardzo rzadko tygodniami życia dziecka, bo nikt nie jest tak w 100% stwierdzić kiedy doszło do poczęcia. A usg w większości przypadkach będzie co kolejne badanie pokazywało ciut inną datę.
Tak jak mi lekarz powiedział, ze mój termin porodu to cały lipiec, heh:baffled:

Pomocy!!!
Lekarz na ostatniej wizycie tydzień temu powiedział mi że jestem w 10 tygodniu, a według ostatniej miesiączki (14 luty) wychodzi tydzień więcej. Date porodu obliczył na 22 listopad to by się zgadzało. To gdzie ten jeden tydzień???

Cześć dziewczyny,
miałam ten sam problem, jestem w 12 tyg. ciąży. Na wszystkich stronach o ciąży piszą inaczej. Spotkałam się już z liczeniem że mies. ma 4 tyg. i raczej tego się trzymam, jak ktoś zapyta mnie w którym mies. jestem mówię że kończę 3 ale najlepiej mówić w tygodniach. Tak przynajmniej mi sie wydaje. Jeśli jestem w błędzie poprawcie mnie:-)

Ostatnia edycja:
ciąże liczą od dnia pirwszego ostatniej miesiączki, czyli w gruncie rzeczy nie chopdzisz w ciąży 9 miesięcy tylko 10 ;-) mi powiedziała lekarka że od zapłodnienia to 3 tygodnie a wg normalnego ich liczenia to 5 tydzień czyli jest tak jakby dwa tygodnie różnicy, to ten okres od dni płodnych do przewidywanego terminu miesiączki ;)

To ja mam dla Was zagadkę:-)
Ponieważ stosuję NPR mam pełny wykres z tego ciążowego cyklu i tak:
*według USG (które podaje wiek od standardowej miesiączki-dolicza 2 tygodnie(przy cyklach 28 dniowych)ja takich nie mam..) jestem w 11 tygodniu i 4 dniu
*według mojej prawdziwej miesiączki ostatniej (25 luty)jestem już w 13 tygodniu i 2 dniu (cykl był bardzo długi, skok dopiero w 24dc a cały cykl trwałby 37 dni-czyli to 2 tygodnie co dodaje usg jest bez sensu, gdyż u mnie były to ponad 3 tygodnie przed owulką!)
*według prawdopodobnego poczęcia (liczę od pierwszego dnia skoku-przytulanie było 3 dni przed i 2 dni po skoku-to taka średnia)-to jest dokładnie równo skończone 10 tygodni

To dopiero rozbieżności!
I w którym tygodniu naprawdę jestem?

i chyba Natusia ma racje bo jak bysmy liczyly normalnie po staremu to ciaza ma 10 miesiecy a nie 9 a wedlug licznika Nati mamy 9 miesiecy :-)

Chyba nie do końca bo przeważnie termin porodu to 40 tc a wg natki rodzimy w 38 tc. Ja liczę sobie miesięce od końca czyli od terminu porodu do dnia dzisiejszego czyli mam termin na 21.11 to 21.06 zacznie mi się 5 miesiąc

reklama
a ja mam takie pytanie jezeli na USG pokazało ,że to 8 t 4 d tzn ze to 8 t czy 9??
Tzn. że 8tydzień;-) Liczymy zawsze tylko pełne tygodnie, jak ja mam akurat 20tyg5dni to jest nadal 20, dopiero za 2dni będę mogła powiedzieć że 21tydzień:blink:
Lekarze naciskają, żeby właśnie tak liczyć tygodnie bo - jak mi powiedziała pewna położna - lepiej wiek płodu zaniżyć niż zawyżyć, im dzidzia starsza, tym ma większe szanse na przeżycie w razie "w" .

Do góry